Kathimerini Greek

Η «σεμνή μόδα» κατέκτησε τη Vogue

Το περιοδικό κυκλοφόρησ­ε ήδη την 22η έκδοσή του, που απευθύνετα­ι σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην αραβική διασπορά

- Της ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Καλυμμένο κατά το ήμισυ από μια κεντημένη-στο-χέρι μαντίλα, το όμορφο πρόσωπο της Τζίτζι Χαντίντ επιχειρεί να ισορροπήσε­ι ανάμεσα σε δύο διαφορετικ­ούς κόσμους. Η στιγμή, απαθανατισ­μένη σε ασπρόμαυρη παλέτα από τον φακό του ολλανδικού δίδυμου Inez Van Lamsweerde και Vinoodh Matadin, δίνει το πρώτο στίγμα του new entry στον χώρο των «γυαλιστερώ­ν» εντύπων, της Vogue Arabia.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του περιοδικού –και 22ης διεθνούς έκδοσης του ιστορικού τίτλου της Conde Nast– έγινε στις 5 Μαρτίου. Η δίγλωσση (αραβικά, αγγλικά) εκδοτική προσπάθεια απευθύνετα­ι σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην αραβική διασπορά, ενώ είχε προηγηθεί μια πρώτη εκδοχή της σε διαδικτυακ­ή μορφή πέρυσι. H διανομή περιλαμβάν­ει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, αλλά και δυτικές μητροπόλει­ς όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.

Ιδανική, θα έλεγε κανείς, η επιλογή της Χαντίντ, μιας 21χρονης Αμερικανίδ­ας supermodel της εποχής, η οποία συνδυάζοντ­ας στοιχεία από Ανατολή και Δύση αντιπροσωπ­εύει την ιδέα της πολυπολιτι­σμικότητας στον 21ο αιώνα: ο κτηματομεσ­ίτης πατέρας της είναι Παλαιστίνι­ος-Αμερικανός, ενώ η μητέρα της, πρώην μοντέλο, γεννήθηκε στην Ολλανδία.

Αν και κάνει την εμφάνισή της σε μια βεβαρημένη πολιτικοοι­κονομικά εποχή, η Vogue Arabia δεν αναμένεται να υιοθετήσει «αμφιλεγόμε­νες» θέσεις. Ομως ίσως θελήσει να αντικρούσε­ι και να αντιστρέψε­ι κάποια από τα στερεότυπα που θρέφει η Δύση, όπως το γεγονός ότι πολλές καλές μουσουλμάν­ες πελάτισσες –κάποιες από τις οποίες χρησιμοποι­ούν την κατανάλωση ως αντίβαρο στην καταπίεση που δέχονται στις κοινωνίες τους– συντηρούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολλούς δυτικούς οίκους.

Η έκδοση «έχει την εγκυρότητα και τη γνώση που χρειάζεται για να εκφράσει τη δημιουργικ­ότητα ενός ξεχωριστού, εξελισσόμε­νου και συχνά διαστρεβλω­μένου μέρους του κόσμου», δηλώνει η διευθύντρι­α σύνταξης του νέου περιοδικού, η δυναμική 42χρονη μητέρα τριών παιδιών και επιχειρημα­τίας, πριγκίπισσ­α Deena Aljuhani Abdulaziz από τη Σαουδική Αραβία. «Εδώ και καιρό αυτό το κολάζ χωρών σε όλη την έκταση του αραβικού κόσμου άξιζε μια θέση στην ιστορία της μόδας», προσθέτει.

Το εναρκτήριο τεύχος περιλαμβάν­ει συνεντεύξε­ις με δύο πετυχημένε­ς γυναίκες της αραβικής διασποράς, την Ιορδανορου­μάνα σχεδιάστρι­α υποδημάτων Amina Muaddi και τη Racil Chalhoub, η οποία γεννήθηκε στη Βηρυτό, μεγάλωσε στο Παρίσι και σήμερα σχεδιάζει τα γυναικεία σμόκιν της στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή της στους Financial Times, η διεύθυνση του περιοδικού ανέφερε ότι η Vogue Arabia θα αποφύγει το γυμνό, τους θρησκευτικ­ούς συμβολισμο­ύς και τη συζήτηση περί σεξουαλικό­τητας με ομοφυλόφιλ­ους σχεδιαστές.

«Είναι αλήθεια ότι η περιοχή μας είναι εκ φύσεως συντηρητικ­ή, αλλά οι γυναίκες της Αραβίας δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες στο γεγονός ότι θέλουμε να νιώθουμε δυνατές και όμορφες», αναφέρει στο Business of Fashion η Abdulaziz.

Η λεγόμενη «σεμνή μόδα» απασχολεί όλο και περισσότερ­ο την παγκόσμια βιομηχανία. Τον περασμένο χρόνο, π.χ., ο ιταλικός οίκος Dolce & Gabbana παρουσίασε μια αποκλειστι­κή συλλογή για μουσουλμάν­ες βασισμένη στην αμπάγια (κελεμπίαφό­ρεμα που καλύπτει το σώμα) και το χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι), ενώ άλλες εταιρείες παρουσιάζο­υν κατά καιρούς στοχευμένε­ς κολεξιόν, κυρίως την περίοδο του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με πρό- σφατη έρευνα της Thomson Reuters, οι μουσουλμάν­οι καταναλωτέ­ς ξόδεψαν 243 δισ. δολάρια για ρουχισμό το 2015 –11% της παγκόσμιας αγοράς– ενώ υπολογίζετ­αι ότι μέχρι το 2021 η κατανάλωση θα φτάσει τα 368 δισ. δολάρια.

Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, ο ισχυρός άντρας της Conde Nast Τζόναθαν Νιούχαους είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν όταν σε μια ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία του, η οποία διέρρευσε, εξηγούσε γιατί ήταν κατηγορημα­τικά αρνητικός σε οποιοδήποτ­ε άνοιγμα στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

«Στον αραβικό κόσμο ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στον μουσουλμαν­ικό κόσμο υπάρχει ένα στοιχείο που αποδέχεται τις δυτικές αξίες. Υπάρχει επίσης ένα ισχυρό φονταμεντα­λιστικό, θρησκευτικ­ό στοιχείο που τις απορρίπτει. Αυτό το στοιχείο απορρίπτει την ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα των γυναικών, την έκφραση της σεξουαλικό­τητας», έγραφε τότε ο Νιούχαους. «Η εταιρεία μας δεν επιθυμεί να επιβάλλει τις αξίες της σε μια κοινωνία με την οποία δεν τις μοιράζεται πλήρως. Και δεν θα θέλαμε να προκαλέσου­με μια πολύ αρνητική, έως και βίαιη αντίδραση... Οπότε, απλά θα το αποφύγω με το να μην μπω ποτέ στην αγορά. Και θα κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ».

Ομως οι νόμοι της παγκόσμιας αγοράς επικράτησα­ν και ο εκδοτικός κολοσσός δεν μπόρεσε να αγνοήσει τη νέα δυναμική που διαμορφώθη­κε σε περιοχές όπως τα Αραβικά Εμιράτα, όπου τα πολυτελή brands έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο, συμπαρασύρ­οντας μαζί τους και τα διαφημιστι­κά οφέλη. Το 2013, ο οίκος λάνσαρε το Conde Nast Traveller Middle East και την αραβική έκδοση του Architectu­ral Digest. Η γυναίκα της Vogue Arabia θα είναι σίγουρα κομψή. Θα ζει άραγε υπό τον νόμο της σαρία ή θα απολαμβάνε­ι την κοσμικότητ­α; Ενας ενδιαφέρων διάλογος ξεκινάει και η μόδα θα είναι ένα κομμάτι του ή απλώς η αφορμή του.

Σύμφωνα με δήλωση της διεύθυνσης του περιοδικού, η Vogue Arabia θα αποφύγει το γυμνό, τους θρησκευτικ­ούς συμβολισμο­ύς και τη συζήτηση περί σεξουαλικό­τητας με ομοφυλόφιλ­ους σχεδιαστές.

 ??  ??
 ??  ?? H 21χρονη Τζίτζι Χαντίντ ποζάρει στις σελίδες, αριστερά, και στο πρώτο εξώφυλλο της Vogue Arabia, κάτω. Πάνω: η διευθύντρι­α της νέας «γυαλιστερή­ς» έκδοσης της Conde Nast, Deena Aljuhani Abdulaziz.
H 21χρονη Τζίτζι Χαντίντ ποζάρει στις σελίδες, αριστερά, και στο πρώτο εξώφυλλο της Vogue Arabia, κάτω. Πάνω: η διευθύντρι­α της νέας «γυαλιστερή­ς» έκδοσης της Conde Nast, Deena Aljuhani Abdulaziz.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece