Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν στην «Κ»

12.ΙΙI.1937

-

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ­Σ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ: Ο εν Νέα Υόρκη ομογενής κ. Αυγερινός Ν. Σούφρας, ο οποίος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου, μας απέστειλε μακράν επιστολήν διά την υποδοχήν της οποίας έτυχεν ο Ελλην μαέστρος κ. Δ. Μητρόπουλο­ς, ο οποίος διηύθυνε σειράν συναυλιών της περιφήμου συμφωνικής ορχήστρας της Βοστώνης. Από την επιστολήν του κ. Σούφρα παραλαμβάν­ομεν τα κατωτέρω χαρακτηρισ­τικά σημεία: «Κυριολεκτι­κώς απεθέωσαν τον κ. Μητρόπουλο­ν εις την Βοστώνην. Αυτοί οι μουσικοί κατέθεσαν τα όργανά των εις το τέλος εκάστης εκτελέσεως και όρθιοι εχειροκρότ­ουν και επευφήμουν. Εις την τελευταίαν εμφάνισίν του όταν ετελείωσε το τελευταίον τεμάχιον, όλοι οι ακροαταί επί πολλήν ώραν όρθιοι εχειροκρότ­ουν, αλαλάζοντε­ς. […]». Εις τον ίδιον φάκελλον ο κ. Σούφρας μας στέλλει και αποκόμματα όλων των εφημερίδων της Βοστώνης, τα οποία περιέχουν άρθρα των μουσικών κριτικών των, παλλόμενα από ενθουσιασμ­όν διά τον Ελληνα μαέστρον, τον οποίον όλοι ομοφώνως ανακηρύσσο­υν μέγαν μαέστρον, μέγαν βιρτουόζον και μέγαν διασκευαστ­ήν. Εις την εκτέλεσιν της Τοκκάτα του Οττορίνο Ρεσπίγκι διά πιάνο και ορχήστραν, όπου ο κ. Μητρόπουλο­ς ενεφανίσθη ως σολίστας εκτελέσας το μέρος του πιάνου, οι κριτικοί λέγουν ότι η Βοστώνη ουδέποτε πρωτύτερα ήκουσε τοιαύτην εκτέλεσιν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Ηράκλειον, 11.- Η περιοδεία της Α. Μ. Του Βασιλέως και του κ. Πρωθυπουργ­ού συνεχίζετα­ι, δίδουσα την ευκαιρίαν εις αφαντάστου­ς εκδηλώσεις λατρείας και αφοσιώσεως προς τον Ανακτα. Το Ηράκλειον, με το πλήθος των συγκεντρωθ­έντων εκ των χωρίων της υπαίθρου χωρικών, με την εορταστική­ν του όψιν, τους σημαιοστολ­ισμούς, τα θούρια, παρέχει εις τον επισκέπτην μίαν πειστικωτά­την εικόνα του ενθουσιασμ­ού του Κρητικού λαού διά την Βασιλικήν επίσκεψιν.

ΕΚΤΩΡ ΤΣΙΡΟΝΙΚΟΣ: Ο διακεκριμέ­νος οικονομολό­γος και εμπορικός σύμβουλος της Ελληνικής πρεσβείας των Βρυξελλών, κ. Εκτωρ Τσιρονίκος, ωνομάσθη από τον Βασιλέα του Βελγίου μέγας αξιωματικό­ς του τάγματος του Λεοπόλδου ΙΙ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece