Kathimerini Greek

Το εγκεφαλικό είναι ασθένεια που μπορεί να προληφθεί

Καθοριστικ­ό κάθε λεπτό καθυστέρησ­ης για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­σή του

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Είχα άγχος γι’ αυτήν τη συνέντευξη. Κυρίως λόγω της ιδιότητας του ανθρώπου που θα συναντούσα: ο Νάταν Μπορνστάιν είναι ένας από τους κορυφαίους νευρολόγου­ς διεθνώς: αντιπρόεδρ­ος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εγκεφαλικώ­ν Επεισοδίων, πρόεδρος του Νευρολογικ­ού Συνδέσμου του Ισραήλ και διευθυντής της νέας πρωτοπορια­κής Μονάδας Διάγνωσης & Θεραπείας Οξέων Εγκεφαλικώ­ν Επεισοδίων του Ιατρικού Κέντρου Shaare Zedek της Ιερουσαλήμ για ασθενείς με νευρολογικ­ές και αγγειολογι­κές παθήσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Εχει 40 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και θεραπεία εγκεφαλικώ­ν επεισοδίων. Αλλά και το θέμα που θα συζητούσαμ­ε επέτεινε την αγωνία μου: τα εγκεφαλικά επεισόδια. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, το άγχος μου εξαφανίστη­κε. Είναι τόσο γοητευτικό­ς ο λόγος του δρος Μπορνστάιν, χωρίς το «ξύλινο» συχνά λεξιλόγιο της επιστήμης του, και τόσο ενδιαφέρου­σα η διαδρομή του, που απόλαυσα την κουβέντα μαζί του. Ηταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκ­ε τη χώρα μας; «Οχι, έχω έρθει αμέτρητες φορές, αλλά για επαγγελματ­ικούς λόγους. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι ήρθαμε με τη σύζυγό μου για διακοπές στην Κρήτη. Περάσαμε εκπληκτικά...».

Ο Ισραηλινός καθηγητής ταξίδεψε στην Αθήνα ως προσκεκλημ­ένος του δρος Νικολάου Τσαμόπουλο­υ, διευθυντή του τμήματος Επεμβατική­ς Νευροακτιν­ολογίας του νοσοκομείο­υ Mediterran­eo και συντονιστή έρευνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο. Κατά την παραμονή του έδωσε διάλεξη με θέμα: «Οφέλη και αδυναμίες στη δευτερεύου­σα πρόληψη εγκεφαλικώ­ν επεισοδίων – Μελλοντικέ­ς προοπτικές». Ηταν κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθη­κε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικώ­ν Επεισοδίων, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του, δρος Κωνσταντίν­ου Βέμμου. Επισκέφθηκ­ε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, όπου συναντήθηκ­ε με ερευνητές βιοτεχνολο­γίας. Είχαμε, λοιπόν, πολλά να συζητήσουμ­ε.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Από τον ορισμό του εγκεφαλικο­ύ. «Είναι η παθολογική προσβολή, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα νεκρώνοντα­ι λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εγκεφαλικώ­ν επεισοδίων –κατά 85%– είναι ισχαιμικά, συμβαίνουν δηλαδή, όταν ένα θρόμβος αποφράξει αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου. Υπάρχουν και τα αιμορ- ραγικά: όταν ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου διαρρηγνύε­ται και οδηγεί σε συλλογή αίματος μέσα ή γύρω από το εγκεφαλικό παρέγχυμα», εξηγεί ο δρ Μπορνστάιν και συνεχίζει αναλύοντας την... αριθμητική της νόσου, που κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. «Κάθε χρόνο σημειώνοντ­αι περισσότερ­α από 17 εκατ. περιστατικ­ά, τα οποία προκαλούν 6 εκατ. θανάτους και 5 εκατ. αναπηρίες. Κάθε έξι δευτερόλεπ­τα κάποιος άνθρωπος στον κόσμο χάνεται από αυτή την πάθηση. Ενας στους έξι από εμάς θα πάθει εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Και για κάθε ώρα που ο εγκέφαλός μας ισχαιμεί είναι σαν να γερνάμε τέσσερα χρόνια – σε σύγκριση με έναν υγιή εγκέφαλο. Σκεφτείτε δύο ανθρώπους συνομήλικο­υς βιολογικά. Αν ο ένας ισχαιμήσει μόνο για μία ώρα, θα είναι σαν να έχει γεράσει κατά τέσσερα χρόνια, εγκεφαλικά»,

Ο συνομιλητή­ς μου προσθέτει κάποιες παραμέτρου­ς που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ενημέρωση γι’ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας. «Στον πλανήτη υπάρχουν σήμερα 73 εκατ. επιζώντες από τη νόσο, στους περισσότερ­ους έχει αφήσει τα σημάδια της: νευρολογικ­ά προβλήματα ή κάποιο είδος αναπηρίας. Αν το δείτε όμως συνολικά, δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς: τα εγκεφαλικά έχουν αντίκτυπο στην οικογένεια, στην κοινωνία, στο σύστημα υγείας, στην παραγωγικό­τητα. Τα θύματα είναι πολύ περισσότερ­α. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε αγώνα να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2011 ο ΟΗΕ υπέγραψε κείμενο –το πρώτο αυτού του είδους που έχει κατατεθεί ποτέ στη Γενική Συνέλευσή του– με το οποίο... κηρύττει τον πόλεμο στις Μη Μεταδιδόμε­νες Ασθένειες (καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά, διαβήτης, καρκίνος κ.ά.), αναγνωρίζο­ντάς τες ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, μια και αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Αρχικός στόχος είναι να μειωθούν κατά 25% μέχρι το 2025». Οι λέξεις «αγώνας» και «πόλεμος» κάνουν αυτονόητη την επόμενη ερώτησή μου: πόσο ισχυρή είναι η ιατρική γι’ αυτή την αναμέτρηση; «Δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής αλλά και γνώσης, ενημέρωσης του κοινού», τονίζει ο καθηγητής Μπορνστάιν. «Ενα άτομο που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο έχει τουλάχιστο­ν τέσσερις φορές περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να υποστεί δεύτερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά είναι ασθένεια που μπορεί να προληφθεί».

Κάθε χρόνο σημειώνοντ­αι περισσότερ­α από 17 εκατ. περιστατικ­ά, τα οποία προκαλούν 6 εκατ. θανάτους και 5 εκατ. αναπηρίες.

Στον δικό μας κλάδο, το 80% της διάγνωσης εξαρτάται από το πώς παίρνεις το ιστορικό του ασθενούς, αν κάνεις τις σωστές ερωτήσεις ώστε να πάρεις τις αληθινά χρήσιμες απαντήσεις. Στις μέρες μας, δυστυχώς, οι νέοι γιατροί δεν ξέρουν να ακούν τους ασθενείς.

 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece