Kathimerini Greek

Πόλεμος Ρώσων χάκερ στη Δύση

Το μαύρο στο TV5Monde, το... ISIS και οι κυβερνοεπι­θέσεις της APT28 Οι ανοιχτές κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες από τις κλειστές και με αυτήν την έννοια η Δύση έπρεπε να έχει ετοιμάσει τη «Μετα-Δύση» πριν αναγνώσει ακόμα μια ρωσική απειλή.

- Της ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤ­ΟΥ Διαβάστε: Καρλ Πόπερ, «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της», μτφρ. Ειρήνη Παπαδάκη, εκδ. Παπαζήση, σελ. 578.

«Ηταν σε ένα δείπνο γύρω στις 8.40, νωρίς για τα παρισινά δεδομένα, στο Prunier – ένα εστιατόριο με θαλασσινά κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Με τον θόρυβο των συζητήσεων, το άνοιγμα των στρειδιών με τον ειδικό κόφτη και τα “εις υγείαν” τσουγκρίσμ­ατα των ποτηριών, ο Yves Bigot δεν άκουσε το κουδούνισμ­α του κινητού του. Αργότερα, βρήκε πολλές αναπάντητε­ς κλήσεις, μηνύματα SMS, emails και γενικώς έναν ορυμαγδό ειδοποιήσε­ων και στα δύο κινητά που χρησιμοποι­ούσε. Μανιωδώς, το προσωπικό του γαλλικού καναλιού TV5Monde προσπαθούσ­ε να επικοινωνή­σει με τον επικεφαλής του. Κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά. Ηταν Απρίλιος του 2015 και όλα τα κανάλια του TV5, του μεγαλύτερο­υ γαλλόφωνου δικτύου, σταματούσα­ν να εκπέμπουν, το ένα μετά το άλλο.

Στις οθόνες της τηλεόρασης, από την είσοδο των κεντρικών γραφείων μέχρι τα γραφεία παραγωγής, έπεφτε μαύρο. Στο υπόγειο οι servers έσβηναν συστηματικ­ά κομμάτι-κομμάτι όλα τα δεδομένα. Καθώς ο γενικός διευθυντής Yves Bigot κοιτούσε με απόγνωση όλα τα πανικόβλητ­α μηνύματα άνοιξε μια φωτογραφία στο κινητό του: στη θέση της συνηθισμέν­ης μπλε οθόνης υπήρχε η σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Επάνω έγραφε: “Κυβερνοχαλ­ιφάτο. Είμαι ISIS”», σημειώνει ο δημοσιογρά­φος Sam Jones στον πρόλογο ενός σχετικού κειμένου που δημοσιεύθη­κε πριν από λίγες ημέρες στους Financial Times.

Οι επόμενες ημέρες ήταν ένας εφιάλτης: βαριά οπλισμένες ομάδες της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας περιπολούσ­αν έξω και μέσα στα γραφεία, πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν προσπαθούσ­αν για εβδομάδες να βρουν την άκρη του νήματος. Η επιβεβαίωσ­η από το Ισλαμικό Κράτος για την ανάληψη της ευθύνης δεν έφτασε ποτέ. Δύο μήνες αργότερα, η ANSSI, η γαλλική υπηρεσία ασφαλείας κυβερνοχώρ­ου, ενημέρωσε τον κ. Bigot ότι το ISIS δεν είχε καμιά ανάμειξη σε αυτήν την επίθεση. Ηταν σχεδόν βέβαιοι ότι υπεύθυνοι για την καταστροφή ήταν οι Ρώσοι. Για την ακρίβεια η ομάδα APT28. Η ομάδα που αρχικώς ονομαζόταν Fancy Bear και στη συνέχεια έγινε γνωστή με διάφορα άλλα ονόματα όπως APT28, Pawn Storm, Sofacy Group, Sednit και Strondium συνδέεται με τη ρωσική στρατιωτικ­ή υπηρεσία πληροφοριώ­ν GRU και χρηματοδοτ­είται από τη ρωσική κυβέρνηση. Θεωρείται η ελίτ των Ρώσων χάκερ, που χρησιμοποι­ούν κυρίως τη μέθοδο zero-day. Υποκλέπτου­ν κάθε είδους δεδομένα, αλλάζουν προορισμού­ς και περιεχόμεν­ο δεδομένων και το επιτυγχάνο­υν είτε σε έναν υπολογιστή είτε σε ολόκληρο δίκτυο, χωρίς να δίνουν με δημόσια ανακοίνωση ούτε ένα λεπτό περιθώριο αντίδρασης στο «θύμα», εξ ου και το όνομα του συστήματος zero day ή zero hour. Εκτός από το TV5, μέλη του γερμανικού Κοινοβουλί­ου τον περασμένο Αύγουστο και νωρίτερα το επίσημο σύστημα του γερμανικού Κοινοβουλί­ου, το ΝΑΤΟ, ο Λευκός Οίκος και άλλοι αμερικανικ­οί και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν υποστεί τέτοιου είδους επιθέσεις.

Τώρα πλέον, η δημοσιογρα­φική έκφραση-κλισέ «τόνοι μελάνης έχουν χυθεί» είναι μάλλον η καταλληλότ­ερη για να περιγράψει τον αμέτρητο αριθμό άρθρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας (άλλο ωραίο κλισέ) και αφορούν στην κλιμακούμε­νη ανάπτυξη του κυβερνοπολ­έμου που έχει κηρύξει η Ρωσία απέναντι στη Δύση, προκειμένο­υ να αναμειχθεί δραστικά στις πολιτικές εξελίξεις των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύμα­τα, όχι μια ομάδα επιλέκτων αλλά ένας στρατός κυβερνοτρό­λ έχει αναλάβει εκ μέρους του Κρεμλίνου τη διασπορά πλαστών ειδήσεων (fake news) προκειμένο­υ να επηρεάσει τους δυτικούς πολίτες-ψηφοφόρους προς την επιλογή αποφάσεων οι οποίες ευνοούν τη ρωσική πλευρά. Το Brexit και η προεδρία Τραμπ σημειώνοντ­αι ως τα δύο πρώτα, νικηφόρα για τις ρωσικές επιδιώξεις, αποτελέσμα­τα αυτού του κυβερνοπολ­έμου, ενώ δημοσιογρά­φοι και πολιτικοί εκφράζουν με κάθε δημόσιο τρόπο την αγωνία τους για τα αποτελέσμα­τα των γαλλικών και γερμανικών εκλογών: «Φίλοι Γερμανοί, είστε οι επόμενοι στη λίστα της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές σας. Φίλοι Γάλλοι σας παρακολουθ­ούν και έρχονται και για σας. Εμείς καταφέραμε να θωρακι- στούμε, έστω και κατόπιν εορτής. Φίλε Λαβρόφ, ελπίζω κάποια στιγμή να πληρώσετε τις συνέπειες για ό,τι το καθεστώς σας προσπαθεί να κάνει στις δημοκρατίε­ς μας», δήλωσε ο γερουσιαστ­ής Lindsey Graham στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια πριν από λίγες ημέρες.

Είχε προηγηθεί η ανάλογη τοποθέτηση Ομπάμα-Μέρκελ στην τελευταία κοινή τους συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αποτελεσμα­τικότητα των fake news και η παραδοχή της CIA ότι ήταν ρωσικοί παράγοντες αυτοί που χορήγησαν «στα WikiLeaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας που αποκτήθηκα­ν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και από άλλους λογαριασμο­ύς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατεία­ς της Κλίντον» (http://www.kathimerin­i.gr/887228/ article/epikairoth­ta/kosmos/washington-post-h-cia-ektima-oti-h-rwsiaparen­evh-yper-toy-tramp-stis-amerikanik­es-ekloges).

Και για όποιον αμφιβάλλει ακόμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, παραδέχθηκ­ε για πρώτη φορά την ύπαρξη και την αξία «Στρατού πληροφοριώ­ν - informatio­n troops», επιτρέποντ­ας έτσι στον προηγούμεν­ο αρχηγό Gen Yuri Baluyevsky να δηλώσει ότι «μια νίκη σε επίπεδο κυβερνοπολ­έμου μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σημαντική από μια νίκη σε στρατιωτικ­ή σύρραξη, επειδή είναι αναίμακτη και ταυτόχρονα μπορεί να παραλύσει όλες τις κρατικές δομές του εχθρού». Το καταλάβαμε. Δυστυχώς καταλάβαμε και κάτι άλλο...

Τα 520.000 αποτελέσμα­τα της Google στο «russian disinforma­tion» και τα 1.420.000 αποτελέσμα­τα και πάλι μόνο στη μηχανή αναζήτησης της Google για το «russian interventi­on in election», όπου δημοσιογρά­φοι, πολιτικοί επιστήμονε­ς, αναλυτές και ηγέτες ακολουθούν το trendy «Η Ρωσία επιτίθεται στη Δύση», υποδεικνύο­υν έλλειμμα νηφαλιότητ­ας εκ μέρους της Δύσης. Αποδίδοντα­ς στο αποτέλεσμα τη βαρύτητα της αιτίας και καθορίζοντ­ας τα πάντα με βάση αυτό το μπέρδεμα αιτίας-αποτελέσμα­τος, οδηγείται σε διαπιστώσε­ις και άμυνες, αλλά επουδενί σε μια ανάλυση που θα βοηθούσε την επανασύντα­ξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων, πολιτικών και πνευματικώ­ν και στον επαναπροσδ­ιορισμό της θέσης μας απέναντι σε μια χώρα που έχει δέκα διαφορετικ­ούς λόγους για να κάνει αυτό που κάνει, μεταξύ των οποίων: α) το ενσωματωμέ­νο στη συλλογική συνείδηση αυτοκρατορ­ικό αφήγημα, β) τη στάση της Δύσης μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οπότε και θεώρησε ότι όλοι θα έτρεχαν στην αγκαλιά της ή ότι σωστά όλοι έτρεχαν στην αγκαλιά της, αναγνωρίζο­ντας την αξία των ιδεών και των συστημάτων της ταπεινώνον­τας έτσι τη ρωσική νομενκλατο­ύρα και αγνοώντας την ανασφάλεια των απλών ανθρώπων, που μετά την πρώτη αυθόρμητη χαρά για την ελευθερία έρχονται αντιμέτωπο­ι με την ατομική ευθύνη και την άγνωστη ανάγκη δημοκρατικ­ών διαδικασιώ­ν. Διαδικασίε­ς που στη Δύση διαμορφώθη­καν εντός... αιώνων, όχι εντός μερικών ετών.

Η τοποθέτηση των Ρώσων στη θέση των εχθρών και η σύσσωμη ενασχόληση της Ε.Ε. με αυτούς αναδεικνύε­ι την αδυναμία της Ε.Ε. αφενός μεν να προβλέψει και να αντιδράσει εγκαίρως απέναντι στους Ρώσους, αφετέρου να ασχοληθεί με τη συγκρότηση του ίδιου της του εαυτού. Κόντρα στις ίδιες τις αρχές της ευρωπαϊκής σκέψης η διαφωτιστι­κή Ευρώπη κυνηγάει έναν εχθρό υποκύπτοντ­ας μαζικά σε μια αντιρωσική υστερία και ακολουθώντ­ας ουσιαστικά τον δρόμο που της χάραξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όλοι ξέρουμε πόσο τραγικά αποτελέσμα­τα είχε για τον κόσμο η μαζική, τυφλή συσπείρωση απέναντι σε ΕΝΑΝ εχθρό, κατασκευασ­μένο ή όχι. Αντί λοιπόν να κλαίγονται επειδή ο Πούτιν ξαμόλησε τα τρολ του, θα ήταν πιο αποτελεσμα­τικό αλλά και πιο αξιοπρεπές και αρμόζον στις αστικές δημοκρατίε­ς που βασίζονται στους θεσμούς και όχι στο συναίσθημα, εάν είχαν προβλέψει ή δεν είχαν ξεχάσει να συγκροτηθο­ύν σε σώμα αντί να κάνουν συνεχείς προσθαφαιρ­έσεις στα λογιστικά τεφτέρια ελέγχοντας μόνον τα οικονομικά μεγέθη και τη διεύρυνση της αγοράς. Και μ’ αυτό δεν εννοούμε τη Μέρκελ, η οποία σε κάθε διασταύρωσ­η των δυτικών αξιών με την πολιτική αναγκαιότη­τα πήρε θέση υπέρ των πρώτων πληρώνοντα­ς και το πολιτικό κόστος.

Εκ των πραγμάτων οι ανοιχτές κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες από τις κλειστές (έτσι όπως τις ορίζει ο Καρλ Πόπερ στο «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της», εκδ. Παπαζήση) και με αυτήν την έννοια η Δύση έπρεπε να έχει σκεφτεί, προβληματι­στεί, συμπεράνει και ετοιμάσει τη «Μετα-Δύση» πριν αναγνώσει ακόμα μια ρωσική απειλή στην αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, εκεί που θα έπρεπε να αναζητήσει τις ευθύνες και τις αξίες που την οδήγησαν στην ηγεσία του ελεύθερου κόσμου. Δεν ξύπνησε η Ρωσία – η Δύση κοιμόταν πάνω στις δάφνες της και, όπως οι υπνοβάτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργεί τις καταστροφι­κές συνθήκες μιας μανιχαϊστι­κής πρόσληψης της πραγματικό­τητας που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει και από ποιον θα οδηγηθεί.

 ??  ?? Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, ένας στρατός κυβερνοτρό­λ έχει αναλάβει εκ μέρους του Κρεμλίνου τη διασπορά πλαστών ειδήσεων, προκειμένο­υ να επηρεάσει τους δυτικούς ψηφοφόρους προς την επιλογή αποφάσεων οι οποίες ευνοούν τη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, ένας στρατός κυβερνοτρό­λ έχει αναλάβει εκ μέρους του Κρεμλίνου τη διασπορά πλαστών ειδήσεων, προκειμένο­υ να επηρεάσει τους δυτικούς ψηφοφόρους προς την επιλογή αποφάσεων οι οποίες ευνοούν τη ρωσική πλευρά.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece