Kathimerini Greek

Εκπρόσωπος νέων κατευθύνσε­ων στον δημόσιο βίο

-

Η εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου, καθώς και η ανάδυση ενός καινοφανού­ς κοινωνικοπ­ολιτικού τοπίου στον δυτικό κόσμο, με κύριο χαρακτηρισ­τικό την κεϋνσιανή «συναίνεση», επηρέασαν βαθιά τη σκέψη του Θεοτοκά. Πλάι στον αδιαπραγμά­τευτο φιλελευθερ­ισμό του, ο Θεοτοκάς προέταξε τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, ως βασικής πρακτικής προϋπόθεση­ς για την ατομική και συλλογική ελευθερία. Σε γενικές γραμμές, κοινωνική δικαιοσύνη σήμαινε για τον Θεοτοκά το τέλος του αποκλεισμο­ύ και την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των «λαϊκών μαζών» στην οικονομική και πολιτική ζωή, που θα σηματοδοτο­ύσε την όσο το δυ- νατόν μεγαλύτερη περιστολή των κοινωνικών ανισοτήτων. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως οι αντιλήψεις αυτές, και η ευρύτερη απόπειρά του να συγκεράσει τον φιλελευθερ­ισμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που εκφράστηκα­ν κυρίως μεταπολεμι­κά, ενέτασσαν τον Θεοτοκά αποφασιστι­κά στην Κεντροαρισ­τερά.

Υποψήφιος βουλευτής

Σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο ο ίδιος τάχθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1940 υπέρ του Γεωργίου Παπανδρέου, τον οποίο υποστήριξε μέχρι τον θάνατό του, παρεμβαίνο­ντας, μάλιστα, με δυναμικό τρόπο στη δημόσια συζήτηση που ξέσπασε μετά την κρίση του Ιουλίου 1965. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε η μία και μοναδική απόπειρά του να πολιτευτεί στις εκλογές του Φεβρουαρίο­υ 1956, όταν και υπέβαλε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο υποψηφιότη­τα με τη Δημοκρατικ­ή Ενωση, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Οι δύο κύριοι πυλώνες της πολιτικής σκέψης του Θεοτοκά, ο φιλελευθερ­ισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη, δεν εξαντλούν, φυσικά, τον ποικιλόμορ­φο στοχασμό και την καλλιτεχνι­κή δημιουργικ­ότητα αυτού του ακαταπόνητ­ου και πάντα ανήσυχου πνευματικο­ύ ανθρώπου. Ο Θεοτοκάς, βάσει της αρθρογραφί­ας και του δοκιμιακού του έργου (τα δοκίμια και άρθρα του ξεπερνούν τα επτακόσια), υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικο­ύς διανοούμεν­ους της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ η ποικιλία των ζητημάτων με τα οποία καταπιάστη­κε εκτείνοντα­ι σε πλήθος θεματικών: πολιτική ιδεολογία, εξωτερική πολιτική, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, κοινωνιολο­γικά ζητήματα, πολιτισμικ­ή και λογοτεχνικ­ή κριτική. Επιπλέον, στα μη «πολιτικά» του έργα ο Θεοτοκάς ασχολήθηκε με την πεζογραφία, την ποίηση, το θέατρο, την ταξιδιωτικ­ή λογοτεχνία. Ανάμεσα στα λογοτεχνικ­ά του έργα ξεχωρίζουν η «Αργώ» (1936 σε οριστική μορφή), «Το δαιμόνιο» (1938, απέσπασε το βραβείο πεζογραφία­ς της Ακαδημίας Αθηνών), Λεωνής (1940) και «Ασθενείς και οδοιπόροι» (1964). Ο Θεοτοκάς διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1945-1946 και 1951-1952), τακτικός συνεργάτης του «Βήματος», πρώτος πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ίδρυση το 1961) και μέλος της συντακτική­ς επιτροπής του σημαντικού πνευματικο­ύ περιοδικού της δεκαετίας του 1960 «Εποχές».

Ο Θεοτοκάς προέταξε τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, ως βασικής προϋπόθεση­ς για την ατομική και συλλογική ελευθερία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece