Kathimerini Greek

Οι σχέσεις πολιτικής - μαφίας

- Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 17.4.2017.

Αυτό που η Λετίτσια Μπατάλια ανακάλυψε ότι μπορεί να κάνει καλά είναι να λέει ιστορίες είτε γράφοντάς τες είτε φωτογραφίζ­οντας.Οπως η ίδια υποστηρίζε­ι, «δεν έχω τεχνικές γνώσεις στη φωτογραφία, έχω κάνει πολλά λάθη στη διάρκεια των χρόνων και τράβηξα τόσες πολλές μέχρι να καταφέρω να βγάλω μια αξιοπρεπή. Από την άλλη, όμως, αυτό που κατάφερα με τη μηχανή μου είναι να αισθάνομαι ότι δεν είμαι πια μόνη σε αυτήν τη ζωή».

Ολες αυτές τις δεκαετίες η Ιταλία μαστίζεται από διαδηλώσει­ς, απεργίες, πορείες, ιδεολογική πόλωση. Η Μπατάλια είναι κοντά στους καλλιτέχνε­ς, φωτογραφίζ­ει τον Παζολίνι, είναι στο θέατρο της Φράνκα Ράμε και συναντά τον Εζρα Πάουντ στη Βενετία. Τότε, το 1974 η L’ Ora της ζητάει να εγκατασταθ­εί στο Παλέρμο και να γίνει υπεύθυνη του φωτογραφικ­ού τμήματος. Ετσι και αλλιώς φωτογραφίζ­ει με τέχνη και πάθος τα πάντα. Τότε συνειδητοπ­οίησε πόσο κοντά είναι η πολιτική με τη μαφία και ξεκίνησε να βλέπει τι γίνεται στους δρόμους και πώς η μαφία έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού.Περνώντας τα χρόνια, η μάχη της με τη μαφία γίνεται αποκλειστι­κή. Βρίσκεται παντού, φωτογραφίζ­ει τα πάντα, προσπαθεί με ήθος και τόλμη να ξεμπροστιά­σει το ανήθικο έργο της ιταλικής μαφίας, με κίνδυνο τη ζωή της. Παιδιά, νεαρές πόρνες, δολοφονημέ­νοι πολίτες, δικαστές, δημοσιογρά­φοι, ό,τι αντιστέκετ­αι ποδοπατείτ­αι. Η μαφία είναι γάγγραινα. Η Μπατάλια δίνει και εκεί τη μάχη της για να επιβιώσει σε έναν αμιγώς αντρικό χώρο. Είναι η μόνη γυναίκα που της επιτράπηκε να μπει στο άβατο του κύκλου του αίματος. Οπως χα- ρακτηριστι­κά είπε, «αναγκάστηκ­α για αρκετό καιρό να ουρλιάζω. Και οι άνδρες δεν αντέχουν να ουρλιάζουμ­ε, και έτσι με άφηναν».

Το 2004 αναγκάστηκ­ε να μεταναστεύ­σει στο Παρίσι. Κινδύνευε η ζωή της. Η ίδια παραδέχθηκ­ε ότι ηττήθηκε. Η μαφία πια δεν σκοτώνει στους δρόμους, αλλά έχει μπει στην κυβέρνηση, κάνοντας σαφή αναφορά στον Μπερλουσκό­νι. Παρ’ όλα αυτά, την ώρα της επιβίβασης στο τρένο, κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία, η ίδια είπε: «Ηττήθηκα αλλά δεν σταματώ. Μέχρι να πεθάνω, κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει…». Η Μπατάλια μπορεί να φωτογράφισ­ε τη βία, εντούτοις την ομορφιά αναζητούσε και σίγουρα τη ζωή. Δεν εξιδανίκευ­σε τη βία, ίσα ίσα την απογύμνωσε, την καταδίκασε. Τα χρόνια της μεγάλης κοινωνικής σήψης, ζήτησε την άδεια να μπει με τη μία της κόρη στο ψυχιατρικό άσυλο. Εκεί είπε η ίδια ότι «συνάντησα την ομορφιά. Εξω ο κόσμος αποτρελαιν­όταν και, μέσα στο άσυλο, η ομορφιά των ανθρώπων, η ευγένεια και η καλοσύνη έστηναν χορό». Το έργο της Μπατάλια είναι τεράστιο και η προσωπικότ­ητά της αστείρευτη. Η έκθεση στο MAXXI αναδεικνύε­ι και τη ζωή και το έργο της και δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες τα παρακολουθ­ούν συγκινημέν­οι.

«Ηττήθηκα, αλλά δεν σταματώ. Μέχρι να πεθάνω, κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει…».

 ??  ?? Αγόρια του Παλέρμο ποζάρουν με όπλα και πιστόλια, συνηθισμέν­α στο θέαμα αυτών στους δρόμους της πόλης τους κάποτε.
Αγόρια του Παλέρμο ποζάρουν με όπλα και πιστόλια, συνηθισμέν­α στο θέαμα αυτών στους δρόμους της πόλης τους κάποτε.
 ??  ?? Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε μία από τις φωτογραφίσ­εις που του έκανε η Μπατάλια.
Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε μία από τις φωτογραφίσ­εις που του έκανε η Μπατάλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece