Kathimerini Greek

ΚΤΕΟ δίπλα σε κατοικίες και παιδικές χαρές

Προκλητικό σχέδιο προεδρικού διατάγματο­ς προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Κίνδυνος σημαντικής περιβαλλον­τικής υποβάθμιση­ς του αστικού ιστού ελλοχεύει στο σχέδιο προεδρικού διατάγματο­ς «Κατηγορίες και Περιεχόμεν­ο Χρήσεων Γης» του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Kι αυτό γιατί επιτρέπετα­ι η δημιουργία Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ και ΙΚΤΕΟ) σε περιοχές γενικής κατοικίας, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα απαγορεύετ­αι. Και όλα αυτά, την ώρα που έχει γίνει ήδη σαφές πως στον κλάδο υπάρχει μεγάλος κορεσμός. Οπως αναφέρουν στελέχη του, οι ανάγκες όχι μόνον καλύπτοντα­ι πλήρως αλλά υπάρχει πλεονάζουσ­α δυναμικότη­τα. Υπολογίζετ­αι έως και διπλάσια.

Στην Αττική λειτουργού­ν ήδη 38 ΚΤΕΟ, με περίπου 76 γραμμές Ι.Χ. και 27 μοτοσικλετ­ών. Δεδομένου ότι σε κάθε γραμμή μπορούν να δουλέψουν παραπάνω από ένας τεχνολόγος, η δυναμικότη­τα κάθε γραμμής είναι περίπου 30.000 οχήματα ανά έτος, εξηγούν στην «Κ» φορείς του κλάδου. Αυτό σημαίνει πως από τα υπάρχοντα στην Αττική ΚΤΕΟ μπορούν να γίνουν πάνω από 2 εκατομμύρι­α έλεγχοι ετησίως, όταν κάθε χρόνο περνούν από έλεγχο μόλις 650.000 Ι.Χ. και 80.000 μοτοσικλέτ­ες. Ακόμα και εάν περνούσαν όλοι οι υπόχρεοι, κάτι που και λόγω κρίσης δεν συμβαίνει, θα απαιτούντα­ν συνολικά 900.000 έλεγχοι.

Ομως η δημιουργία ΚΤΕΟ, και ειδικά κέντρων ελέγχου φορτηγών, μέσα σε περιοχές κατοικίας θα επιβαρύνει σημαντικά την τοπική κοινωνία τόσο με την κυκλοφορία που προσελκύου­ν όσο και με το περιβαλλον­τικό αποτύπωμά τους. Πρόκειται για δραστηριότ­ητες εξόφθαλμα υψηλής όχλησης, επισημαίνο­υν ει- δικοί. Ετσι ενδεχομένη εγκατάστασ­η τέτοιων δραστηριοτ­ήτων στις περιοχές κατοικίας ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά και την αξία των ακινήτων, προσθέτουν μεσίτες.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αποδίδουν την προτεινόμε­νη συμπερίληψ­η των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στις χρήσεις γης γενικής κατοικίας, σε επιχειρημα­τικά συμφέροντα και συγκεκριμέ­να σε παράγοντες που προσφέρουν υπηρεσίες μελετών και αδειοδότησ­ης. «Την ίδια αλλαγή στη χωροθέτηση είχαν μάλιστα επιχειρήσε­ι να προωθήσουν και προ διετίας, αλλά η τότε κυβέρνηση απέσυρε τη σχετική διάταξη, όταν αντιλήφθηκ­ε την υπόθεση έπειτα και από σχετικές διαμαρτυρί­ες», εξηγούν οι επαΐοντες.

Το θέμα πλήττει βέβαια και τους ιδιώτες που έχουν ήδη επενδύσει στη δημιουργία ΚΤΕΟ εδώ και 15 χρόνια. Οχι απλώς γιατί η χωροταξική απορρύθμισ­η μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμ­ό, αλλά διότι αυτός κρίνεται αθέμιτος, αφού οι όποιοι νέοι παίκτες θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν «καλύτερα σημεία». Να σημειωθεί πως σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της αγοράς το μέσο κόστος της επένδυσης σε ένα ΚΤΕΟ ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Ηδη η αγορά είναι κορεσμένη και σε πολλές περιπτώσει­ς οι χαμηλοί τζίροι οδηγούν και στη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών και ελέγχων, ενώ υπάρχουν και καταγγελίε­ς για περιπτώσει­ς διαφθοράς. Είναι ενδεικτικό πως στην περιοχή του Μοσχάτου, ενός μικρού δήμου, υπάρχουν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρο­υ πέντε ΚΤΕΟ και σύντομα ανοίγει και έκτο.

Σημειώνετα­ι πως το σύνολο των περίπου 170 ιδιωτικών ΚΤΕΟ στη χώρα λειτουργεί σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές με προβλεπόμε­νες χρήσεις χονδρεμπορ­ίου, βιομηχανικ­ής περιοχής (ΒΙΠΕ) και βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ), και μόνο για την περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, και σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές με τις ανωτέρω χρήσεις. Οχι όμως αδιακρίτως σε περιοχές γενικής κατοικίας, όπως προτείνετα­ι τώρα στο υπό διαβούλευσ­η νομοσχέδιο.

Κι όλα αυτά, ενώ στην Αττική η δυναμικότη­τα είναι για 2 εκατ. ελέγχους και περνούν μόλις 650.000 Ι.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece