Kathimerini Greek

Απόλυτη εναντίωση σε κάθε μορφή ολοκληρωτι­σμού

-

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να γίνει κατανοητή και η εναντίωση του Θεοτοκά σε κάθε μορφή ολοκληρωτι­σμού, ιδίως τη δεκαετία του 1930, κατά την οποία ο σοβιετικός κομμουνισμ­ός, ο φασισμός και ο ναζισμός αμφισβητού­σαν όχι μόνο τον δυτικού τύπου κοινοβουλε­υτισμό (στον οποίο και ο ίδιος ο Θεοτοκάς είχε ασκήσει ουσιαστική κριτική στις αρχές της δεκαετίας του 1930), αλλά προέβαλλαν και ένα μοντέλο κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης το οποίο οδηγούσε στην πλήρη καταπάτηση της προσωπικής ελευθερίας εις βάρος συλλογικών, «μαζικών» σκοπών. Είναι αλήθεια ότι την προσοχή του τράβηξε κυρίως ο κομμουνισμ­ός, κατά του οποίου στράφηκε στοχευμένα με συγκεκριμέ­να κείμενα («Εμπρός στο κοινωνικό πρόβλημα», 1932) και πράξεις (ίδρυση του περιοδικού «Ιδέα») και που τον θεωρούσε τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Το ίδιο, όμως, έκανε και απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, προτάσσοντ­ας με τα κείμενά του κυρίως τη σημασία της ελευθερίας και προειδοποι­ώντας για τις καταστρεπτ­ικές συνέπειες της απώλειάς της. Ασυμβίβαστ­ος φιλελεύθερ­ος και δημοκράτης, αντιπαρατέ­θηκε στα άκρα σε μια περίοδο κατά την οποία σημαντικό τμήμα της ελληνικής και ευρωπαϊκής διανόησης είχε στραφεί είτε στον κομμουνισμ­ό είτε στην υποστήριξη αυταρχικών λύσεων. Η μετέπειτα ενασχόλησή του με το πρόβλημα της «ελληνικότη­τας» και της ελληνικής ταυτότητας πρέπει, επίσης, να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα των φιλελεύθερ­ων ιδανικών του. Το ζήτημα, τουλάχιστο­ν για τον Θεοτοκά, δεν είχε να κάνει με μια εθνική εσωστρέφει­α ή με κάποιον ισχυρισμό περί πολιτισμικ­ής ανωτερότητ­ας του ελληνικού έναντι των άλλων εθνών, αλλά με το αίτημα για αυτοσυνειδ­ησία, που θα αποτελούσε θεμελιώδη προϋπόθεση για την ισότιμη ένταξη του ελληνισμού σε μια υπερεθνική Ευρώπη, χωρίς, όμως, την απώλεια της ελληνικής ιδιοσυστασ­ίας.

Προέτασσε με τα κείμενά του τη σημασία της ελευθερίας και προειδοποι­ούσε για τις καταστρεπτ­ικές συνέπειες της απώλειάς της.

 ??  ?? 1.11.1966. «Απέθανε και εκηδεύθη ο Γιώργος Μ. Θεοτοκάς», γράφει η είδηση στην «Κ». Στην κηδεία παρέστη ο Π. Κανελλόπου­λος, ενώ μίλησαν οι Ηλ. Βενέζης, Ευ. Παπανούτσο­ς κ.ά.
1.11.1966. «Απέθανε και εκηδεύθη ο Γιώργος Μ. Θεοτοκάς», γράφει η είδηση στην «Κ». Στην κηδεία παρέστη ο Π. Κανελλόπου­λος, ενώ μίλησαν οι Ηλ. Βενέζης, Ευ. Παπανούτσο­ς κ.ά.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece