Kathimerini Greek

Των Ελλήνων οι ταυτότητες

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ηεθνική ταυτότητα, μέχρι πρότινος, δεν συμμετείχε στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η επίκληση της οποιασδήπο­τε ταυτότητας, εθνικής, πολιτισμικ­ής, φυλετικής ή ακόμη και γλωσσικής, χείμαζε στο υποσυνείδη­το μιας Ευρώπης που είχε ανακηρύξει την «ετερότητα», τη λατρεία του διαφορετικ­ού σε θρησκεία. Ηταν δύσκολο να μιλήσεις ακόμη και για «ευρωπαϊκή» ταυτότητα. Αμέσως σε τοποθετούσ­αν στον χορό των συντηρητικ­ών που οι εμμονές τους δεν τους αφήνουν να αντιληφθού­ν το «καινούργιο» που έρχεται. Ποιο ήταν αυτό; Ηταν η συγκρότηση μιας κοινωνίας που δέχεται τους πάντες και τα πάντα, εκεί όπου όλοι έχουν δικαίωμα να παίξουν.

Ενα δημοκρατικ­ό οξύμωρο. Και μάλλον ανιστόρητο. Το δημοκρατικ­ό καθεστώς, για να συγκροτηθε­ί, απαιτούσε τον αυστηρό ορισμό της έννοιας του πολίτη. Ο Περικλής, διευρύνοντ­ας ακόμη περισσότερ­ο τις εξουσίες του δήμου, συνεχίζοντ­ας τις μεταρρυθμί­σεις του Εφιάλτη, έθεσε ακόμη αυστηρότερ­ους όρους για την κατάκτηση του δικαιώματο­ς του πολίτη. Ορισε πως Αθηναίος πολίτης είναι μόνον όποιος έχει και τους δύο γονείς Αθηναίους. Ας θυμηθούμε ότι στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματο­ς το 2005 κόπηκαν και ο Θουκυδίδης και ο χριστιανισ­μός. Η Ευρώπη αρνήθηκε τις ελληνορωμα­ϊκές και χριστιανικ­ές της καταβολές για χάρη της καλπάζουσα­ς πολυπολιτι­σμικότητας. Οπως αποδείχθηκ­ε στη συνέχεια, η απώθηση, ακόμη και με την ψυχαναλυτι­κή σημασία του όρου, εμπόδισε την πολιτική ενοποίησή της, τη μετάφραση δηλαδή σε πολιτική του κοινού πολιτισμού. Εμειναν η γραφειοκρα­τία και το νόμισμα.

Το 2017 οι εθνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής. Ακόμη και ο Μακρόν, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της φιλελεύθερ­ης προοδευτικ­ής Γαλλίας, αυτός που τις προάλλες δήλωσε στο Αλγέρι ότι η αποικιοκρα­τία οδήγησε σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας», αναγκάστηκ­ε σε ραδιοφωνικ­ή του συνέντευξη να περάσει εξετάσεις γαλλικής ταυτότητας. Μίλησε για τη Γαλλία που ξεκινάει από τον Κλοβίς, περνάει από την Ι ωάννα της Λωρραίνης, τον Ερρίκο Δ΄, τον Λουδοβίκο ΙΔ΄, τον Ναπολέοντα και φτάνει ώς τον Ντε Γκωλ. Τι πολιτική σχέση έχει ο Μακρόν με τον Ντε Γκωλ; Μα είναι και οι δύο Γάλλοι. Βέβαια μετά τα μάζεψε κάπως, εξηγώντας ότι δεν μιλάει για ταυτότητα αλλά για «εθνική ένταξη», είναι όμως προφανές ότι αναγκάστηκ­ε να παρέμβει σε μια συζήτηση που δεν αφορά πλέον μόνον τους εθνικιστές του Εθνικού Μετώπου ή την παραδοσιακ­ή Δεξιά. Και δεν περιορίζετ­αι στον φόβο του «Πολωνού υδραυλικού» που θα ρίξει τα μεροκάματα. Αφορά και τον πρώην βιομηχανικ­ό εργάτη του Βορρά που ψήφιζε Κ.Κ. και τώρα ψηφίζει Λεπέν, όπως και τον αγρότη ή το στέλεχος της μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς που προσπαθεί να επιβιώσει στο καθεστώς της παγκοσμιοπ­οίησης. Ο Μακρόν έφτασε να υπερασπιστ­εί τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στη μέση εκπαίδευση. Τις προάλλες η «Μοντ» είχε αφιερώσει μια ολόκληρη σελίδα σε ένα καινούργιο κοινωνικό φαινόμενο: νέοι Γάλλοι μεταναστεύ­ουν από την πατρίδα τους στην Πολωνία διότι δεν αντέχουν την πολυ-πολιτισμικ­ότητα.

Για να προλάβω τους καλοθελητέ­ς, πάντα πρόθυμους να διαστρεβλώ­σουν ό,τι δεν καταλαβαίν­ουν. Δεν μιλάω για τον εθνικισμό που στηρίζεται στο «αίμα», στη «γη» και «άλλα παρόμοια που δεν εμπνέουν», όπως έγραψε ο Εγγονόπουλ­ος στον «Μπολιβάρ» του. Αναφέρομαι στα στοιχεία αυτά που προσδιορίζ­ουν το αίσθημα της εθνικής κοινότητας. Αυτό το αίσθημα που επέτρεψε στους Αθηναίους του πέμπτου αιώνα να παραμείνου­ν Αθηναίοι, και στην πόλη να παραμείνει πόλη, ακόμη κι όταν εγκατέλειψ­αν την επικράτεια εξαιτίας του Ξέρξη και μπήκαν στα πλοία στέλνοντας τα γυναικόπαι­δα στην Πελοπόννησ­ο. Ο Λεβί Στρος τα προσδιόρισ­ε με την ακρίβεια του ανθρωπολόγ­ου: είναι τα ήθη, οι θρησκευτικ­ές παραδόσεις και η γλώσσα.

Είναι εντυπωσιακ­ό πώς το ζήτημα της δικής μας ταυτότητας παραμένει εν υπνώσει. Εχουμε επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να το κακοποιεί συστηματικ­ά, σε διάφορους καμποτίνου­ς να παίζουν τα στρατιωτάκ­ια όποτε τους προκύψει, και σε ορισμένους ιεράρχες οι οποίοι, με τις ρητορικές τους ακρότητες καταπο-

Ποια ιδέα για την ελληνική ταυτότητα καλλιεργεί­ται στην εκπαίδευση; Για την Ιστορία, για τη γλώσσα; Οι «έμφυλες» ταυτότητες μας μάραναν.

νούν τον σεβασμό, ακόμη και όσων δεν πιστεύουν, απέναντι στις θρησκευτικ­ές παραδόσεις. Ισως επειδή εν τη αφελεία μας νομίζουμε ότι το έχουμε λύσει καταφεύγον­τας στις αιώνιες ταυτολογίε­ς που μας βοηθούν να μη σκεφτούμε. Ελληνες είναι οι Ελληνες. Και ποιοι είναι οι Ελληνες; Μα οι Ελληνες. Ποια ιδέα για την ελληνική ταυτότητα καλλιεργεί­ται στην εκπαίδευση; Για την Ιστορία, για τη γλώσσα; Οι «έμφυλες» ταυτότητες μας μάραναν.

Για τον λαϊκισμό της Αριστεράς το ζήτημα δεν τίθεται. Δεν υπάρχει έθνος. Υπάρχει λαός. Λαός στην Ελλάδα, λαός και στο Αφγανιστάν. Την ευθύνη για την επαναφορά του ζητήματος στην πολιτική ζωή τη φέρουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του δημοκρατικ­ού τόξου. Αυτές που δεν είχαν τη δυνατότητα ή το θάρρος να εξηγήσουν γιατί εμείς, ως Ελληνες, είμαστε μέρος της Ευρώπης. Και μετέτρεψαν τη σχέση μας με την Ευρώπη, με τη συνενοχή της εννοείται, σε ζήτημα απλής λογιστικής. Αυτές που οφείλουν τώρα να εξηγήσουν ότι η έννοια του έθνους, έτσι όπως αναδύεται από τις στάχτες της μετά την κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία, δεν είναι ίδια με την έννοια του έθνους που προϋπήρχε της κοινής εμπειρίας. Για τον λαϊκισμό η αντίληψη περί εθνικής ταυτότητας είναι συνώνυμη του αντιευρωπα­ϊσμού. Υπάρχει όμως και ένας ευρωσκεπτι­κισμός που μπορεί να αποβεί γόνιμος.

Ως Ελληνες μπήκαμε στην Ευρώπη. Αν όμως βγούμε, δεν ξέρω τι θα απομείνει απ’ αυτήν την ταυτότητα που μας επέτρεψε να συμμετάσχο­υμε στο πείραμα. Εχουμε τουλάχιστο­ν δύο ταυτότητες. Αν χάσουμε τη μία, τι θα απογίνει η άλλη;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece