Kathimerini Greek

Ενας χρόνος Ινφαντίνο στη FIFA

To «κόλπο γκρόσο» με τη διεύρυνση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την αύξηση επιρροής του στις ομοσπονδίε­ς

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Στις26Φεβρ­ουαρίου συμπληρώθη­κε ένας χρόνος από την εκλογή του Τζιάνι Ινφαντίνο στη θέση του προέδρου της FIFA, έπειτα από μια τραυματική περίοδο για την παγκόσμια συνομοσπον­δία, η οποία σημαδεύθηκ­ε από σκάνδαλα διαφθοράς, συλλήψεις υψηλόβαθμω­ν στελεχών και την παραίτηση του έως τότε πανίσχυρου προέδρου, Ζεπ Μπλάτερ.

Ο Ινφαντίνο ήταν γενικός γραμματέας της UEFA επί προεδρίας Μισέλ Πλατινί. Ο Πλατινί αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί, όπως και ο Μπλάτερ, όταν τα αρμόδια όργανα της FIFA τους επέβαλαν ποινή απαγόρευση­ς ενασχόληση­ς με το ποδόσφαιρο.

Διεκδικώντ­ας την εκλογή του στη θέση του προέδρου, ο Ινφαντίνο υποσχέθηκε να αναμορφώσε­ι της FIFA και να αποκαταστή­σει το κύρος της.

Ενα χρόνο μετά μπορεί να γίνει ο πρώτος απολογισμό­ς γι’ αυτά που έκανε ο Ιταλός πρόεδρος.

Η πρώτη μεγάλη απόφαση αφορά τη διεύρυνση και την αλλαγή του τρόπου τέλεσης του μουντιάλ από το 2026, κάτι που αποτελούσε προεκλογικ­ή του εξαγγελία. Στο «ανανεωμένο» Μουντιάλ προβλέπετα­ι η αύξηση των ομάδων από 32 σε 48. Στην πρώτη φάση θα δημιουργηθ­ούν 16 όμιλοι των τριών ομάδων, αντί για οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπως είναι σήμερα. Στη συνέχεια προβλέποντ­αι πέντε γύροι με αγώνες νοκ άουτ, αντί για τέσσερις που είναι σήμερα.

Η ομάδα που θα κατακτήσει το Μουντιάλ θα δώσει επτά αγώνες. Οσους ακριβώς δίνει και σήμερα.

Ομως ο συνολικός αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί από 64 σε 80, παρότι η διάρκεια της διοργάνωση­ς θα εξακολουθή­σει να είναι 32 ημέρες.

Η απόφαση της διεύρυνσης ψηφίστηκε ομόφωνα από το κογκρέσο της FIFA. Πλέον, οι εθνικές ομάδες από την Ασία και την Αφρική, που υποεκπροσω­πούνταν, θα έχουν περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να πάρουν μέρος σε μια τελική φάση. Ο δε Ινφαντίνο, με τη διεύρυνση του μουντιάλ και την αύξηση της παρουσίας ομάδων από τις δύο αυτές ηπείρους, μεγαλώνει ακόμα περισσότερ­ο την επιρροή του στο εκλογικό σώμα των 211 ομοσπονδιώ­ν.

Προεκλογικ­ή εξαγγελία του Ινφαντίνο ήταν η αύξηση της χρηματοδότ­ησης προς τις εθνικές ομοσπονδίε­ς. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα ξένων ΜΜΕ, κάθε εθνική ομοσπονδία θα λάβει εντός του 2018, 5,5 εκατομμύρι­α δολάρια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρο­υ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που δινόταν τα προηγούμεν­α χρόνια. Ωστόσο, επειδή έχει παρατηρηθε­ί τα χρήματα να πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς και όχι στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρο­υ, θα συσταθεί επιτροπή που θα παρακολουθ­εί την ορθή χρήση της επιχορήγησ­ης, καταγράφον­τας τα έργα που γίνονται.

Ο τρόπος επιλογής της χώρας που θα διοργανώνε­ι το μουντιάλ είναι μια μεταρρύθμι­ση που έχει εισηγηθεί ο Ινφαντίνο προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει παρόμοια φαινόμενα με αυτά που οδήγησαν σε υποψίες και καταγγελίε­ς περί χρηματισμο­ύ, οι οποίες εξακολουθο­ύν να αποτελούν αντικείμεν­ο έρευνας, ώστε η Ρωσία να κερδίσει τη διορ- γάνωση του Μουντιάλ το 2018 και το Κατάρ του 2022. Εφεξής, η χώρα που θα διοργανώνε­ι το μουντιάλ θα ψηφίζεται από τις 211 εθνικές ομοσπονδίε­ς – μέλη της FIFA και όχι μόνο από τα μέλη της εκτελεστικ­ής επιτροπής όπως συνέβαινε.

Ο Ινφαντίνο έχει κάνει άνοιγμα σε πρώην ποδοσφαιρι­στές παγκόσμιας ακτινοβολί­ας στους οποίους έχει αναθέσει πόστα. Πιο πρόσφατη συνεργασία, η οποία συζητήθηκε, είναι αυτή με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος «βαπτίστηκε» πρέσβης της FIFA σε όλο τον κόσμο. Συνεργασίε­ς έχουν γίνει και με άλλους όπως ο Μάρκο φαν Μπάστεν, ο οποίος έχει διοριστεί διευθυντής στον τομέα της τεχνικής ανάπτυξης. Επίσης, για πρώτη φορά στη θέση του γενικού γραμματέα της FIFA έχει τοποθετηθε­ί πρόσωπο γένους θηλυκού και εκτός Ευρώπης. Πρόκειται για τη Φατμά Σαμούρα από τη Σενεγάλη.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησ­ε ο Ινφαντίνο είναι η διαφθορά. Η μη δημοσίευση ολόκληρου του πορίσματος του Μάικλ Γκαρσία για το πώς η Ρωσία και το Κατάρ κέρδισαν τη διοργάνωση του Μουντιάλ και η δημοσίευση επιλεγμένη­ς περίληψης 40 σελίδων από το πόρισμα, προκάλεσαν την παραίτηση του Γκαρσία ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας, εντείνοντα­ς τις υποψίες ότι υπάρχουν ευρήματα που δεν πρέπει να δημοσιοποι­ηθούν. Ο Ινφαντίνο προεκλογικ­ά δεν «άγγιξε» το συγκεκριμέ­νο θέμα. Μετεκλογικ­ά φαίνεται ότι το έχει ξεχάσει.

Η FIFA, εκτός από τις έρευνες που γίνονται από τις Αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας, έχει αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο να ερευνήσει περιπτώσει­ς διαφθοράς στο εσωτερικό της. Το πόρισμα αναμένεται ότι θα φωτίσει σκοτεινές πλευρές της δράσης κάποιων αξιωματούχ­ων.

Οσον αφορά την Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο η FIFA αποφάσισε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαΐου.

Τι αλλάζει στην εκλογή της χώρας που θα διοργανώνε­ι Mουντιάλ για την αποφυγή νέων σκανδάλων.

 ??  ?? Αναμφισβήτ­ητα, το μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησ­ε ο Ινφαντίνο είναι η διαφθορά. Η μη δημοσίευση ολόκληρου του πορίσματος του Μάικλ Γκαρσία για το πώς η Ρωσία και το Κατάρ κέρδισαν τη διοργάνωση του Μουντιάλ, ενέτεινε τις υποψίες ότι υπάρχουν ευρήματα...
Αναμφισβήτ­ητα, το μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησ­ε ο Ινφαντίνο είναι η διαφθορά. Η μη δημοσίευση ολόκληρου του πορίσματος του Μάικλ Γκαρσία για το πώς η Ρωσία και το Κατάρ κέρδισαν τη διοργάνωση του Μουντιάλ, ενέτεινε τις υποψίες ότι υπάρχουν ευρήματα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece