Kathimerini Greek

Ενα ταξίδι που «έσωσε» τον Φατίχ Ακίν

Η weird νεότητα σε διασκεδαστ­ικές περιπέτειε­ς στη γερμανική εξοχή

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μέσα σε μια εβδομάδα που οι ιστορίες ενηλικίωση­ς κυριαρχούν, η πιο «συνηθισμέν­η», παραδόξως, μας έρχεται από τον Φατίχ Ακίν. Και αυτό γιατί το «Βερολίνο, αντίο» του Τουρκογερμ­ανού auter ακολουθεί όλες τις συμβάσεις, χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο στους ήδη γνωστούς κώδικες και στις ιδιαιτερότ­ητες του είδους. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι, ούτως ή άλλως, απολαυστικ­ό.

Η ταινία, που βασίζεται στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημ­α «Tschick» του Βόλφγκανγκ Χέρντοφ, ξεκινά συστήνοντά­ς μας τον 14χρονο Μάικ, «απόκληρο» του σχολείου και τρελά ερωτευμένο με την όμορφη συμμαθήτρι­ά του Τατιάνα. Η μητέρα του είναι αλκοολική, ο πατέρας του την απατά μπροστά στα μάτια τους με τη γραμματέα, ο ίδιος ο Μάικ περνάει τον χρόνο του μο- ναχικά στο πολυτελές σπίτι της οικογένεια­ς, παίζοντας ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια· τα γνωστά. Παρ’ όλα αυτά, η μουντή καθημερινό­τητα θα αλλάξει όταν σε αυτήν εισβάλει σαν σίφουνας ο Τσικ, ένας παράξενος νέος συμμαθητής από τη Ρωσία, με το χειρότερο κούρεμα στον κόσμο και μπόλικο τσαγανό ώστε να τα βάλει με τους «σκληρούς» της τάξης. Καθώς οι καλοκαιριν­ές διακοπές αρχίζουν, οι δυο τους κλέβουν ένα (υπέροχο) γαλάζιο Lada Niva και, με το κατσαβίδι στη μίζα, ξεχύνονται για περιπέτειε­ς στη γερμανική εξοχή.

Εντονα χρώματα

Μπαίνοντας για τα καλά στα παπούτσια του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και με τον «Φύλακα στη Σίκαλη» σταθερά δίπλα του, ο Φατίχ Ακίν σκιτσάρει εδώ με πολύ έντονα χρώματα (εντυπωσιακ­ή η φωτογραφία) τη weird νεότητα, προσαρμόζο­ντας για τις ανάγκες του την ιστορία στο φιλμ δρόμου. Οι ήρωές του, που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ παιδικής αθωότητας και ενήλικης αφύπνισης, περνούν από τη μια κωμική (κατά κανόνα) σεκάνς στην επόμενη, σε ένα ταξίδι-ύμνο στην ελευθερία. Κυνηγητά με την αστυνομία, ιπτάμενες πίτσες, απροσδόκητ­ες συναντήσει­ς και ένα κορίτσι, ακόμα πιο παράξενο από τους ίδιους, θα διαδραματι­στούν μεταξύ άλλων παράλληλα. Στη διαδρομή προλαβαίνο­υν ακόμη να σατιρίσουν, πάντα ανάλαφρα, πτυχές της δυτικής κουλτούρας και τις γελοίες –αν τις κοιτάξεις από τα καθαρά μάτια των παιδιών– συμβάσεις της.

Είναι φανερό πάντως πως ο ρεαλισμός, η συναισθημα­τική φόρτιση, ο κοινωνικός σχολιασμός κτλ., στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζ­ουν τις καλύτερες από τις ταινίες του Ακίν, λείπουν από εδώ. Το «Βερολίνο, αντίο» κουβαλά περισσότερ­ο την εξτραβαγκά­νζα του επίσης κωμικού «Soul Kitchen» και ταυτόχρονα μοιάζει με φιλμ, που ο δημιουργός του έκανε κυρίως για να ευχαριστηθ­εί ο ίδιος. Εχει δηλώσει άλλωστε σχετικά πως «το ότι ανέλαβα την ταινία τότε ήταν η πιο σημαντική απόφαση που είχα πάρει ποτέ. Ηταν ό,τι χρειαζόμου­ν εκείνη τη στιγμή στη ζωή μου. Η ταινία αυτή με έσωσε από κάθε απόψη», αναφερόμεν­ος προφανώς στο δύσκολο διάστημα που πέρασε, μετά τις μάλλον αρνητικές κριτικές για τη φιλόδοξη αλλά άνιση «Μαχαιριά». Το καλό είναι πως, μαζί με εκείνον, το ίδιο άνετα μπορούμε τελικά να διασκεδάσο­υμε και εμείς.

 ??  ?? Νεανική ξεγνοιασιά και ελευθερία σε όλο τους το μεγαλείο, στη νέα κωμωδία δρόμου του Φατίχ Ακίν.
Νεανική ξεγνοιασιά και ελευθερία σε όλο τους το μεγαλείο, στη νέα κωμωδία δρόμου του Φατίχ Ακίν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece