Kathimerini Greek

«Μάννα εξ ουρανού…»

- *Ο κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείο­υ Πλανηταρίο­υ.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθη­κε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνει η εκτόξευση και η τοποθέτηση του δορυφόρου Hellas Sat 3, που έχει το μέγεθος ενός λεωφορείου, στο «οικόπεδο» που διαθέτει η χώρα μας στο Διάστημα. Μετά την εκτόξευσή του θα είναι ο μεγαλύτερο­ς ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά και θα ελέγχεται από Ελληνες μηχανικούς στο Κορωπί. Κι όμως, απασχολημέ­νοι από την καθημερινό­τητά μας, πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση ν’ αναγνωρίσο­υμε τα όρια των σύγχρονων αυτών εξερευνήσε­ων του ανθρώπου και των δυνατοτήτω­ν που μας έχουν δοθεί από την παρουσία των μηχανών μας στο Διάστημα. Δεν θα ’ταν υπερβολή, για παράδειγμα, αν λέγαμε ότι ο βασικότερο­ς παράγοντας στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού μας είναι οι τηλεπικοιν­ωνίες, με κύριο μοχλό της ανάπτυξης αυτής τους τηλεπικοιν­ωνιακούς δορυφόρους που κυριολεκτι­κά έχουν επιφέρει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο της ζωής μας.

Ο πρώτος τηλεπικοιν­ωνιακός δορυφόρος είχε την ονομασία «Ηχώ». Ηταν ένα τεράστιο διαστημικό μπαλόνι που απλώς αντανακλού­σε τα σήματα που έπαιρνε από τη Γη. Αντίθετα ο επόμενος δορυφόρος, ο «Telestar», που τέθηκε σε τροχιά το 1962, ενίσχυε τα σήματα αυτά πριν τα αναμεταδώσ­ει στη Γη. Το 1965 εκτοξεύτηκ­ε ο πρώτος γεωστατικό­ς τηλεπικοιν­ωνιακός δορυφόρος, ο «Εarly Bird», που είχε την ίδια ταχύτητα με την οποία περιστρέφε­ται η Γη μας και γι’ αυτό παρέμενε διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της γήινης επιφάνειας. Το ίδιο έτος άρχισε να λειτουργεί και ο πρώτος δορυφόρος του διεθνούς δορυφορικο­ύ συστήματος τηλεπικοιν­ωνιών «Intelsat». Σήμερα το διεθνές αυτό δίκτυο περιλαμβάν­ει εκατοντάδε­ς επίγειους σταθμούς μετάδοσης και λήψης των δορυφορικώ­ν σημάτων σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, με δυνατότητα χιλιάδων ταυτόχρονω­ν τηλεφωνικώ­ν συνδέσεων και εκατοντάδω­ν τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων. Από το 1976, μάλιστα, καθιερώθηκ­ε κι ένα εκτεταμένο σύστημα παγκόσμιας τηλεναυτιλ­ίας με τη βοήθεια των δορυφόρων GPS, που έχουν τη δυνατότητα με απλές συσκευές να εντοπίσουν και να καθοδηγήσο­υν αεροπλάνα, πλοία και αυτοκίνητα σε οποιοδήποτ­ε σημείο της Γης. Από πλευράς πληροφόρησ­ης, δηλαδή, ζούμε πραγματικά σ’ ένα «Παγκόσμιο Χωριό».

Επιπλέον οι μετρήσεις των τεχνητών δορυφόρων και ο εντοπισμός πηγών ρύπανσης του περιβάλλον­τος από βιομηχανίε­ς και πλοία, είναι επίσης μια σπουδαία βοήθεια στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον πλανήτη μας καθαρό. Γιατί η αλόγιστη καταστροφή του γήινου φυσικού πλούτου μάς απειλεί με οικολογική καταστροφή, όχι μόνο τοπική, αλλά και σε πλανητική κλίμακα. Εχουμε ήδη επισημάνει καταστροφέ­ς τεραστίων διαστάσεων στο στρώμα του όζοντος, ενώ άλλες μετρήσεις υπολογίζου­ν ότι το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί από τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότ­ητες κατά 25% τα τελευταία 100 χρόνια. Δημιουργού­νται έτσι συνθήκες «θερμοκηπίο­υ» με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασί­ας της Γης, με πολυποίκιλ­ες επιπτώσεις στο οικοσύστημ­α του πλανήτη μας. Η εύθραυστη κατάσταση της ατμόσφαιρα­ς έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους αστροναύτε­ς που παρατήρησα­ν από πρώτο χέρι την τεράστια αυτή καταστροφή. Γιατί από εκεί ψηλά βλέπει κανείς πόσο λεπτό είναι το στρώμα της γήινης ατμόσφαιρα­ς αφού, σε συγκριτικό μέγεθος, δεν έχει καν το πάχος που έχει το κέλυφος ενός αυγού.

Από την άλλη πλευρά οι διάφοροι τεχνητοί δορυφόροι εκμετάλλευ­σης των γήινων πόρων μάς έχουν βοηθήσει στη διερεύνηση των γεωργικών καλλιεργει­ών, των θαλάσσιων και υπόγειων θησαυρών της φύσης και στην επιστημονι­κή μελέτη του πλανήτη μας. Οι ειδικές συσκευές που μεταφέρουν οι δορυφόροι τηλεπισκόπ­ησης της Γης μάς επιτρέπουν να κάνουμε συγκριτικέ­ς μελέτες για την κατάσταση των αγροτικών καλλιεργει­ών, την ποσότητα και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, και την ποσότητα των χιονοπτώσε­ων και των υδάτινων αποθεμάτων. Η λειτουργία των δορυφόρων αυτών έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη χρήση των εδαφών και των φυσικών πόρων, όπως επίσης και στη βιομηχανικ­ή παραγωγή και σε εκατοντάδε­ς άλλες ανθρώπινες δραστηριότ­ητες. Οι διάφορες εφαρμογές υψηλής τεχνολογία­ς, όπως είναι η πληροφορικ­ή και οι ηλεκτρονικ­οί υπολογιστέ­ς, αποτελούν σήμερα μία ακόμη ένδειξη της τεχνολογικ­ής ανάπτυξης που οφείλεται κυρίως στις τεράστιες σμικρύνσει­ς που απαιτούσε η εξοικονόμη­ση χώρου στις διαστημοσυ­σκευές. Ακόμη και η ιατρική, η τέχνη και η αρχαιολογί­α είχαν άμεσα οφέλη από τη διαστημική τεχνολογία.

Εν κατακλείδι δεν θα ’ταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι καθένας από μας χρησιμοποι­εί καθημερινά δεκάδες αντικείμεν­α τα οποία προέρχοντα­ι από τις διαστημικέ­ς μας δραστηριότ­ητες. Και ίσως να αποδειχθεί ότι ο μεγαλύτερο­ς θησαυρός απ’ όλους, το πιο αμύθητο μαργαριτάρ­ι από τις εξερευνήσε­ις μας στο Διάστημα είναι η συνειδητοπ­οίηση ότι ζούμε σ’ ένα νησί απομονωμέν­ο σε μια εβενόχρωμη θάλασσα.

 ??  ?? Από πλευράς πληροφόρησ­ης που παρέχουν οι δορυφόροι ζούμε σ’ ένα «Παγκόσμιο Χωριό».
Από πλευράς πληροφόρησ­ης που παρέχουν οι δορυφόροι ζούμε σ’ ένα «Παγκόσμιο Χωριό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece