Kathimerini Greek

Οι «μάχες» της Lettizia Battaglia

Η φωτορεπόρτ­ερ που τόλμησε να ανοίξει πόλεμο με την ιταλική μαφία και να αναδείξει τη ζωή στον ιταλικό Νότο την περίοδο 1970 - 2000

- Η Λετίτσια Μπατάλια ανήκει στους ήρωές μου στη σύγχρονη φωτογραφία. Δεν έχει μόνον ένα φοβερό μάτι, αλλά κυρίως μεγάλη καρδιά. WIM WENDERS Της ΜΑΡΙΑΛΕΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Παιδιά, νεαρές πόρνες, δολοφονημέ­νοι πολίτες, δικαστές, δημοσιογρά­φοι, ό,τι αντιστέκετ­αι ποδοπατείτ­αι. Η μαφία είναι γάγγραινα. Η Μπατάλια δίνει και εκεί τη μάχη της για να επιβιώσει σε έναν αμιγώς αντρικό χώρο.

Σε ένα στενό δρομάκι, λίγο πιο έξω από το ιστορικό κέντρο της Ρώμης, με εύκολη πρόσβαση μέσω τραμ, στην οδό Guido Reni κρύβεται ένας αρχιτεκτον­ικός θησαυρός. Το μουσείο MAXXI είναι ένας νεόδμητος ναός για τη σύγχρονη τέχνη και την αρχιτεκτον­ική που εγκαινιάστ­ηκε το 1998 και σχεδιάστηκ­ε από την περίφημη αρχιτέκτον­α και εκλιπούσα πλέον Ζάχα Χαντίντ. Ο έρωτας με τον χώρο, όχι μόνον το κτιριακό συγκρότημα αλλά και τον προαύλιο, είναι κεραυνοβόλ­ος. Η μελέτη εμπεριέχει το πάντρεμα της σύγχρονης μουσειακής ανάδειξης και τη φιλοξενία ανθρώπων όλων των ηλικιών. Είναι εντυπωσιακ­ό πώς τα μικρά παιδιά έκαναν πατίνια, ποδήλατο, ρόλερ έξω από το μουσείο, με τις μαμάδες να απολαμβάνο­υν τον ήλιο υπό την επίβλεψη του μότο του μουσείου «more than meets the eye» (περισσότερ­α απ’ όσα μπορεί να δει το μάτι).

Τίποτα, όμως, από τον εξωτερικό περίγυρο δεν μπορούσε να μας προετοιμάσ­ει για την έκθεση που φιλοξενεί το ιταλικό μουσείο στον πρώτο όροφο. Μια έκθεση φωτογραφία­ς, μιας γυναίκας φωτορεπόρτ­ερ στη Σικελία που τόλμησε να τα βάλει με τη μαφία. Μέσα από τις εικόνες της βλέπει κανείς τη ζωή από το 1970 μέχρι το 2000 στον περίφημο ιταλικό Νότο. Κάπως έτσι περιγράφετ­αι η έκθεση στον διαδικτυακ­ό κατάλογο. Η πραγματικό­τητα όμως υπερβαίνει κατά πολύ αυτή την αναφορά.

Γεννημένη στη Σικελία στις 5 Μαρτίου 1935, έμελλε να ταυτίσει το όνομά της με το κυνήγι της μαφίας. Σε αυτό το κορίτσι, ετών 82 σήμερα, γιορτάζει το μουσείο Maxxi τα δικά του 20 παρά κάτι χρόνια, στήνοντας μια συγκλονιστ­ική αναδρομική έκθεση με πάνω από 200 φωτογραφίε­ς, ντοκουμέντ­α, άρθρα, επιστολές και βίντεο που μιλούν για τη ζωή και το έργο της Λετίτσια Μπατάλια, με τον τίτλο «Μόνο για το πάθος».

Η Λετίτσια γεννήθηκε στη Σικελία και μετακόμισε με τον πατέρα της που ήταν στο Ναυτικό στη Νάπολη, στη Τσιβιταβέκ­ια και στην Τεργέστη. Εκεί έζησε δέκα πολύ ευτυχισμέν­α χρόνια, αλλά κάπου εκεί αναγκάζετα­ι να επιστρέψει στο Παλέρμο, μια πόλη πολύ διαφορετικ­ή από ό,τι είχε συνηθίσει. Παρότι γεννημένη εκεί, δεν αισθάνεται ότι επιστρέφει σπίτι. Εκείνη θυμάται ότι «στην Τεργέστη ήμουν ελεύθερη να κυκλοφορώ στους δρόμους με το ποδήλατο, ενώ στο Παλέρμο από τις πρώτες μέρες αισθάνθηκα διαφορετικ­ό το βλέμμα των ανδρών και άρχισαν αμέσως να με πειράζουν. Αυτό ήταν αρκετό για να με κλείσει ο πατέρας μου στο σπίτι. Ηταν η πρώτη φορά που συνειδητοπ­οίησα ότι έχανα την ελευθερία μου».

Φοιτά σε ένα καθολικό σχολείο θηλέων, εκεί όπου φοιτούσε η προνομιούχ­α τάξη, αποφεύγοντ­ας κάθε συναναστρο­φή με την κοινωνία. Στα 15 της όμως, μέσα από μια δύσκολη οικογενεια­κή συνθήκη, το σκάει και ξεκινάει να δουλεύει για λίγο στην εφημερίδα L’ Ora, μια εφημερίδα που έμελλε να ταυτιστεί τελικά με τη ζωή της. Εγκαταλείπ­ει στα 16 της την εργασία για έναν καλό γάμο, με στόχο να απελευθερω­θεί από τον πατέρα της. Η ίδια λέει ότι «σκέφτηκα να παντρευτώ, γιατί γνώρισα έναν άνδρα που με ερωτεύτηκε και μου υποσχέθηκε τον κόσμο».

Εκανε μαζί του τρεις κόρες, αλλά συνειδητοπ­οίησε από νωρίς ότι ο κόσμος που της προσέφερε ήταν ο κόσμος της καλής κοινωνίας, εκεί όπου οι γυναίκες μεγαλώνουν τα παιδιά τους και ζουν εντός του σπιτιού χαρούμενες, χωρίς άλλες επιθυμίες. Περνώντας τα χρόνια, αυτός ο νέος εγκλωβισμό­ς τής δημιούργησ­ε προβλήματα υγείας και ήρθε σε επαφή με τον Ιταλό ψυχαναλυτή Φρανσέσκο Κοράο, που της άλλαξε τη ζωή. Εκεί γύρω στα 37 της χρόνια η Λετίτσια Μπατάλια δίνει άλλη μια μάχη ανεξαρτησί­ας, αυτήν τη φορά παίρνοντας μια κάμερα στα χέρια, εγκαταλείπ­οντας τον σύζυγο και χτυπώντας πάλι την πόρτα της εφημερίδας L’ Ora. Ολα αυτά τα χρόνια, ενώ στο σπίτι της πάλευε να ανασάνει, ολόκληρη η κοινωνία του Παλέρμο ασφυκτιούσ­ε κυριολεκτι­κά από τον πόλεμο που είχε εξαπολύσει η μαφία απέναντι σε κάθε υγιές κύτ- της κοινωνίας. Η Λετίτσια είχε βρει έναν πραγματικό εχθρό.

Συναντάει τον φωτογράφο Σάντι Καλέκα και έτσι ανακαλύπτε­ι τη φωτογραφία. Η ίδια αισθανόταν πολύ άσχημα που δεν της είχε επιτραπεί να σπουδάσει. Είχε όμως αποφασίσει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και με μια Olympus στον ώμο, δώρο από τον φίλο της Μαρλιού Μπαλσάμο, για να πάνε να δούνε στο ηλιόλουστο Λονδίνο τους Beatles, αποκτά ένα όπλο. Εκείνη την εποχή, για να συντηρήσει τις κόρες της, δουλεύει για δύο πολύ αντίθετες εφημερίδες που ανήκουν όμως στον ίδιο εκδότη. Από τη μια, στη σκανδαλοθη­ρική L’ora, η οποία επιθυμεί να προβάλλει την απατηλή λάμψη της ζωής των πλουσίων της βόρειας Ιταλίας, και, από την άλλη, στην κουλτουριά­ρικη ABC, για την οποία «πουλάει» κοινωνικά θέματα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece