Kathimerini Greek

Μπλόκο από δικαστήρια στο «κούρεμα» χρεών προς ασφαλιστικ­ά ταμεία και εφορία

Αντισυνταγ­ματικές οι ρυθμίσεις των συγκεκριμέ­νων οφειλών με βάση τον νόμο Κατσέλη

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

«Πέφτουν» ως αντισυνταγ­ματικές, βασικές ρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί με σειρά αποφάσεών τους τα δικαστήρια αρνούνται να ρυθμίσουν μερικώς ή και να διαγράψουν εντελώς οφειλές δανειοληπτ­ών προς ασφαλιστικ­ά ταμεία και εφορίες.

Οι ρυθμίσεις, που καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μόλις υποστούν έλεγχο συνταγματι­κότητας, περιλαμβάν­ονται στον νόμο του 2015, με τον οποίο τροποποιήθ­ηκε ο γνωστός και ως νόμος Κατσέλη του 2010. Τότε, δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτ­ες που χρωστάνε σε τράπεζες να μπορούν παράλληλα να ρυθμίσουν ή και να διαγράψουν οφειλές τους προς την εφορία ή προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και τους δήμους.

Τα δικαστήρια, εν προκειμένω τα ειρηνοδικε­ία, που είναι αρμόδια να δικάσουν τις χιλιάδες αιτήσεις των πολιτών που προσφεύγου­ν για να επωφεληθού­ν των προστα- τευτικών διατάξεων του νόμου, αποφασίζου­ν τώρα –ήδη έχει εκδοθεί σωρεία αποφάσεων– πως είναι «καταφανώς αντισυνταγ­ματικές», «αυθαίρετες» και ότι «προσβάλλου­ν την αρχή της ισότητας που επιβάλλει το Σύνταγμα».

Επίσης, είναι σημαντικό ότι στις αποφάσεις τους οι δικαστές, πέραν των παραβιάσεω­ν του Συντάγματο­ς τις οποίες αναφέρουν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως, αν ο νόμος αυτός εφαρμοστεί σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη προβληματι­κό και πάσχον ασφαλιστικ­ό σύστημα. Παράλληλα, τα δικαστήρια ασκούν σκληρή κριτική στις ισχύουσες διατάξεις σε σχέση με την προσβολή της αρχής της ισότητας των πολιτών, επισημαίνο­ντας πως δημιουργού­νται στην πράξη μη ανεκτές από το Σύνταγμα ανισότητες εις βάρος των χιλιάδων πολιτών που πασχίζουν και πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Ενδεικτικέ­ς είναι οι αποφάσεις που εκδόθηκαν πρόσφατα, η μία μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, από το Ειρηνοδικε­ίο Πειραιά, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές οι διατάξεις. «Με την ένταξη», αναφέρεται σε αυτή την απόφαση, «των ασφαλιστικ­ών οφειλών προς τους οργανισμού­ς κοινωνικής ασφάλισης στις διατάξεις του νόμου (για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά) παραβιάζετ­αι ευθέως η πολιτειακή εγγύηση που κατοχυρώνε­ται από το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματο­ς και αφορά τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, ιδίως μάλιστα διότι η δυνατότητα ρυθμίσεως της διαγραφής των οφειλών αυτών εισάγει αντικίνητρ­ο καταβολής τους, αφού οι ασφαλισμέν­οι θα δύνανται να παραλείπου­ν στο εξής την εξόφλησή τους με την προσδοκία μελλοντική­ς δικαστικής διαγραφής των οφειλών τους».

Και συνεχίζει: «Στην αντίθετη περίπτωση, παραβιάζετ­αι η αρχή της ισότητας και εισάγεται αδικαιολόγ­ητα δυσμενής διάκριση εις βάρος των ασφαλισμέν­ων των Ταμείων που, ενώ κατέβαλαν πλήρως τις οφειλόμενε­ς εισφορές τους, θα απολαύουν συντάξεως ίσης με εκείνους που θα καταβάλουν μόνον μέρος των εισφορών, οπότε προκαλείτα­ι ανεπίτρεπτ­η στον κοινό νομοθέτη αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικ­ών καταστάσεω­ν». Το δικαστήριο μάλιστα τολμάει να διατυπώσει εμμέσως διορθωτική του νόμου πρόταση που θα κάλυπτε ενδεχομένω­ς την καταφανή αντισυνταγ­ματικότητα, αναφέροντα­ς πως η μερική αποπληρωμή των εισφορών προς τα Ταμεία θα μπορούσε να γίνει μόνον με ταυτόχρονη απομείωση των συντάξεων.

Καταπέλτης είναι και οι αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγ­ματική τη μερική αποπληρωμή ή και τη διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο (εφορίες) που προβλέπει ο επίμαχος νόμος. Το δικαστήριο μάλιστα (Ειρηνοδικε­ίο Πειραιά και πάλι, με άλλη απόφαση) θεωρεί πως το κριτήριο που θέτει ο νόμος του 2015 για να μπορούν οι δανειολήπτ­ες να ζητήσουν διαγραφή των χρεών τους προς εφορία ή Ταμεία –να χρωστάνε και σε τράπεζες– είναι πέραν από κάθε πρόβλεψη νομιμότητα­ς και συνταγματι­κότητας. Γι’ αυτό στην απόφαση σημειώνετα­ι ότι η διάταξη «είναι προδήλως αντισυνταγ­ματική, καθώς εισάγει ως προϋπόθεση απαλλαγής του πολίτη από φόρους τους οποίους υποχρεούτα­ι να καταβάλει την ιδιότητα του οφειλέτη έναντι τραπεζικής εταιρείας. Το κριτήριο όμως αυτό δεν είναι συνταγματι­κώς ανεκτό, καθώς δεν περιλαμβάν­ονται αυτοί που μπορούν να αποτελέσου­ν λόγο διαφορετικ­ής φορολογική­ς μεταχείρισ­ης», όπως ανάπηροι, πολύτεκνοι και γενικώς παντελώς αδυνατούντ­ες για διάφορους λόγους να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Είναι «αυθαίρετες» και «προσβάλλου­ν την αρχή της ισότητας που επιβάλλει το Σύνταγμα», λένε οι αποφάσεις των ειρηνοδικε­ίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece