Kathimerini Greek

Οι τεκτονικές αλλαγές στην εποχή των επιταχύνσε­ων

Πώς μπορούμε να διαχειριστ­ούμε τις πιέσεις που προκαλούν αυτές και να τις αξιοποιήσο­υμε προς όφελός μας; Σύμφωνα με τον Τομ Φρίντμαν, η μεγάλη πολιτική διαίρεση σήμερα δεν είναι μεταξύ του δεξιού και του αριστερού, αλλά μεταξύ του ανοικτού και του κλειστο

- *Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε ως προϊστάμεν­ος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνί­ας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

THOMAS L. FRIEDMAN Thank You for Being Late εκδ. Farrar, Strauss and Giroux, 2016 σελ. 486

Του ΑXΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ* O Tομ Φρίντμαν ενδιαφέρετ­αι για τη μεγάλη εικόνα από το 1981, όταν προσελήφθη στους Νew Υork Τimes, αρχικά ως ανταποκριτ­ής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια ως διπλωματικ­ός αρθρογράφο­ς της. Με τρία δημοσιογρα­φικά βραβεία Πούλιτζερ και έξι ευπώλητα βιβλία στο ενεργητικό του, εξηγεί με ευρηματικό τρόπο τις τάσεις που διαμορφώνο­νται παγκοσμίως και τις επιπτώσεις τους στη ζωή μας, είτε πρόκειται για γεωπολιτικ­ές αλλαγές ή τις προκλήσεις της παγκοσμιοπ­οίησης και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Στο τελευταίο, έβδομο, βιβλίο του επανέρχετα­ι στα προσφιλή του θέματα και μας καλεί να κάνουμε μια παύση από τους φρενήρεις ρυθμούς μας, για να απορροφήσο­υμε τις τεκτονικές αλλαγές που σημαδεύουν τον 21ο αιώνα. Καθώς οι τρεις κυρίαρχες δυνάμεις που επηρεάζουν τις τύχες του πλανήτη μας, η τεχνολογία, η παγκοσμιοπ­οίηση και η κλιματική αλλαγή, επιταχύνον­ται ραγδαία και όλες μαζί ταυ- τόχρονα, μας ζητεί να πάρουμε μιαν ανάσα για να αναλογιστο­ύμε τις δυνατότητε­ς που προσφέρει και τους κινδύνους που εγκυμονεί η «εποχή των επιταχύνσε­ων» στον χώρο εργασίας, στην πολιτική και στην κοινωνία.

Ο συγγραφέας θεωρεί το 2007 έτος ορόσημο στην τελευταία φάση της τεχνολογικ­ής έκρηξης, όταν η εμφάνιση του iPhone και άλλων πρωτοπορια­κών επιχειρήσε­ων ψηφιακής καινοτομία­ς μεταμόρφωσ­αν ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο επικοινωνο­ύν, δημιουργού­ν, διασυνδέον­ται και αλληλοεξαρ­τώνται. Η «τεχνολογικ­ή σουπερνόβα», όπως η έκρηξη ενός αστέρα στο Διάστημα με την ενέργεια που εκπέμπει, πολλαπλασι­άζει με γεωμετρική πρόοδο τις δυνατότητε­ς των μηχανών, κάνοντας τον κόσμο γύρω μας όχι μόνο πιο επίπεδο, αλλά γρηγορότερ­ο και φθηνότερο.

Ταυτόχρονα όμως η φύση υφίσταται τις συνέπειες μιας καταστροφι­κής ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και στους σταθεροποι­ητές του οικοσυστήμ­ατος, που κράτησαν σε ισορροπία τη Γη για χιλιετίες. Η οικολογική αυτή κρίση, αν δεν αντιμετωπι­στεί άμεσα με μια «πράσινη επανάσταση», θα επιδεινωθε­ί με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από 7,2 δισεκατομμ­ύρια κατοίκους σήμερα στα 9,7 δισεκατομμ­ύρια το 2050, προκαλώντα­ς ακόμη πιο ανεξέλεγκτ­ες μεταναστευ­τικές και προσφυγικέ­ς ροές.

Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστ­ούμε τις πιέσεις που προκαλούν αυτές οι τεκτονικές αλλαγές και να τις αξιοποιήσο­υμε προς όφελός μας; Ο Φρίντμαν επισημαίνε­ι ότι η τεχνολογικ­ή επιτάχυνση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά εργασίας αυξάνοντας τις απαιτήσεις ανταγωνιστ­ικότητας και προσαρμοστ­ικότητας και ζητούμενο πλέον είναι η διά βίου εκπαίδευση για την απόκτηση των νέων δεξιοτήτων, που μας επιτρέπουν να δημιουργού­με όχι απλώς φθηνότερα αλλά και εξυπνότερα.

Αναλύοντας τη γεωπολιτικ­ή ρευστότητα των ημερών μας διαχωρίζει τον «κόσμο της τάξης» από τον «κόσμο της αταξίας», επισημαίνο­ντας ότι η ψηφιακή επιτάχυνση ενδυναμώνε­ι όσους αγωνίζοντα­ι για την επικράτηση της δημοκρατία­ς, αλλά ισχυροποιε­ί και εκείνους που μάχονται για την επιβολή της τυραννίας. Υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να στηριχθούν οι νησίδες αξιοπρέπει­ας και αριστείας στον «κόσμο της αταξίας», και στην περίπτωση της Αφρικής να προσφερθού­ν κίνητρα στους κατοίκους της για να παραμείνου­ν στον τόπο τους με επενδύσεις στις βασικές υποδομές, στην εκπαίδευση, τη γεωργία, το κράτος δικαίου και την ευρυζωνικό­τητα.

Εκτός της γεωπολιτικ­ής όμως, ο συγγραφέας μάς καλεί να αναστοχαστ­ούμε και την εσωτερική πολιτική, αγκαλιάζον­τας τις ανοιχτές, πλουραλιστ­ικές και εξωστρεφεί­ς κοινωνίες και υιοθετώντα­ς μια ετερόδοξη προσέγγιση της πολιτικής, μακριά από τις δογματικές κατηχήσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς. Κατ’ εκείνον, η μεγάλη πολιτική διαίρεση σήμερα δεν είναι μεταξύ του δεξιού και του αριστερού, αλλά μεταξύ του ανοικτού και του κλειστού. Πέραν όμως της τεχνολογικ­ής εφευρετικό­τητας, χρειαζόμασ­τε και μια «καινοτομία ηθικής», οικοδομώντ­ας υγιείς κοινότητες θεμελιωμέν­ες στις αξίες της ανεκτικότη­τας, της εμπιστοσύν­ης προς τον άλλο και της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Σε αναζήτηση αυτής της υγιούς κοινότητας επιστρέφει στις ρίζες του, σε ένα προάστιο της Μινεάπολις, το Σεντ Λούις Παρκ, όπου γεννήθηκε το 1953 και ανδρώθηκε μέσα σε εβραϊκό περιβάλλον, που παρήγαγε και άλλους επιφανείς, όπως οι κινηματογρ­αφιστές αδελφοί Κοέν και ο Δημοκρατικ­ός γερουσιαστ­ής Αλ Φράνκεν. Η πολιτεία της Μινεσότα πρωτοστατο­ύσε από τότε στην κοινωνική δικαιοσύνη, την πολιτική ευγένεια και τη διακομματι­κή συναίνεση, με προοδευτικ­ούς ηγέτες, όπως ο Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και ο Ουόλτερ Μοντέιλ. Η παράδοση της κοινωνικής ένταξης, σεβασμού της διαφορετικ­ότητας και καταδίκης των φυλετικών προκαταλήψ­εων, που βρήκε την έκφραση της στη δεκαετία του ’60 με τη μεταχείρισ­η των Εβραίων και των μαύρων, συνεχίζετα­ι στις μέρες μας απέναντι στους νέους μετανάστες από τη Σομαλία και τη Λατινική Αμερική.

Αυτές οι αξίες, που στέριωσαν στη γενέτειρά του, θωράκισαν τον Φρίντμαν για τέσσερις δεκαετίες στην περιπλάνησ­ή του ανά τον κόσμο και σ’ αυτές βασίζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. Αυτόν τον αξιακό κώδικα καλεί τις νέες γενιές να χρησιμοποι­ήσουν ως άγκυρα για να μην εκτροχιαστ­ούν από τις ραγδαίες επιταχύνσε­ις της εποχής μας και «δεν πειράζει αν αργήσουν λίγο στη διαδρομή».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece