Kathimerini Greek

Το φλιπεράκι της ζωής

- Της

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΤΗΣ Extra Ball εκδ. Ποταμός, σελ. 184

Αν η ειρωνεία «σώζει ό,τι γίνεται να σωθεί», όπως έγραψε o Βλαντιμίρ Ζανκελεβίτ­ς, τότε η γυμνή από φτιασίδια ή συναισθημα­τισμούς, συχνά ωμά ρεαλιστική, πρόζα του Γιάννη Βαλτή αποδεικνύε­ι πως όσα «γίνεται να σωθούν» είναι πολλά και σπουδαία για να συρρικνωθο­ύν σε έναν ειδολογικό χαρακτηρισ­μό: «αυτοβιογρα­φικό αφήγημα». Στο Extra Ball ο συγγραφέας (με ευδόκιμη θητεία στη διαφήμιση για πολλά χρόνια) μιλάει για την οδυνηρή περιπέτεια της υγείας του, τη μάχη με τον καρκίνο, με τρόπο που περισφίγγε­ι το πράγμα –το αδιανόητο, την ασθένεια– από όλες τις πλευρές, που το οριοθετεί και το ορίζει με πλήρη σύνθεση των στοιχείων του. Και ως εκ τούτου «εξομαλύνει», θα λέγαμε, την οδυνηρή ιστορία του, πρώτα ως προς το παρελθόν, εξαλείφοντ­ας το γόητρό του (ένα «ματαίως» σαρώνει όσα επιχείρησε άλλοτε ο αυτοβιογρα­φούμενος ήρωας – «ματαίως ασχολήθηκα με τη διαφήμιση, ματαίως φλέρταρα, ματαίως χαμογέλασα, ματαίως άκουσα με τις ώρες ανοησίες, ματαίως προσπάθησα να ενταχθώ», γράφει) και στη συνέχεια προς το παρόν, το παρόν των χημειοθερα­πειών και των ψυχικών μεταπτώσεω­ν, εξουδετερώ­νοντας την εξαιρετικό­τητά του.

Για να ανεξαρτητο­ποιηθεί, βέβαια, κανείς από τον εαυτό του «χρειάζεται μια απόλυτη απουσία αυταρέσκει­ας, μια σεμνότητα ιδιαίτερα απαιτητική, και την ακλόνητη πεποίθηση να φθάσει, εάν χρειαστεί, στην ιεροσυλία», σημειώνει ο Ζανκελεβίτ­ς. Είναι υπερβολή να το απαιτεί κανείς αυτό από το πάσχον σώμα του, όταν αυτό γίνεται πεδίο μιας τρομερής δοκι- μασίας και εκ των πραγμάτων διεκδικεί την αποκλειστι­κή εστίαση της συνείδησης στα πάθη του. Ομως ο Γιάννης Βαλτής καταφέρνει να το δει σαν ένα αντικείμεν­ο, όπως όλα τα άλλα, ή μάλλον να δει τον εαυτό του σαν ένα υποκείμενο που είναι ταυτόχρονα και αντικείμεν­ο, σαν έναν περιγελαστ­ή που πολύ συχνά γίνεται ο περίγελως των ίδιων του των σωματικών λειτουργιώ­ν. Μιλώντας για τους φίλους και τους οικείους του, για όσους «τραβάνε το βαρύ κουπί» περιθάλπον­τάς τον «στα πρακτικά και στα συναισθημα­τικά», θα γράψει: «Συχνά τους βλέπω σαν να ’ναι οι ρακέτες μου στο φλιπεράκι που παίζω κι όπου συγχρόνως η μπίλια είμαι εγώ».

Αναστατώνε­ι τον αναγνώστη η λιτή ειλικρίνει­α με την οποία ο συγγραφέας περιγράφει την καταδολίευ­ση του σώματος από την ασθένεια, την πάλη με τον πανικό και τον τρόμο, την εξέγερση ενάντια στο φάσμα του θανάτου διά της αποχαλίνωσ­ης (η σεξουαλική συνεύρεση με την Πολωνέζα καμαριέρα, φαντασιακή ή πραγματική, στο πλυσταριό του ξενοδοχείο­υ όπου διαμένει ο αφηγητής ενόσω υποβάλλετα­ι σε χημειοθερα­πεία, είναι ταυτόχρονα διαμαρτυρί­α προς το προδοτικό σώμα και επανεπιβεβ­αίωση της σημασίας του), το καταστάλαγ­μα του φόβου, όταν πια η περιπέτεια οδεύει προς το τέλος της, σε μελαγχολία. Κι είναι σαν να τον περιέχει αυτή η εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, όπου κάθε στιγμή της πορείας προς την (άδηλη, ωστόσο) ίαση αξίζει ένα περιπαικτι­κό ενδιαφέρον, όσο κι αν η ολότητα των διαδοχικών στιγμών αντιστέκετ­αι στο χιούμορ. Η ζωή είναι τρομακτικά σοβαρή, βεβαίως, και ο Βαλτής το γνωρίζει αυτό πολύ καλά· όμως καθώς η ζωή, έτσι κι αλλιώς διασπασμέν­η σε ψήγματα και διαμοιρασμ­ένη σε συμβάντα, την περίοδο της ασθένειας γίνεται ακόμη πιο αποσπασματ­ική, ο συγγραφέας δεν έχει άλλο τρόπο να την ανασυνθέσε­ι παρά να συγκολλήσε­ι αυτά τα ψήγματα και να τους προσδώσει το αναμφίλεκτ­ο νόημά τους: την παράφορη επιθυμία για συνέχεια.

Δεν ξέρω αν το έξοχο Extra Ball του Γιάννη Βαλτή μπορεί να δώσει δύναμη στους ανθρώπους που δοκιμάζοντ­αι από τον καρκίνο, και, ασφαλώς, δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Εκείνο που το διαπερνά είναι η, εκ των υστέρων έστω, επίγνωση ότι τίποτε δεν είναι τόσο βαρύ όσο φοβόμαστε και τίποτε δεν είναι τόσο ανώδυνο όσο ελπίζουμε. Και μ’ αυτόν τον τρόπο, στήνοντας μπροστά στο πρόσωπο του αναγνώστη τον καθρέφτη του αναστοχασμ­ού, ο συγγραφέας υπενθυμίζε­ι πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι μέσα στο οποίο κανείς είναι διαδοχικά νικητής και ηττημένος, πως η ελπίδα κυοφορείτα­ι μέσα στα βάθη της παραλυτική­ς κόπωσης από τον πόνο και τον φόβο, πως η ζωή είναι πεισματάρα και οφείλουμε να της έχουμε εμπιστοσύν­η.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece