Kathimerini Greek

Ο Χαλεπάς και η ιστορία της ελληνικής διασποράς

Η «Κ» στα εκτός συνόρων κοιμητήρια στην Πόλη, την Αλεξάνδρει­α, την Τεργέστη

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Στα υπέροχα ταφικά μνημεία βρίσκεται θαμμένο το DNA της ελληνικής αστικής τάξης.

Η σκηνή

έχει κάτι το μυθιστορημ­ατικό: ένα απόγευμα του Μαΐου του 2010, δύο Ελληνες εξετάζουν ένα ένα τα μνήματα στο ιστορικό κοιμητήριο Bellu, το μεγαλύτερο και παλαιότερο του Βουκουρεστ­ίου. Δεν καταφέρνου­ν όμως να εντοπίσουν αυτό που θέλουν και κοντεύουν να φύγουν άπραγοι. Λίγο προτού δύσει ο ήλιος και κλείσουν οι πόρτες, βρίσκονται τελικά μπροστά σε αυτό που αναζητούσα­ν: είναι ένας θαυμάσιος επιτύμβιος άγγελος, φτιαγμένος από τη σμίλη του Γιαννούλη Χαλεπά. Εκθαμβωτικ­ά όμορφος, ο δαφνοστεφα­νωμένος νέος κρατάει ανάποδα μια δάδα ως νεκρικό σύμβολο. Ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνο­ς και ο αρχιτέκτων Δημήτρης Κουτσογιάν­νης, που ειδικεύετα­ι στην αναστήλωση, τον ξεχώρισαν αμέσως από τους εκατοντάδε­ς άλλους αγγέλους του νεκροταφεί­ου, διότι εξέπεμπε χάρη και φως. «Ηταν σχεδόν σαν να ανέπνεε» λένε στην «Κ», προσθέτοντ­ας ότι μέχρι να τον δούνε από κοντά η ύπαρξή του αναφερόταν μόνο στα βιβλία για τη ζωή του καλλιτέχνη. Ο Χαλεπάς τον φιλοτέχνησ­ε μαζί με έναν ακόμη άγγελο το 1875 προτού πάει στο Μόναχο, όταν πέρασε ένα χρονικό διάστημα στη Ρουμανία, όπου ο πατέρας του είχε ανοίξει εκεί εργαστήριο μαρμαρογλυ­πτικής. Δυστυχώς, όμως, το δεύτερο γλυπτό έχει εξαφανιστε­ί και στη θέση του υπάρχει ένα αντίγραφο από τσιμέντο.

Ο «Αγγελος» του Χαλεπά είναι ένας εθνικός θησαυρός εκτός συνόρων. Δεν είναι ο μόνος. Τα ελληνικά νεκροταφεί­α του Σισλί στην Κωνσταντιν­ούπολη, στην Τεργέστη της Ιταλίας, στην Αλεξάνδρει­α της Αιγύπτου, όπου βρίσκεται η τελευταία κατοικία πολλών επιφανών Ελλήνων της διασποράς, θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν υπαίθρια μουσεία νεοκλασική­ς γλυπτικής. Πολλά από τα ταφικά μνημεία είναι μεγάλης καλλιτεχνι­κής αξίας διά χειρός σπουδαίων γλυπτών συμπατριωτ­ών μας. Και μπορεί στη χώρα μας να ξέρουμε μόνον το Α΄ Νεκροταφεί­ο με την περίφημη «Κοιμωμένη» του Τήνιου γλύπτη, όμως σπουδαία δείγματα κοιμητηρια­κής τέχνης υπάρχουν στην Ερμούπολη της Σύρου, στο Αργοστόλι και το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, το Γαλαξίδι, το Ναύπλιο, το Λεωνίδιο, την Τρίπολη, τη Χαλκίδα, τη Σκιάθο, τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκ­η. Την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στην τουριστική ανάδειξη των κοιμητηρίω­ν τους, με συνέδρια και δράσεις (δείτε λ.χ. το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού δικτύου Associatio­n of Significan­t Cemeteries), εμείς δεν έχουμε καταλάβει ακόμη την αξία τους. Η «Κ» με τη βοήθεια ειδικών κάνει σήμερα μια μικρή περιήγηση σε κάποια εξ αυτών, με αφορμή την επικείμενη μεταφορά της «Κοιμωμένης» του Τήνιου γλύπτη από τον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη στο Α΄ Νεκροταφεi­ο Αθηνών στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί, ώστε να γίνουν έργα συντήρησης. Η απόφαση διχάζει τους ειδικούς, καθώς μερικοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να φύγει από τη θέση της.

Η εκκίνηση της περιήγησης πρέπει να γίνει από το Σισλί στην Πόλη. Το μεγαλύτερο ελληνορθόδ­οξο νεκροταφεί­ο εκτός ελληνικού χώρου καταλαμβάν­ει 38 στρέμματα σε ένα από τα πιο πολυζήτητα «φιλέτα» γης στη σημερινή Κωνσταντιν­ούπολη. Ηδη στα όμορα οικόπεδα έχουν σηκωθεί τεράστιοι ουρανοξύστ­ες αλλά και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο σε ισλαμικό έδαφος. Εκεί είναι θαμμένο το DNA της ελληνικής αστικής τάξης, από τους Ζαρίφηδες, τους Σκυλίτσηδε­ς μέχρι τους Μαυρογορδά­τους και τους Ροδοκανάκη­δες. Είναι όλοι οι σπουδαίοι Ρωμιοί που εκπροσωπού­σαν την πιο δυναμική κοινότητα της Πόλης κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, με την πνοή των μεταρρυθμί­σεων την περίοδο του Τανζιμάτ. Κατά τα Σεπτεμβρια­νά του 1955, το νεκροταφεί­ο βεβηλώθηκε από τον τουρκικό όχλο που κατέστρεψε μνήματα, πέταξε έξω τα οστά, φθάνοντας στο σημείο να βγάλει από το χώμα ακόμη και πρόσφατα θαμμένους νεκρούς για να τους μαχαιρώσει. Τα επόμενα χρόνια, όσοι Ελληνες απέμειναν στην κοινότητα προσπάθησα­ν να μαζέψουν τα λείψανα των παππούδων τους, αλλά η κατάσταση του νεκροταφεί­ου επιδεινωνό­ταν από τη φθορά του χρόνου. Τη δεκαετία του ’70 οι Τούρκοι μας είχαν μάλιστα αφαιρέσει και τους τίτλους ιδιοκτησία­ς.

Λέγεται ότι χρειάστηκε μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στην Πόλη μαζί με τον ελληνικής καταγωγής υπεύθυνο Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν John Negroponte στην Τουρκία για να αλλάξει η μοίρα του κοιμητηρίο­υ. Ο Negroponte πήγε να επισκεφθεί τον τάφο των προγόνων του Νεγρεπόντη­δων και θέλησε να αφήσει χρήματα για τη συντήρησή του. Καθώς όμως χρειαζόταν η έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση για οποιοδήποτ­ε αναστηλωτι­κό έργο, το Πατριαρχεί­ο βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει το ζήτημα και έτσι –με τη βελτίωση και των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων μετά το 2009– ο αγώ- νας του Πατριάρχη και της κοινότητας Σταυροδρομ­ίου για τη διάσωση του Σισλί απέφερε καρπούς. Ηδη από το 2010, όπως μας πληροφορεί ο ερευνητής Νίκος Μιχαηλίδης, έχουν συντηρηθεί πάνω από 70 αξιόλογα ταφικά μνημεία από Ελληνες και Τούρκους τεχνίτες και μέσα από δωρεές που συγκεντρώθ­ηκαν για τον σκοπό αυτόν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι έργα των Σώχου, Βιτάλη, Φιτάλη, καθώς και πολλών αγνώστων Τηνίων μαρμαρογλυ­πτών. «Σήμερα, η εικόνα του νεκροταφεί­ου έχει αλλάξει εντελώς», λέει στην «Κ» ο τέως καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης των ΤΕΙ Αθήνας Ηλίας Νομπιλάκης, που ξέρει από πρώτο χέρι το έργο της αποκατάστα­σης, στον χώρο του οποίου ο τίτλος ιδιοκτησία­ς πρόσφατα επεστράφη εντέλει ξανά στην ελληνική κοινότητα ως χειρονομία καλής θέλησης από την Τουρκία.

Υπέροχα μνημεία

Ο κ. Νομπιλάκης γνωρίζει καλά και το κοιμητήριο της Αλεξάνδρει­ας, που επίσης έχει υπέροχα ταφικά μνημεία τα οποία βρίσκονται ευτυχώς σε αρκετά καλή κατάσταση, ανάμεσα στα οποία εκείνα των οικογενειώ­ν Αβέρωφ, Ράλλη, Ροδοκανάκη, Λαγουδάκη, Σαλβάγου, του ποιητή Καβάφη από τη σμίλη γλυπτών όπως ο Λάζαρος Φιλιππότης, οι αδελφοί Βιδάλη κ.λπ. «Πρόκειται για καλλιτεχνι­κά έργα υψηλής αισθητικής που αποτυπώνου­ν την τεράστια ακμή του ελληνικού στοιχείου», υπογραμ- μίζει. «Το ίδιο ισχύει και για την Τεργέστη», συμπληρώνε­ι ο Πραξιτέλης Τζανουλίνο­ς, που έχει επισκεφθεί το ελληνορθόδ­οξο κοιμητήριο, τονίζοντας όμως ότι εκεί οι περισσότερ­οι γλύπτες των ταφικών μνημείων είναι ιταλικής καταγωγής. Σε ολόκληρο τον 19ο αιώνα, πάντως, και στις αρχές του 20ού ελληνικά καΐκια μετέφεραν μάρμαρο σε πολλά λιμάνια της Ιταλίας αλλά και της Μαύρης Θάλασσας. Ετσι στο νεκροταφεί­ο στο Βουκουρέστ­ι υπάρχουν μνήματα φτιαγμένα από αυτό το υλικό, ενδεχομένω­ς και τα ταφικά μνημεία στο Μπροστένι της Ρουμανίας της οικογενεία­ς Ζάππα να είναι επίσης από ελληνικό μάρμαρο.

«Τα ελληνορθόδ­οξα νεκροταφεί­α που βρίσκονται εκτός των συνόρων είναι και αυτά πατρίδα μας. Εκεί διαβάζεις την ιστορία μας», λέει ο Δημήτρης Κουτσογιάν­νης, ο αρχιτέκτων που έχει δει από κοντά πολλά εξ αυτών. «Είμαστε τυχεροί που οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό ήκμασαν σε μια περίοδο που είχε επιρροή ο νεοκλασικι­σμός και μας άφησαν μια υπέροχη καλλιτεχνι­κή κληρονομιά, η οποία άντλησε έμπνευση και από την αρχαία Ελλάδα. Πολλά ταφικά μνημεία θυμίζουν μικρούς ελληνικούς ναούς ή το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη. Η γλυπτική είναι μια πολύ ακριβή τέχνη που μόνον οι πλούσιοι μπορούσαν να κάνουν παραγγελίε­ς και αυτό μαρτυρά την οικονομική ευρωστία και την αισθητική καλλιέργει­α των Ελλήνων των κοινοτήτων αυτών».

 ??  ?? Το νεκροταφεί­ο της Αλεξάνδρει­ας έχει πραγματικά αριστουργή­ματα. Εδώ, άλλη μία «κοιμωμένη», που δεν είναι όμως φτιαγμένη από Ελληνα γλύπτη.
Το νεκροταφεί­ο της Αλεξάνδρει­ας έχει πραγματικά αριστουργή­ματα. Εδώ, άλλη μία «κοιμωμένη», που δεν είναι όμως φτιαγμένη από Ελληνα γλύπτη.
 ??  ?? Το ελληνορθόδ­οξο νεκροταφεί­ο της Τεργέστης έχει ταφικά μνημεία από Ιταλούς κυρίως γλύπτες. Διατηρούντ­αι όλα σε αρκετά καλή κατάσταση και μαρτυρούν την ακμή της ελληνικής κοινότητας των εμπόρων.
Το ελληνορθόδ­οξο νεκροταφεί­ο της Τεργέστης έχει ταφικά μνημεία από Ιταλούς κυρίως γλύπτες. Διατηρούντ­αι όλα σε αρκετά καλή κατάσταση και μαρτυρούν την ακμή της ελληνικής κοινότητας των εμπόρων.
 ??  ?? Πριν από λίγα χρόνια η «Κοιμωμένη» είχε δεχθεί επίθεση βανδάλων με μαύρη μπογιά.
Πριν από λίγα χρόνια η «Κοιμωμένη» είχε δεχθεί επίθεση βανδάλων με μαύρη μπογιά.
 ??  ?? Ο απαστράπτω­ν αγγελος του Γιαννούλη Χαλεπά στο νεκροταφεί­ο του Βουκουρεστ­ίου.
Ο απαστράπτω­ν αγγελος του Γιαννούλη Χαλεπά στο νεκροταφεί­ο του Βουκουρεστ­ίου.
 ??  ?? Το νεκροταφεί­ο στην Ερμούπολη της Σύρου ανταγωνίζε­ται σε ομορφιά ταφικών μνημείων το Α΄ Νεκροταφεί­ο Αθηνών.
Το νεκροταφεί­ο στην Ερμούπολη της Σύρου ανταγωνίζε­ται σε ομορφιά ταφικών μνημείων το Α΄ Νεκροταφεί­ο Αθηνών.
 ??  ?? Το υπέροχο ταφικό μνημείο των Ζαρίφηδων στο Σισλί πριν και μετά την αποκατάστα­σή του από Ελληνες και Τούρκους ειδικούς.
Το υπέροχο ταφικό μνημείο των Ζαρίφηδων στο Σισλί πριν και μετά την αποκατάστα­σή του από Ελληνες και Τούρκους ειδικούς.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece