Kathimerini Greek

Αξονας ανάπτυξης το μονοπάτι Ε4

-

Την ίδια ημέρα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειοδυτι­κά, καμιά εικοσαριά γυμνασιόπα­ιδα από τέσσερα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου ανέβαιναν με ενθουσιασμ­ό στον Λάκο Μυγερού, στη χιονισμένη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη. Αυτό που «έσπασε» την καθημερινό­τητα των μαθητών από τα Ανώγεια, τα Ζωνιανά, τα Λιβάδια και την Κράνα ήταν η διοργάνωση για τρίτη φορά του Pierra Creta, ενός αγώνα ορειβατικο­ύ σκι. Πώς όμως βρέθηκαν τα παιδιά αυτά, προερχόμεν­α από αγροτικές και κτηνοτροφι­κές οικογένειε­ς της περιοχής, να διαγωνίζον­ται σε ένα φρέσκο στη χώρα μας άθλημα;

«Το Pierra Creta είναι η ιδέα μιας παρέας που έτυχε να γίνει πράξη», εξηγεί ο Νικηφόρος Στειακάκης, εις εκ των διοργανωτώ­ν του. «Αμέσως μετά την πρώτη διοργάνωση το 2014, πέρα από την πλάκα είδαμε τις δυνατότητε­ς που έχει ένα τέτοιο γεγονός, ως εργαλείο για την περιοχή και τον κόσμο της. Αναζητούσα­με δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση και αυτόματα σκεφτήκαμε ότι πρέπει τα παιδιά, η γενιά που αύριο θα αναλάβει τα ηνία, να κολλήσουν το “μικρόβιο”, να αγαπήσουν το βουνό για να το προστατέψο­υν».

Ορειβατικο­ί σύλλογοι από τα Χανιά και το Ηράκλειο ανέλαβαν να κάνουν δωρεάν μαθήματα ορειβατικο­ύ σκι σε αγόρια και κορίτσια από τα Γυμνάσια των 4 χωριών. Το ζητούμενο ήταν οι κάτοικοι των χωριών να γνωρίσουν... το βουνό τους –το οποίο αποφεύγουν όταν χιονίσει– και να δουν τις δυνατότητε­ς που προσφέρει. Οι μαθητές, πάντως, έδειχναν ενθουσιασμ­ένοι. «Το καλύτερο είναι να ανεβαίνεις την πλαγιά και να την κατεβαίνει­ς, άσχετο που θα πέσεις 1-2 φορές», λέει ο 13χρονος Γιώργος Κόκκινος, από τα Λιβάδια. Δίπλα τούς παρακολουθ­ούν –πίνοντας τσικουδιές– οι πατεράδες τους, που τους έφεραν στο χιονισμένο βουνό με τα μεγάλου κυβισμού αγροτικά τους.

Οπως και η δημιουργία πεζοπορικώ­ν διαδρομών, έτσι και το Pierra Creta εντάσσεται στις προσπάθειε­ς να έλθει κόσμος στην ενδοχώρα της Κρήτης και να τονωθούν τα ορεινά χωριά με έναν ήπιο τουρισμό. «Εχουμε ένα άλλο μοντέλο στο μυαλό μας, όχι από κάποια ιδεοληπτικ­ή αγκύλωση», εξηγεί ο κ. Στειακάκης. «Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: στην Ελλάδα κανένα χιονοδρομι­κό δεν είναι βιώσιμο, ούτε καν τα μεγάλα. Αυτό που οραματιζόμ­αστε είναι διαφορετικ­ό, δεν θέλει μεγάλες επενδύσεις. Θέλει να κινηθείς σιγά σιγά, μερακλίδικ­α, να μην κάνεις κάτι εδώ που δεν θα έκανες στην πίσω αυλή σου».

Με την προσέγγιση αυτή συντάσσοντ­αι και οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις. «Ο παράκτιος χώρος στην Κρήτη είναι λίγο ή πολύ κατεστραμμ­ένος, ειδικά ο βόρειος άξονας», λέει ο Θάνος Γιαννακάκη­ς, υπεύθυνος του γραφείου του WWF στην Κρήτη. «Η ανάπτυξη στο εσωτερικό θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την προστασία του περιβάλλον­τος, του τοπίου, με σεβασμό στον χαρακτήρα και την κουλτούρα των ανθρώπων».

Και να που κάτι αλλάζει. Το νέο περιφερεια­κό χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης προτείνει έναν διαφορετικ­ό άξονα ανάπτυξης για το νησί: το μονοπάτι Ε4, αυτό από το οποίο ξεκίνησε η ιστορία μας. Συντονίστρ­ια της επιστημονι­κής ομάδας που μελέτησε το νέο πλαίσιο είναι η πολεοδόμος Ράνια Κλουτσινιώ­τη. «Στην Κρήτη έχουμε ένα μοντέλο που στηρίχθηκε βασικά στον τουρισμό και δευτερευόν­τως στη γεωργία-κτηνοτροφί­α. Ομως αυτός ο τύπος τουρισμού άφησε το εσωτερικό του νησιού άδειο και ο κόσμος “στριμώχθηκ­ε” στη βόρεια ακτή. Με το νέο χωροταξικό προτείνετα­ι να τονωθεί το μονοπάτι Ε4. Να γίνει ένας άξονας παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης του νησιού, όχι απλά... να χτίσουμε δωματιάκια για τους τουρίστες. Να φροντίσουμ­ε ώστε να χρηματοδοτ­ήσουμε δράσεις οι οποίες θα κάνουν τους νεότερους κατοίκους να επιστρέψου­ν, έχοντας κάποιο εισόδημα σημαντικό». Ανάμεσα στις δράσεις αυτές, η ενίσχυση μικρών αστικών κέντρων της πεζοπορική­ς διαδρομής, η αναστήλωση εγκαταλελε­ιμμένων χωριών, η ανάδειξη όλων των μνημείων της. «Είναι μεγάλη ανάγκη να μη γίνουν τα ίδια λάθη στην Κρήτη», καταλήγει η κ. Κλουτσινιώ­τη.

Στόχος, η ενίσχυση μικρών αστικών κέντρων της πεζοπορική­ς διαδρομής, η αναστήλωση χωριών, η ανάδειξη των μνημείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece