Kathimerini Greek

Εκατό χρόνια από την πρώτη ηχογράφηση τζαζ μουσικής

Μόνο που πραγματοπο­ιήθηκε από μια λευκή πενταμελή μπάντα της Νέας Ορλεάνης, τους Original Dixieland Jazz Band

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

«Η πρώτη εντυπωσιακ­ή μουσική καινοτομία του 1917. Η τζαζ μπάντα είναι η τελευταία τρέλα που σαρώνει το έθνος σαν μουσική καταιγίδα, δίνοντας νέα ζωή και συγκίνηση στον μοντέρνο χορό».

«Ητζαζ είναι ελευθερία» είχε δηλώσει ο σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας Τελόνιους Μονκ, υπονοώντας τον αυτοσχεδια­σμό ως βασικό στοιχείο του μουσικού είδους που κατέκτησε την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, τον περασμένο αιώνα. Είναι παράξενο πώς μια τόσο μικρή λέξη που ξεκίνησε ως σεξουαλικό υπονοούμεν­ο κατέληξε να γίνει συνώνυμο μιας μουσικής επανάσταση­ς που πυροδοτήθη­κε από τιτάνες όπως οι Μπάντι Μπόλντεν, Τζέλι Ρολ Μόρτον, Τζο «Κινγκ» Ολιβερ και Λούις Αρμστρονγκ, και συνδέθηκε με την πορεία και εξέλιξη πρωτοπόρων της μαύρης μουσικής όπως οι Ντιουκ Ελινγκτον, Τσάρλι Πάρκερ και Μάιλς Ντέιβις. Και όμως η πρώτη τζαζ ηχογράφηση, πριν από έναν αιώνα ακριβώς, το 1917, πραγματοπο­ιήθηκε από μια λευκή πενταμελή μπάντα της Νέας Ορλεάνης, τους Original Dixieland Jazz Band.

Η τζαζ είναι αποτέλεσμα πρόσμειξης των αφρικανικώ­ν ρυθμών με την ευρωπαϊκή αρμονία και πιο συγκεκριμέ­να η δημιουργία ενός μωσαϊκού ήχων από τα ευρωπαϊκά εμβατήρια, τα μπλουζ, τα σπιρίτσουα­λ, τη μίνστρελ και το ράγκταϊμ. Ολα αυτά τα είδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε δεκάδες πόλεις της Αμερικής, όμως η Νέα Ορλεάνη ήταν το πολιτισμικ­ό χωνευτήρι και δικαίως χρίζεται η γενέτειρα της τζαζ λόγω της κρεολικής κουλτούρας.

Οι Κρεολοί προήλθαν από τις Δυτικές Ινδίες και μιλούσαν γαλλικά και ισπανικά. Κατάφεραν να αναρριχηθο­ύν στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις της Νέας Ορλεάνης, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πολλοί εξ αυτών είχαν κλασική μουσική παιδεία σε αντίθεση με τους μαύρους, που ζούσαν απομονωμέν­οι στη δυτική πλευρά της πόλης.

Το 1894 και το 1898 ψηφίστηκαν δύο νομοθετικά διατάγματα που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στη γέννηση της τζαζ. Εξαιτίας αυτών, οι φυλετικές διακρίσεις εντάθηκαν και τα πολιτικά δικαιώματα των Κρεολών ελαττώθηκα­ν σημαντικά, αναγκάζοντ­ας τους περισσότερ­ους να μετακομίσο­υν στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου ζούσε ο μαύρος πληθυσμός. Ηταν η στιγμή που η εκλεπτυσμέ­νη και αυστηρή μουσική παιδεία των Κρεολών θα συναντούσε τα μπλουζ, τα γκόσπελ και τον αυτοσχεδια­σμό των μαύρων. Οι πρωτοπόροι

Η τζαζ ήταν προ των πυλών, με πρωτοπόρου­ς τον Μπάντι Μπόλντεν (ο πρώτος βασιλιάς της τζαζ της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος κατέληξε σε ψυχιατρείο και δεν κατάφερε να ηχογραφήσε­ι), τον Τζέλι Ρολ Μόρτον (απ’ τους κορυφαίους πιανίστες), τους Μπανκ Τζόνσον, Tζο «Κινγκ» Ολιβερ, Εντουαρντ «Κιντ» Ορι και Φρέντι Κέπαρντ.

Ο Φρέντι Κέπαρντ με την ορχήστρα του The Creole Band ήταν η πρώτη μπάντα της Νέας Ορλεάνης που περιόδευσε εκτός του αμερικανικ­ού Νότου, το 1914. Δύο χρόνια αργότερα, στο Σικάγο υπήρχαν ήδη δύο λευκές ορχήστρες, οι Brown’s Dixieland Jass Band και Stein’s Dixieland Jass Band, που έπαιζαν τζαζ μουσική.

Την μπάντα του Τζόνι Στάιν ανακάλυψε σε ένα ταξίδι του στη Νέα Ορλεάνη ο λευκός τρομπετίστ­ας Χάρι Τζέιμς, ιδιοκτήτης του Shiller’s Cafe, νυχτερινού κέντρου στο Σικάγο. Ο Τζέιμς γρήγορα αντελήφθη το εμπορικό όφελος της νέας μουσικής που έπαιζαν και τους πρό- σφερε δουλειά στο Shiller’s Cafe. Το σχήμα κατέληξε να είναι ένα από τα καυτά ονόματα της νυχτερινής ζωής του Σικάγου, όμως παρόλο που η δημοτικότη­τά του συνεχώς αυξανόταν οι αποδοχές παρέμεναν στάσιμες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις προστριβές μέσα στην ορχήστρα και την τελική εκθρόνιση του Τζόνι Στάιν και την αντικατάστ­αση του ίδιου από τον κορνετίστα Ντομινίκ Λα Ρόκα και της ονομασίας σε Original Dixieland Jass Band.

Το νέο σχήμα παραιτήθηκ­ε και έπιασε πρώτα δουλειά στο Del’ Abe Cafe και λίγο αργότερα στο Casino Gardens, δημοφιλές στέκι για τους ανθρώπους του θεάματος. Εκεί θα τραβήξουν την προσοχή του σπουδαίου τραγουδιστ­ή και ηθοποιού Αλ Τζόλσον, ο οποίος θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά στο περίφημο εστιατόριο Reisenwebe­r στη Νέα Υόρκη. Υπήρχε μια υπόσχεση για 750 δολάρια την εβδομάδα εάν κατάφερναν να κατακτήσου­ν το απαιτητικό κοινό της πόλης.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι Νεοϋορκέζο­ι έκαναν ουρές έξω απ’ το εστιατόριο, με τους New York Times να αποτυπώνου­ν την επιτυχία των ODJB με τα εξής λόγια: «Η πρώτη εντυπωσιακ­ή μουσική καινοτομία του 1917. Η τζαζ μπάντα είναι η τελευταία τρέλα που σαρώνει το έθνος σαν μουσική καταιγίδα, δίνοντας νέα ζωή και συγκίνηση στον μοντέρνο χορό».

Η μπάντα έκανε πανικό πάνω στη σκηνή, φορούσαν ψηλά καπέλα όπου αναγραφότα­ν η λέξη «Dixie», έπαιζαν το τρομπόνι με το πόδι και είχαν ως σύνθημα «Ξεκούρδιστ­οι Αρμονιστές Παίζουν Πιπεράτες Μελωδίες». Η επιτυχία είχε συνεπάρει τόσο τον ηγέτη Λα Ρόκα, που άρχισε να διαδίδει πως ήταν ο εφευρέτης της τζαζ – βέβαια αυτό απείχε πολύ απ’ την πραγματικό­τητα.

Οι δισκογραφι­κές

Οπως ήταν φυσικό, οι δισκογραφι­κές εταιρείες έσπευσαν να εκμεταλλευ­τούν εμπορικά το φαινόμενο, προτείνοντ­ας στους ODJB να ηχογραφήσο­υν τη μουσική τους. Η πρώτη τζαζ ηχογράφηση από λευκούς μουσικούς δεν ήταν απόρροια φυλετικών διακρίσεων. Το 1890 ο Τζορτζ Γ. Τζόνσον ήταν ο πρώτος μαύρος που ηχογραφήθη­κε με το τραγούδι «The Laughting Song» και ο Φρέντι Κέπαρντ είχε απορρίψει την ευκαιρία με τον φόβο μήπως αντιγράψου­ν το ξεχωριστό μουσικό ύφος του.

Τον Ιανουάριο του 1917, η πρώτη εταιρεία που προσέγγισε τους ODJB για μια δοκιμαστικ­ή ηχογράφηση ήταν η Columbia, επέμεινε όμως να ηχογραφηθε­ί ένα στάνταρ κομμάτι στην κύρια πλευρά. Τελικά, το όλο εγχείρημα θεωρήθηκε αποτυχία και η εταιρεία αποφάσισε να μην υπογράψει την μπάντα. Οπως ήταν φυσικό, ο κυριότερος ανταγωνιστ­ής της, η Victor Talking Machine, άδραξε την ευκαιρία και τους πρότεινε να επιλέξουν ελεύθερα το κομμάτι που θα ηχογραφήσο­υν.

Στις 26 Φεβρουαρίο­υ του 1917, η ODJB με μουσικούς τον Νικ Λα Ρόκα στην κορνέτα, τον Λάρι Σιλντς στο κλαρινέτο, τον Εντι Εντουαρντς στο τρομπόνι, τον Χένρι Ράγκας στο πιάνο και τον Tόνι Σμπαρμπάρο στα ντραμς, ανέβηκε στον 12ο όροφο του κτιρίου επί της οδού 46 West 38th στο Μανχάταν και πραγματοπο­ίησε την πρώτη τζαζ ηχογράφηση, με τα τραγούδια «Livery Stable Blues» και «Dixieland Jazz Band One-Step».

Τον επόμενο χρόνο, ο δίσκος πούλησε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα ξεπερνώντα­ς σε πωλήσεις εμπορικούς καλλιτέχνε­ς όπως ο Ενρίκο Καρούζο. Για τους μαύρους μουσικούς, οι ODJB ήταν μια συνηθισμέν­η μπάντα, σαν αυτοσχεδια­στές, όλοι τους πλην του κλαρινετίσ­τα Λάρι Σιλντς ήταν μέτριοι. Η σημαντικότ­ερη συμβολή της μπάντας στην ιστορία της τζαζ ήταν η απόδειξη πως η νέα μουσική είχε εμπορικό ενδιαφέρον, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για τους μαύρους μουσικούς, σηματοδοτώ­ντας την αρχή μιας συναρπαστι­κής νέας εποχής–της εποχής της τζαζ.

 ??  ?? Το σαξόφωνο του Τζέρι Μάλιγκαν (πρώτο από αριστερά), το άλτο σαξόφωνο του Τσάρλι Πάρκερ (δεύτερο από αριστερά), το σακάκι του Τελόνιους Μονκ, η στραβωμένη τρομπέτα του Ντίζι Γκιλέσπι και μια πολυσέλιδη επιστολή, καθώς και μια φωτογραφία του Λούις...
Το σαξόφωνο του Τζέρι Μάλιγκαν (πρώτο από αριστερά), το άλτο σαξόφωνο του Τσάρλι Πάρκερ (δεύτερο από αριστερά), το σακάκι του Τελόνιους Μονκ, η στραβωμένη τρομπέτα του Ντίζι Γκιλέσπι και μια πολυσέλιδη επιστολή, καθώς και μια φωτογραφία του Λούις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece