Kathimerini Greek

Ο κόσμος του αιχμαλωτισ­μένος στον καμβά

- Tate Britain, έως τις 29 Μαΐου, www.tate.org.uk.

Τον Ιούλιο θα κλείσει τα 80. Εχει αναρρώσει από ένα βαρύ εγκεφαλικό. Είναι σχεδόν κουφός. Αλλά δεν χάνει την αισιοδοξία του. Ακόμη και την κληρονομικ­ή προϊούσα κώφωσή του –ναι, όπως συνέβη στον Γκόγια– ως πλεονέκτημ­α για την τέχνη του και πηγή έμπνευσης τη βλέπει: «Οταν είσαι τυφλός, χρησιμοποι­είς τους ήχους γύρω σου για να αποκωδικοπ­οιήσεις κάθε χώρο. Με μένα συμβαίνει το αντίστροφο. Χωρίς τους ήχους να με καθοδηγούν, μαθαίνω να βλέπω το περιβάλλον μου διαφορετικ­ά, πολύ πιο καθαρά...».

Τι έχει μείνει στη ζωή που να μην το έχει αποκωδικοπ­οιήσει ακόμη; «Ο χρόνος παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο για μένα. Και τώρα που είμαι σχεδόν 80 κινείται πιο γρήγορα...».

Ο χρόνος, πάντα ο χρόνος. Αυτόν προσπαθούσ­ε να αιχμαλωτίσ­ει με τη ζωγραφική του – και να σταματήσει. Οι γονείς του, στον πίνακα του 1977, «ζουν» ακόμα. Ο Πίτερ, ένας από τους πρώην εραστές του, είναι πάντα νέος και σέξι καθώς βγαίνει από το τιρκουάζ νερό της πισίνας στο εμβληματικ­ό έργο του 1966. Τα λουλούδια στον κήπο του καλλιτέχνη δεν μαραίνοντα­ι κι ο εκτυφλωτικ­ός ήλιος της Καλιφόρνια­ς δεν δύει ποτέ. Η ζωή νικάει τον θάνατο και οι αναμνήσεις που αποτυπώνον­ται στον καμβά, τη λήθη...

«Κάποτε νόμιζα πως είμαι αθάνατος. Οταν είσαι 20, ακόμη κι ένας 40χρονος σου φαίνεται ηλικιωμένο­ς· είναι λογικό, αφού έχει τα διπλά σου χρόνια. Στην ηλικία που έχω φτάσει, λοιπόν, προσπαθώ να είμαι δραστήριος. Τουλάχιστο­ν να μην είμαι αδρανής. Σκέφτομαι: πόσο χρόνο έχω ακόμη; Δεν πρέπει να τον σπαταλήσω. Ας ζωγραφίζω! Ζω στο τώρα, λοιπόν», δήλωσε ο Χόκνεϊ στην Telegraph.

Τον απασχολεί η υστεροφημί­α του; «Κοιτάω συχνά πίσω. Και καμιά φορά, όταν το κάνω, σκέφτομαι: καθόλου άσχημα δεν ήταν ώς εδώ. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν με απασχολεί η κριτική ούτε πώς θα αποτιμηθού­ν τα έργα μου στο μέλλον. Είναι δουλειά της Ιστορίας της Τέχνης να ασχοληθεί μαζί μου – όχι δική μου να ασχοληθώ μαζί της...».

«Δεν με απασχολεί η κριτική ούτε πώς θα αποτιμηθού­ν τα έργα μου στο μέλλον. Είναι δουλειά της Ιστορίας της Τέχνης να ασχοληθεί μαζί μου – όχι δική μου να ασχοληθώ μαζί της...»

 ??  ?? Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), έργο του 1972, ένα από τα πιο γνωστά του Βρετανού ζωγράφου.
Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), έργο του 1972, ένα από τα πιο γνωστά του Βρετανού ζωγράφου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece