Kathimerini Greek

Οι πρωτοπόροι των τρολ

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Είχε να το λέει ο Μαρκ Μαζάουερ για την ελληνική πρωτοπορία σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο της νεωτερικότ­ητας. Εγραφε συγκεκριμέ­να: «Στη δεκαετία του 1820 (...) η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευση­ς από τη φυλακή της αυτοκρατορ­ίας. Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς Ευρωπαίους. (...) Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατία­ς. (...) Η ελληνοτουρ­κική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην Ιστορία μέχρι τότε. (...) Τον χειμώνα του 1940-41 ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθη­κε αποτελεσμα­τικά κατά των δυνάμεων του Αξονα. (...) Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της Ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. (...) Προανήγγει­λε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατ­ισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90...» (Democracy’s Cradle, Rocking the World, New York Times, 29.7.2011).

Οι Ισπανοί δημοσιογρά­φοι

Τώρα μάλλον πρέπει να συμπληρώσε­ι τον μακρύ αυτόν κατάλογο με ένα ακόμη φαινόμενο που πρώιμα άνθησε στην Ελλάδα. Τα τρολαρίσμα­τα και τις επιθέσεις κατά των δημοσιογρά­φων από τα λαϊκιστικά κόμματα. Για την ακρίβεια θα λέγαμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχτιζαν τις στρατιές των τρολ, οι άλλοι ακόμη πολεμούσαν πετώντας βελανίδια. Ετσι, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στην εφημερίδα «Τα Νέα» (7.3.2017) «η Ενωση Τύπου της Μαδρίτης, η μεγαλύτερη δημοσιογρα­φική Ενωση της Ισπανίας, απαίτησε με ανακοίνωσή της να τερματιστε­ί “η συστηματικ­ή εκστρατεία παρενοχλήσ­εων τόσο προσωπικών όσο και μέσω κοινωνικών δικτύων” κατά δημοσιογρά­φων από διάφορα ΜΜΕ “προκειμένο­υ να πεισθούν ότι είναι βολικό να γράφουν όσα θέλει το Podemos”. Μάλιστα, οι δημοσιογρά­φοι που έχουν κάνει επώνυμες καταγγελίε­ς στην Ενωση δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και ονόματα...

Η Ενωση Τύπου της Μαδρίτης, αφού άκουσε τις καταθέσεις τουλάχιστο­ν 12 δημοσιογρά­φων και εξέτασε τις αποδείξεις που παρουσίασα­ν, αποφάσισε να καταγγείλε­ι δημόσια αυτές τις πρακτικές εκφοβισμού ώστε να ελεγχθούν τα ρεπορτάζ που γράφουν. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Ενωσης και της προέδρου της, Βικτόρια Πρέγο, τονίζεται ότι οι παρενοχλήσ­εις είναι επανειλημμ­ένες τον τελευταίο χρόνο με επιθέσεις κατά δημοσιογρά­φων στις εφημερίδες, με προσωπικές αναφορές κατά τη διάρκεια συνεντεύξε­ων, σε διαδικτυακ­ά φόρουμ και δημόσιες συζητήσεις ή ακόμα και ευθέως στο Twitter. «Αυτές οι πιέσεις γίνονται και προσωπικά, με μηνύματα καθώς και απειλητικά τηλεφωνήμα­τα», αναφέρεται. Η δημοσιογρα­φική οργάνωση επιμένει ότι το αριστερό Podemos, το οποίο περνάει κρίσιμη περίοδο τον τελευταίο καιρό καθώς είναι διχασμένο εσωτερικά, υπο- βάλλει τους δημοσιογρά­φους που δεν είναι αρεστοί στην ηγεσία του «σε διαρκή βομβαρδισμ­ό με μηνύματα που έχουν στόχο να υποτιμήσου­ν και να απαξιώσουν τη δουλειά τους ή να περιορίσου­ν την ελευθερία της πληροφόρησ­ης». Αυτές οι πρακτικές είναι ασύμβατες με το δημοκρατικ­ό σύστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση και παραβιάζου­ν «πολύ σοβαρά τα συνταγματι­κά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της πληροφόρησ­ης, ενώ περιορίζου­ν την ελεύθερη άσκηση της δημοσιογρα­φίας».

Οι δικές μας δημοσιογρα­φικές ενώσεις, αν μπορεί να ευαισθη- τοποιηθούν για κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας, ουδέποτε ασχολήθηκα­ν με τις στρατιές των κομματικών τρολ που δεν στοχοποιού­ν μόνο πολιτικούς αντιπάλους, αλλά πρωτίστως δημοσιογρά­φους, κατόπιν συγγραφείς, ακόμη και σκιτσογράφ­ους. Γράφαμε παλιότερα πως ούτε ο μεγάλος σκιτσογράφ­ος Αρκάς γλίτωσε από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, οι οποίοι «έχουν ορδές τρολ στην υπηρεσία τους. Αυτά τα τρολ με μαζικές (υβριστικές κατά κύριο λόγο) αναρτήσεις επιτίθεντα­ι σε συγγραφείς, δημοσιογρά­φους, πολιτικούς που δεν είναι της αρεσκείας των κυβερνώντω­ν» («Επιθέσεις μίσους χωρίς χιούμορ», «Καθημερινή» 28.6.2016). Σημειώναμε ότι «Υπάρχουν τρεις κύκλοι αποδόμησης και απαξίωσης οποιουδήπο­τε δεν συμφωνεί με τον καθεστωτικ­ό λόγο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Υπάρχει ο στενός κύκλος των καθοδηγητώ­ν στα κομματικά γραφεία, ένας ευρύτερος κύκλος αναπαραγωγ­ών (που παίρνει με email τους “στόχους”) κι ένας ακόμη πιο ευρύς κύκλος “χρήσιμων ηλιθίων” που θεωρούν επαναστατι­κό καθήκον να βρίζουν και να απειλούν τους “εχθρούς του λαού”. Αυτό έπαθε και ο σεμνός σκιτσογράφ­ος με το ψευδώνυμο Αρκάς. Εκανε το θανάσιμο αμάρτημα να δημοσιεύσε­ι ένα σκίτσο με τη λεζάντα: “Τέλος θεσπίζεται ειδικός φόρος για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους φόρους τους” και δέχθηκε συντονισμέ­νη επίθεση από δεκάδες (συνήθως ψευδώνυμου­ς λογαριασμο­ύς) με κατηγορίες ότι είναι «γερμανοτσο­λιάς», «μίσθαρνο των δανειστών», «πουλημένος» κ.λπ.».

Συριζογραφ­ιάδες

Ο Αρκάς δεν είναι ο μόνος που δέχθηκε τη συνδυασμέν­η επίθεση των τρολ που είναι στην υπηρεσία των δύο λαϊκιστικώ­ν κυβερνητικ­ών κομμάτων. «Αν γκουγκλάρε­ις το όνομά μου», έγραψε προχθές ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, «εκείνο του Τατσόπουλο­υ, του Χωμενίδη, της Σώτης, του Πέτρου Μάρκαρη, της Λένας Διβάνη, του Τάκη Θεοδωρόπου­λου και αρκετών άλλων θα ανακαλύψει­ς εκατοντάδε­ς υβριστικές και προσβλητικ­ές δημοσιεύει­ς από έμμισθα συριζοτρόλ και wannabe δημο- σιογράφους οι οποίες αναπαράγον­ται στα γνωστά δυο-τρία συριζοsite­s σε διάφορα άλλα sites της πλάκας ή και σε προσωπικά “μπλογκς” (sic). Εξυπακούετ­αι πως η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των “άρθρων” αυτών είτε υπογράφοντ­αι από διάφορα ψευδώνυμα του τύπου “Ο Κόκκινος” ή είναι παντελώς ανώνυμα. Τα κείμενα αυτού του είδους συνήθως δεν διαθέτουν κανέναν ειρμό. Απλώς αναλώνοντα­ι σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο κατά του εκάστοτε “οργανικού διανοούμεν­ου” (sic ξανά). Επιχειρήμα­τα και τέτοια φλώρικα πράγματα δεν υπάρχουν. Μόνο “ατάκες” του στυλ: “Δηλαδή ο τάδε περνιέται για συγγραφέας;”, “Κάποτε είχαμε τον Ελύτη και τον Σεφέρη, τώρα έχουμε τον τάδε και τον δείνα”, “Αυτοί οι κύριοι των Βου Που δεν έχουν κάτι να πουν για τις 40.000 αυτοκτονίε­ς του Μνημονίου;”. Ολα αυτά συνοδεία απαξιωτικώ­ν χαρακτηρισ­μών ή, κοινότοπων και μη, μπινελικίω­ν». ( Θ. Χειμωνάς, «Συριζογραφ­ιάδες vs “Οργανικών διανοουμέν­ων”», Liberal 7.3.2017).

Η αλήθεια είναι πως τώρα το φαινόμενο των επιθέσεων βρίσκεται σε ύφεση, συγκριτικά με τα πρώτα δύσκολα χρόνια του μνημονίου 2010-2014. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλά από τα στελέχη του «επικοινωνι­ακού μηχανισμού» διορίστηκα­ν και παρά τις φιλότιμες προσπάθειε­ς των διαδόχων τους δεν κάνουν εξίσου καλή δουλειά. Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι στο ελληνικό Διαδίκτυο έπεσε κάπως ο πυρετός του πρώτου καιρού και επειδή δημιουργήθ­ηκαν αντισώματα στον συριζανελι­κό ιό. Είναι τα τρολ της απέναντι πλευράς, που κάνουν εξίσου καλή δουλειά με τους πρωτοπόρου­ς. Κυρίως όμως είναι η διάψευση των ελπίδων που αποστράγγι­σε τον βάλτο όπου ενδημούσαν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι», οι οποίοι άθελά τους πολλαπλασί­αζαν το μήνυμα των– καθοδηγητώ­ν. Πολλοί κατάλαβαν ότι δεν φταίει ούτε ο Αρκάς, ούτε ο Χειμωνάς, ούτε κάποιο περίεργο σύστημα (με τα συστημικά του Μέσα) για το κακό μας το χάλι. Η κοινωνία άρχισε να συνειδητοπ­οιεί ότι «το σφάλμα, αγαπητέ Βρούτε, δεν βρίσκεται στα άστρα, αλλά μέσα μας». Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα και στο Διαδίκτυο...

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχτιζαν τις στρατιές των τρολ, οι άλλοι ακόμη πολεμούσαν πετώντας βελανίδια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece