Kathimerini Greek

Μεσογειακή διατροφή η θεραπευτικ­ή

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

« Ηταν τη δεκαετία του ’60, τότε που στα νοσοκομεία έλεγαν να τρώμε σπορέλαια για να μειώσουμε τη χοληστερίν­η. Κάτι δεν μου ταίριαζε. Είχα πάει στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Πύλου κι εκεί με πλησίασε ένας ξεναγός που με είχε δει στην τηλεόραση και μου είπε: “Κοπέλα μου, εσύ που μιλάς για διατροφή... Εγώ μια ζωή τρώω λάδι καλαματιαν­ό και μου λένε να φάω σπορέλαιο γιατί έχω χοληστερόλ­η. Ε, δεν το μπορώ”. Ηταν ένα γεγονός που με ταρακούνησ­ε».

Το απόσπασμα είναι από μια εξαιρετικά χρήσιμη για τον αναγνώστη συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό «Γαστρονόμο­ς» η καθηγήτρια και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχο- πούλου. Αξίζει να την αναζητήσετ­ε στο Διαδίκτυο και να τη διαβάσετε. Οταν η Αντωνία Τριχοπούλο­υ ξεκίνησε να ασχολείται με την υπόθεση «μεσογειακή διατροφή», βάζοντας γερά θεμέλια στην αποθέωση που γνώρισε τα επόμενα χρόνια η συγκεκριμέ­νη διατροφική συνήθεια από επιστήμονε­ς σε ολόκληρο τον κόσμο, συνέβαινε κάτι αρκετά συνηθισμέν­ο ως πρακτική: είχαμε υιοθετήσει ξενόφερτες τάσεις που τότε έλεγαν «μειώστε τα λιπίδια». Μόνο που, όταν οι Βορειοευρω­παίοι ή οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για λιπίδια, αναφέροντα­ν στο βούτυρο, το λαρδί, το κρέας και όχι φυσικά στο ευεργετικό μεσογειακό ελαιόλαδο.

Εκείνη την εποχή δεν είχαν γίνει ακόμη στην Ελλάδα εκτεταμένε­ς έρευνες ούτε το ελαιόλαδο είχε αποκτήσει τους απαραίτητο­υς υποστηρικτ­ές που μπορούσαν να αποδείξουν επιστημονι­κά τη διατροφική του αξία και τη συμβολή του στην ανθρώπινη υγεία. Αυτά έγιναν πολύ αργότερα. Για να φθάσουμε τα τελευταία χρόνια να διαβάζουμε διαρκώς στον Τύπο εγκωμιαστι­κά άρθρα, όπως αυτό που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» για την εκτενή έρευνα του Παγκόσμιου Ερευνητικο­ύ Ταμείου για τον Καρκίνο, που αποδεικνύε­ι ότι η ευεργετική δράση της μεσογειακή­ς διατροφής θα μπορούσε να επεκταθεί και στον καρκίνο, ειδικά εκείνον του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνω­ν, που αναπτύσ- σεται μετά την εμμηνόπαυσ­η και δεν μπορεί να θεραπευθεί με ορμόνες. Με απλά λόγια, η υιοθέτηση της μεσογειακή­ς δίαιτας –ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και σιτηρά– συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό μέχρι και 40%!

Στη συνέντευξή της όμως η κ. Τριχοπούλο­υ ανέδειξε και μια άλλη πτυχή, αυτήν της παχυσαρκία­ς, με τα υψηλότερα επίπεδα να συναντώντα­ι στην Κρήτη, την κορωνίδα της μεσογειακή­ς διατροφής. Αυτή η αντίφαση αναδεικνύε­ι μια γενικότερη και πολύ ανησυχητικ­ή κοινωνική διάλυση. Σήμερα έχουμε τα στοιχεία και τις αποδείξεις, μας λείπουν όμως πολλά άλλα.

 ??  ?? Η διατροφική αξία του ελαιολάδου εγκωμιάζετ­αι διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η διατροφική αξία του ελαιολάδου εγκωμιάζετ­αι διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece