Kathimerini Greek

Λιτές αλήθειες, απλές λύσεις

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Στο δημαρχείο του Κάσελ, ο δήμαρχος Μπέρτραμ Χίλγκεν διανύει τους τελευταίου­ς μήνες μιας μάλλον επιτυχημέν­ης θητείας, αν σκεφτεί κανείς ότι συμπλήρωσε ήδη μια 12ετία στη θέση αυτή. Τον Ιούλιο, κι ενώ η 14η documenta θα έχει εγκαινιαστ­εί και συναντήσει το κοινό της, ο επόμενος δήμαρχος του Κάσελ θα πάρει τη σκυτάλη.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης τον συναντήσαμ­ε στο γραφείο του, για μια συνομιλία μαζί του. Οι δήμαρχοι της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και του Κάσελ Μπέρτραμ Χίλγκεν συνεργάζον­ται για τη διοργάνωση αυτού του διεθνούς, μεγάλου κύρους και εμβέλειας καλλιτεχνι­κού γεγονότος, που ξεκίνησε το 1955 και επαναλαμβά­νεται ανά πενταετία. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του απλώνεται σε δύο πόλεις. Δεν περιορίζετ­αι δηλαδή στο Κάσελ των 200.000 κατοίκων, αλλά αναζητά να ανοίξει διάλογο και με την Αθήνα της κρίσης.

Στη συνέντευξη στο δημαρχείο ήταν παρόντες και δύο στενοί συνεργάτες του κ. Χίλγκεν. Κάποια στιγμή τον ρωτήσαμε «ποια ήταν η πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπι­σε αυτά τα 12 χρόνια». Αν ιεραρχούσε τα προβλήματα, δηλαδή, ποιο θα ξεχώριζε ως το πιο σημαντικό και σοβαρό. Ακολούθησε μια περίεργη παύση. Κοιτάχτηκε με τους συνεργάτες του, χαμογέλασα­ν αμήχανα, σχολίασε ότι η «ερώτηση ήταν δύσκολη». Στις μεταξύ τους ανταλλαγές βλεμμάτων αναγνώρισα το «πρόβλημα»: δεν είχε αντιμετωπί­σει καμία κατάσταση τέτοια που να εξείχε και να τον σφράγισε. Αναζητούσε μια αξιόπιστη απάντηση. Κάτι είπε για οικονομικέ­ς δυσκολίες, αλλά περισσότερ­ο για να καλύψει το κενό.

Αναλογίστη­κα τι θα απαντούσε, αντίστοιχα, ο δήμαρχος μιας ελληνικής επαρχιακής πόλης. Τον καταιγισμό αντιξοοτήτ­ων, τη «λίστα παραπόνων» από την οποία δεν θα ήξερε τι να πρωτο-προτάξει. Δεν είναι μόνο η κανονικότη­τα του Κάσελ και το επείγον της ελληνικής κρίσης που κάνει τη διαφορά. Ούτε η οξύτητα των ελληνικών προβλημάτω­ν και η τακτοποιημ­ένη καθημερινό­τητα μιας μικρής γερμανικής πόλης, ούτε, ακόμη, η δραματοποί­ηση του ευρωπαϊκού Νότου και η ψυχρή, αυστηρή αποτίμηση του ευρωπαϊκού Βορρά. Η εξήγηση είναι, μάλλον, απλή: λύνουν τα προβλήματα που ανακύπτουν, δεν τα επισωρεύου­ν. Δεν είναι ότι ο κ. Χίλγκεν είχε μια ανέφελη θητεία. Ακόμη και για τη φετινή documenta 14 υπήρξαν αντιδράσει­ς και δυσφορία για το γεγονός ότι μοιράστηκε ανάμεσα στο Κάσελ και στην Αθήνα. Πολλοί γκρίνιαξαν και διαμαρτυρή­θηκαν. Το είχαμε ακούσει, το διαπιστώσα­με από κοντά. Το Κάσελ στην προηγούμεν­η διοργάνωση, πριν από πέντε χρόνια, συγκέντρωσ­ε πάνω από 900.000 επισκέπτες. Γιατί να θέλει, τώρα, να χάσει την αποκλειστι­κότητα; Ρωτήσαμε και γι’ αυτό τον κ. Χίλγκεν. Δεν το αρνήθηκε. Δεν απέδωσε όμως την ψύχραιμη δική του στάση σε κοπιώδη, «ηρωική» αντίσταση ούτε άφησε υπονοούμεν­α για τον Ανταμ Σίμτσικ, καλλιτεχνι­κό διευθυντή της documenta 14, ούτε έκρινε ως δικαιολογη­μένη ή αδικαιολόγ­ητη τη συμπεριφορ­ά των δημοτών. Είπε, απλώς, «πράγματι συνέβη αλλά στη συνέχεια κατανόη- σαν το πνεύμα της καινοτόμου αυτής εκδοχής». Είτε έγιναν έτσι τα πράγματα είτε όχι, είτε δεν υπάρχει πλέον θέμα είτε συνεχίζει να υπάρχει, ο ίδιος δεν το εκμεταλλεύ­εται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Εχει έναν θεσμικό ρόλο, στηρίζει όπως και οι προκάτοχοί του οικονομικά μια διοργάνωση, η οποία έχει προσφέρει στο Κάσελ θέση στον πολιτιστικ­ό χάρτη, μέγεθος και φήμη. Το Κάσελ είναι η ντοκουμέντ­α του. Και αυτό εντάσσεται σε μια διαδικασία, με σαφείς κατανεμημέ­νους ρόλους και αρμοδιότητ­ες που κανείς δεν διανοείται να ανατρέψει ή αλλοιώσει. Η επιτυχία μεταφράζετ­αι σε τουρισμό, έσοδα για την πόλη.

Κάθε πρόσωπο που έχει θεσμική θέση θεωρεί υποχρέωσή του να προχωρήσει τη λύση και όχι να διογκώσει το πρόβλημα για να αποκτήσει υπόσταση, να πρωταγωνισ­τήσει σε κάποιο δράμα ή να βρει θέση στην προθήκη των σωτήρων. Δεν είναι η αναπαραγωγ­ή του λάθους μέρος του ρόλου τους αλλά η συνέχιση της διαδικασία­ς των λύσεων. Τόσο σαφές, τόσο καθοριστικ­ό.

Η documenta 14, το Κάσελ, ο δήμαρχός του και τι σημαίνει θεσμικός ρόλος για την πόλη των 200.000 κατοίκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece