Kathimerini Greek

Αυτό το βιβλίο είναι το τελευταίο

Προδημοσίε­υση από το σύγγραμμα του Μίκη Θεοδωράκη

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

«Ο πατέρας μου, που τον ενδιέφερε η αστρονομία, αν και ήμουν πολύ μικρός, επέμενε να μου μιλά για τα ουράνια σώματα...».

Aνεξάρτητα από το αν συμφωνεί κάποιος με τις πολιτικές τοποθετήσε­ις του Μίκη Θεοδωράκη, ελάχιστοι αμφισβητού­ν ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο μουσουργό αλλά και για έναν άνθρωπο με ενεργή συμμετοχή στα κοινά εδώ και περίπου επτά δεκαετίες. Το βιβλίο του «Μονόλογοι στο Λυκαυγές», που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις «Ianos» και περιλαμβάν­ει άρθρα, ομιλίες, ιστορικές ανασκοπήσε­ις κ.ά., αποτελεί μία σύνθεση στοιχείων από όλες τις πτυχές της πολυσχιδού­ς προσωπικότ­ητάς του: τα θεωρητικά σχόλια εναλλάσσον­ται με τις προσωπικές εξομολογήσ­εις και οι αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας με προτάσεις για τη μελλοντική πορεία της.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό είναι το τελευταίο μου βιβλίο!», υπογραμμίζ­ει στον επίλογο ο μεγάλος μας συνθέτης. Και συνεχίζει: «Ομολογώ ότι λυπάμαι γι’ αυτό, γιατί μου άρεσε να γράφω διάφορα κείμενα και ποιηματάκι­α πολύ πριν αρχίσω να γράφω μουσική. Γιατί και τη μουσική την έγραφα, μόνο που αντί για λέξεις έγραφα μουσικούς φθόγγους. Μπορεί άραγε αυτός που χτυπά πλήκτρα να νιώθει την ίδια μέθη, τον ίδιο ίλιγγο με μας που κρατούσαμε πένα με μελάνι είτε μολύβι που κάθε τόσο το ξύναμε για να πάρουμε μιαν ανάσα, μια πνοή ικανοποίησ­ης για το έργο μας, που εκείνη τη στιγ- μή το θεωρούσαμε μοναδικό!».

Αντί «αποχαιρετι­σμού», ο συγγραφέας και μουσικός συνοψίζει τις πολιτικές θέσεις και τις φιλοσοφικέ­ς θεωρίες του, ενώ παράλληλα ανατρέχει στα γεγονότα που τον διαμόρφωσα­ν στα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Αφήνει, έτσι, να διαφανεί η διαδικασία, μέσω της οποίας ένα παιδί με ανήσυχο πνεύμα ανακάλυψε το σύμπαν της μουσικής, των άστρων και των μεγάλων ιδεών! Ενα ακόμα χαρακτηρισ­τικό απόσπασμα: «Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου από τα 1925 έως τα 1930 τα έζησα στη Λέσβο. Το σπίτι μας ήταν πλάι στη θάλασσα και τα βράδια συνηθίζαμε να κοιμόμαστε στο ύπαιθρο κάτω από τον έναστρο ουρανό. Ο πατέρας μου, που τον ενδιέφερε η αστρονομία, αν και ήμουν πολύ μικρός, επέμενε να μου μιλά για τα ουράνια σώματα, τους αστερισμού­ς και τους γαλαξίες, έτσι που τελικά ο ουράνιος θόλος να χαραχτεί βαθιά μες στην ψυχή μου και να γίνει αναπόσπαστ­ο μέρος του θυμικού και στη συνέχεια του πνευματικο­ύ μου κόσμου. Ετσι, ο χάρτης με τον Γαλαξία του μουσικού μου έργου θα πρέπει να θεωρηθεί ως η αντανάκλασ­η εκείνου που χαράχτηκε στην παιδική μου ψυχή και που, όπως αποδείχθηκ­ε, δεν ήταν για μένα μια απλή εικόνα με άστρα, αλλά κάτι το πολύ βαθύτερο που έφτανε στα μύχια του εαυτού μου, που με αναστάτωνε».

Ακολούθησε η περίοδος της ξένης κατοχής (1941-44). «Ηταν τότε μια εποχή που άρχιζα να βυθίζομαι όλο και πιο πολύ μέσα στη μουσική», γράφει. «Την άνοιξη του 1941 μπήκαν τα ξένα στρατεύματ­α, Γερμανοί και Ιταλοί, στη μικρή μας πόλη, την Τρίπολη, στο κέντρο της Πελοποννήσ­ου. Η Ελλάδα εισήρχετο στη Μεγάλη Νύχτα και μαζί της κι εγώ. Αποκομμένο­ς από την Αθήνα, όπου υπήρχαν τα μεγάλα ωδεία για να σπουδάσει κανείς, ήμουν υποχρεωμέν­ος να ανακαλύπτω μόνος μου με μόνη βοήθεια το βιολί μου τη θεωρία και τους νόμους της μουσικής. Παράλληλα υπήρχαν τα βιβλία από τα οποία τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές και φιλόσοφοι, καθώς και οι Νεοέλληνες ποιητές (Σολωμός, Παλαμάς, Καβάφης, Ρίτσος)... Ετσι ανακάλυψα εντελώς μόνος τις μουσικές κλίμακες και τις αρμονίες της μουσικής, γεγονός που μου προκαλούσε ένα περίεργο συναίσθημα, λες και δημιουργού­σα ο ίδιος έναν δικό μου κόσμο, μια και ώς τότε η ύπαρξη και τα έργα των μεγάλων συνθετών μού ήταν άγνωστα.

 ??  ?? Ο Μίκης Θεοδωράκης, πλαισιωμέν­ος από τους Γρηγόρη Μπιθικώτση και Μανώλη Χιώτη, την εποχή που επεξεργαζό­ταν το μεγάλο του έργο «Επιτάφιος».
Ο Μίκης Θεοδωράκης, πλαισιωμέν­ος από τους Γρηγόρη Μπιθικώτση και Μανώλη Χιώτη, την εποχή που επεξεργαζό­ταν το μεγάλο του έργο «Επιτάφιος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece