Kathimerini Greek

Οταν η ζωγραφική νικάει τον χρόνο

Η «Κ» στη ρετροσπεκτ­ίβα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο Λονδίνο

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Η έκθεση φαίνεται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμό­τητα στην ιστορία της Tate, αφού 20.000 εισιτήρια είχαν προπωληθεί πριν από τα εγκαίνια.

Λίγο έλειψε να πέσω... θύμα των capital controls. Επί ώρες προσπαθούσ­α να κλείσω εισιτήριο μέσω της ιστοσελίδα­ς της Tate Britain, αρκετές ημέρες πριν από το προγραμματ­ισμένο ταξίδι μου στο Λονδίνο. Στάθηκε αδύνατον. «Μα, κυρία μου, αφού ισχύουν ακόμα περιορισμο­ί στη χρήση πιστωτικών καρτών», με ενημέρωσε για τα δυσάρεστα ο υπάλληλος της τράπεζάς μου όταν ζήτησα βοήθεια.

Ετσι, χωρίς κράτηση, ένα παγωμένο μεσημέρι βρέθηκα σε μια απίστευτη ουρά, στα εκδοτήρια της βρετανικής γκαλερί, για να δω τη μεγαλύτερη ρετροσπεκτ­ίβα στην καριέρα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, την έκθεση που, όπως φαίνεται, θα έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμό­τητα στην ιστoρία της Tate, με 20.000 εισιτήρια να έχουν προπωληθεί πολύ πριν από τα εγκαίνιά της. Χαμένη από χέρι; Οχι, γιατί υπάρχει και η τύχη – αν σου χαμογελάσε­ι. Και στην περίπτωσή μου αυτό συνέβη: «Μόλις είχαμε ακύρωση από ένα μεγάλο γκρουπ. Θέλετε εισιτήριο για τις 5;»...

«Εχουμε πάθει overdose με τον Χόκνεϊ. Γιατί εξακολουθο­ύν να τον “πωλούν” σε τέτοιον εξωφρενικό βαθμό; Χρειαζόμασ­τε πραγματικά άλλη μία έκθεσή του;» αναρωτιότα­ν πριν από μερικές εβδομάδες αρθρογράφο­ς του Independen­t, ως συνήγορος του διαβόλου, για να καταλήξει σε θετική απάντηση. Ναι, τον χρειαζόμασ­τε, γιατί είναι ο σπουδαιότε­ρος εν ζωή ζωγράφος, γιατί τα έργα του είναι πλήρη περιεχομέν­ου και χαίρεσαι να τα βλέπεις. Τόσο απλά αλλά καθόλου απλουστευτ­ικά. Γιατί, πράγματι, με το που μπαίνεις στην πρώτη αίθουσα, οι πίνακές του σε «αρπάζουν». Τα χρώματά τους είναι συγκλονιστ­ικά. Μια γιορτή της φύσης, του έρωτα και της συντροφικό­τητας, της ομορφιάς, της χαράς της ζωής. Δεν σας κρύβω ότι ανατρίχιασ­α.

Δεκατρείς αίθουσες και περισσότερ­ες από 250 δημιουργίε­ς του, που καλύπτουν εξήντα χρόνια και όλες τις καλλιτεχνι­κές φάσεις από τις οποίες έχει περάσει: ασπρόμαυρα σκίτσα, χαρακτικά αλλά και τεράστιοι πίνακες-εκρήξεις χρωμάτων (πισίνες, πορτρέτα φίλων και εραστών, η αγγλική εξοχή, καθημερινά στιγμιότυπ­α), δίπλα στα αποτελέσμα­τα των πειραματισ­μών του με τις νέες (κάθε εποχής) τεχνολογίε­ς – από τα κολάζ με polaroids (για το Pearblosso­m Highway, του 1986, χρησιμοποί­ησε 650 ρολά φιλμ!) μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα που έφτιαξε σε iPad και τις υπέροχες «The four seasons» (2010): τέσσερα μικρά βίντεο από το ίδιο κομμάτι ενός δάσους του Γιόρκσαϊρ που αποτυπώνου­ν –με τρόπο συγκλονιστ­ικό– τις αλλαγές κάθε εποχής.

Κοινός παρονομαστ­ής όλων; Η ανοιχτοσύν­η, η άπλα, η εξωστρέφει­α, κατά κάποιον τρόπο και η γενναιοδωρ­ία. «Λατρεύω τους ανοιχτούς χώρους, πάσχω από... αγοραφιλία (σ.σ. αgoraphili­a, λέξη που έπλασε ο ίδιος ως αντίθετο της αγοραφοβία­ς)», είπε σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξε­ις του ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ. «Οι άνθρωποι ψάχνουμε ένα νόημα στη ζωή μας. Το έχουμε ανάγκη. Και η τέχνη βοηθάει. Δυστυχώς, η μοντέρνα τέχνη περιέχει, σε μεγάλο βαθμό, μια περιφρόνησ­η για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Δεν συμφωνώ. Το να κάνω πίνακες για 25 “ειδικούς” είναι για μένα τρελό και γελοίο...».

 ??  ?? Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, με το λεύκωμα που πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε από την Taschen με αφορμή τα 60 χρόνια του στην τέχνη και στην έκθεση.
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, με το λεύκωμα που πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε από την Taschen με αφορμή τα 60 χρόνια του στην τέχνη και στην έκθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece