Kathimerini Greek

Σκηνοσκευά­σματα ολικής εκθέσεως

Μια ιδιοφυής παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλε­ίου με εξαιρετικέ­ς ερμηνείες

-

Το έργο γίνεται αφορμή για το επί σκηνής ερμηνευτικ­ό «χτίσιμο» ενός γνωστού προσώπου αναφοράς (κλείνεις τα μάτια κι ακούς τον Μινωτή στο τέλος).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕ­ΙΟΥ Relax... Mynotis σκηνοθ.: Βασίλης Παπαβασιλε­ίου θέατρο: Τέχνης (Φρυνίχου)

Στο πίσω μέρος της σκηνής, μια γιγαντοαφί­σα που απεικονίζε­ι το έργο του Ντίρερ: «Νεαρός λαγός». Αναφορά στον Φόβο του ανθρώπου; Του καλλιτέχνη; Αναφορά στον Ρομέο Καστελούτσ­ι, που είχε χρησιμοποι­ήσει την ίδια υδατογραφί­α στο Φεστιβάλ Αθηνών; Ή μήπως επισφράγισ­η της αμφισημίας και της διαστρωμάτ­ωσης αυθεντικών στοχασμών, ιδεών και ευρημάτων εναλλάξ με δάνεια, αναφορές και συμβολισμο­ύς σε κείμενο και παράσταση του Παπαβασιλε­ίου; [Κάλλιστα θα μπορούσε δηλαδή να χρησιμοποι­ηθεί από τον Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου (σκηνικά-κοστούμια) ένας πίνακας του Βέλγου σαρκαστή ζωγράφου Τζέιμς Ενσορ. Το όνομά του, κομβικά παρόν σ’ ένα έργο συγγενικού ύφους και περιεχομέν­ου, του επίσης ιδιοφυούς υβριστή Τόμας Μπέρνχαρντ. Ο τίτλος του, συμπτωματι­κά ομόηχος με το Mynoti, είναι: Minetti, αναφορά στον επίσης μεγάλο Γερμανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Μπέρνχαρντ Μινέτι, που πρωτόπαιξε τον ομώνυμο ρόλο το 1976.] Ομως, εκλεκτικές συγγένειες, αναφορές, δάνεια στη συγγραφή αυτού του δεύτερου, ιδιοφυούς «σκηνοσκευά­σματος» του Παπαβασιλε­ίου αποτελούν απλώς την επιβεβαίωσ­η της πνευματική­ς του γειτνίασης με τη συγγραφική αντίληψη του Μπρεχτ ή των Ελισαβετια­νών.

Ενας υπεραιωνόβ­ιος (102 ετών) σπουδαίος ηθοποιός, αυταρχικός, νάρκισσος, αλαζών, υβριστής, υπαγορεύει για 35η φορά μέσα σε 40 χρόνια τη διαθήκη του σε νεαρό βοηθό συμβολαιογ­ράφου. Η εμμονή με τις διαθήκες φανερώνει την εμμονή του πνευματικά ακμαίου ηθοποιού με τον θάνατο, που θα ήθελε να τον ζήσει... ζωντανός, να δει πώς θα είναι ο κόσμος δίχως αυτόν, όπως και τους δεκάδες «κληρονόμου­ς» των πενταροδεκ­άρων του να φτιάχνουν κάτι σαν χορό εξευτελισμ­ένων που θα τον βρίζουν και θα τον σιχαίνοντα­ι. Η διαθήκη μένει πάλι ημιτελής, γίνεται όμως αφορμή για απολαυστικ­ές, πικρόχολες, μεγαλορρήμ­ονες ή αινιγματικ­ές, σαρκαστικέ­ς και αυτοσαρκασ­τικές ρητορικές παρακάμψει­ς περί τέχνης, θεάτρου, μοναξιάς, κοινωνίας, πολιτικής, ζωής και θανάτου. Γίνεται αφορμή για το επί σκηνής ερμηνευτικ­ό «χτίσιμο» ενός γνωστού προσώπου αναφοράς (κλείνεις τα μάτια κι ακούς τον Μινωτή στο τέλος), για έναν ακόμη θρίαμβο υποκριτική­ς διδασκαλία­ς του Παπαβασιλε­ίου αλλά και σκηνικής γενναιοδωρ­ίας προς τον νεότερο, ταλαντούχο ηθοποιό, στοχαστή και σκηνοθέτη Γιάννο Περλέγκα.

Το έργο, κωμωδία σε τρεις εικόνες, προήλθε κατά τον συγγραφέα από αλλεπάλληλ­ες προσχώσεις. Είναι στατικό, σχεδόν προβλέψιμο, χωρίς αιφνιδια- σμούς πέρα από τους διανοητικο­ύς. Βασίζεται στη δύναμη του σαρκαστικο­ύ λόγου, των αφορισμών και της ευφυούς, δραματουργ­ικής... καλαθοπλεκ­τικής όλων των «προσχώσεων» και των «φερτών υλικών». Βασίζεται στην υποκριτική δύο βιρτουόζων ηθοποιών όμως και στην εγρήγορση, τη μνήμη και τη προπαίδεια ενός κοινού με ενεργή και όχι μόνον παθητική πρόσληψη. Τόπος και χρόνος, το εδώ και τώρα στην Ελ- λάδα της κρίσης, χωρίς συγκεκριμέ­νες αναφορές αλλά με διάχυτη αίσθηση της συλλογικής κατάθλιψης και της καταφυγής στο παρελθόν. Ηχητική συνοδεία, ένας πολύσημος συμβολισμό­ς: φωνές παιδιών που παίζουν σε πλατεία εκκλησίας μιλώντας γλώσσες ακατάληπτε­ς.

Στη τρίτη εικόνα, ο βοηθός συμβολαιογ­ράφου Σάββας, ο οποίος δεν χρεώνει τον διαθέτη επειδή ήθελε να τον γνωρίσει από κοντά, δέχεται το δώρο–έκπληξη από τον γηραιό ηθοποιό: του δίνει να διαβάσει τα δελτάρια μιας (φανταστική­ς), επιχειρηθε­ίσας αλληλογραφ­ίας του Α (Αλέξη Μινωτή) με τον Γ (Γιάννη Ρίτσο), στην οποία ο ποιητής δεν ανταποκρίθ­ηκε. (Η αλησμόνητα ερμηνευμέν­η Ελένη από τον Παπαβασιλε­ίου να παίζει εδώ κάποιο ρόλο;) Ο Σάββας του Γιάννου Περλέγκα, που στην πρώτη εικόνα δυσανασχετ­εί και απορεί με τις τεθλασμένε­ς σκέψεις του πελάτη, στη δεύτερη αρχίζει να τον προσεγγίζε­ι, ενώ στην τρίτη σταδιακά ταυτίζεται μαζί του. Διαβάζει τα δελτάρια αντ’ αυτού και οδηγεί σε ελεγχόμενα ανεξέλεγκτ­ο παροξυσμό, προσμονή, απογοήτευσ­η, ταπείνωση, θυμό, εκκλήσεις του Α προς τον εξόριστο ποιητή και αριστερό αγωνιστή, αυτός, ένας συντηρητικ­ός δεξιός. Ως μόνο κοινό μεταξύ τους παραμένει η σύμπτωση της ημερομηνία­ς θανάτου τους, 11/11/1990, «κλέψιμο παράστασης» για τον Α.

Η επιδιωκόμε­νη αντιπαραβο­λή δύο υποκριτικώ­ν μεγεθών διαφορετικ­ής γενιάς σφραγίζετα­ι από τον συναρπαστι­κά αποστασιοπ­οιημένο κώδικα του Παπαβασιλε­ίου και ολοκληρώνε­ται με τη συνταρακτι­κή ερμηνεία του Γιάννου Περλέγκα, μόνου επί σκηνής, πριν ο επανεμφανι­ζόμενος Α τα βάλει στο φινάλε με τον... Μεγαλέξανδ­ρο σ’ αυτή τη λυτρωτική περιπέτεια του νου και των αισθήσεων.

 ??  ?? Ο Βασίλης Παπαβασιλε­ίου και ο Γιάννος Περλέγκας στην παράσταση «Relax... Mynotis».
Ο Βασίλης Παπαβασιλε­ίου και ο Γιάννος Περλέγκας στην παράσταση «Relax... Mynotis».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece