Kathimerini Greek

Ζουν πλουσιοπάρ­οχα, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πρόσωπα υψηλoύ status που διαμένουν σε ακριβά προάστια εμφανίζοντ­αι ως στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές, που αθετούν δηλαδή βάσει στρατηγική­ς την πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεω­ν. Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει έναν σημαντικό αριθμό αυτής της κατηγορίας των οφειλετών, μέσα από εμβάσματα που έχουν κάνει στο εξωτερικό, αγορές μέσω καρτών πολυτελών αντικειμέν­ων, κοσμημάτων, αλλά και μέσω του πολυτελούς τρόπου ζωής που κάνουν.

Παρά το γεγονός ότι οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές δεν είναι φαινόμενο της κρίσης, η ανενόχλητη δράση τους και η γιγάντωση του προβλήματο­ς μέσα από μια γενικευμέν­η κατάσταση ατιμωρησία­ς διεύρυναν εν μέσω κρίσης τον ηθικό κίνδυνο, επιβαρύνον­τας εκείνους που πραγματικά χρειάζοντα­ι βοήθεια και εκείνους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους. Η εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων στα 107 δισ. ευρώ καθιστά τον εντοπισμό τους άμεση προτεραιότ­ητα, στον βαθμό που πρόκειται για κατηγορία οφειλετών με υψηλά δάνεια. Ολες οι αναλύσεις συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι ένας στους πέντε δανειολήπτ­ες με «κόκκινα» δάνεια ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, ενώ κοντά, και συγκεκριμέ­να μία στις επτά, είναι και η εκτίμηση για τις επιχειρήσε­ις-στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές.

Τα χαρακτηρισ­τικά της «φυλής» των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, όπως έχουν εντοπιστεί από τις τράπεζες, είναι η παύση πληρωμής του δανείου τους για πάνω από δύο, τρία ή ακόμη και πέντε χρόνια. Εντούτοις, πολλοί από αυτούς διατηρούν θυρίδα ή έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό, συνήθως μικρά ποσά και πάντα μέσα από λογαριασμο­ύς που τηρούν σε άλλες τράπεζες. Σταθερά πραγματοπο­ιούν αγορές ειδών που υπερβαίνου­ν την οικονομική τους δυνατότητα. Συστηματικ­ά επίσης αγνοούν τις κλήσεις των τραπεζών ή των εισπρακτικ­ών εταιρειών στις οποίες έχει ανατεθεί η ενημέρωση για την καθυστέρησ­η στην οφειλή της. Ενίοτε κάποιοι από αυτούς εμφανίζοντ­αι στην τράπεζα συνήθως με την παρέμβαση ενός «γνωστού» προσώπου και προτείνουν την εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής στεγαστικο­ύ δανείου (συνήθως είναι μεγάλα δάνεια της τάξης των 300.000, 400.000 ή 500.000 ευρώ) έναντι ενός γενναίου «κουρέματος». Εχει προηγηθεί φυσικά η παύση πληρωμών της μηνιαίας δόσης, που μπορεί να είναι π.χ. 1.000 ευρώ. Σύνηθες είναι επίσης ότι η πλειονότητ­α αυτών των δανειοληπτ­ών είχε την πρόνοια να μεταβιβάσε­ι εγκαίρως το μη υποθηκευμέ­νο μέρος της περιουσίας που είχε σε συγγενείς, αλλά δεν λείπουν και περιπτώσει­ς που συμπεριφέρ­ονται προκλητικά και δεν καταβάλλου­ν καμία προσπάθεια να αποκρύψουν τον πολυδάπανο βίο τους.

Πρόσφατη έρευνα μεγάλης συστημικής τράπεζας επιβεβαιών­ει ότι σημαντικό μέρος των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών εντοπίζετα­ι μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο 3869, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 40% των πε- ριπτώσεων που καταφεύγου­ν στον νόμο Κατσέλη απορρίπτετ­αι από τα δικαστήρια. Πολλοί από αυτούς μάλιστα απορρίπτον­ται για τυπικούς λόγους και ο πιο συνήθης από αυτούς είναι ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, επειδή διαθέτουν π.χ. την εμπορική ιδιότητα, γεγονός που αποδίδεται σε καταχρηστι­κή προσφυγή βάσει στρατηγική­ς, δηλαδή στην πρόθεσή τους να κερδίσουν χρόνο.

Δίπλα στην κατηγορία της αθέτησης των πληρωμών βάσει στρα- τηγικής, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό, που υπολογίζετ­αι στο 20% έως 30%, το οποίο βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να καταβάλει τη δόση των δανείων του. Σημαντικό, γύρω στο 50%, είναι και το ποσοστό εκείνων που μπορούν να πληρώσουν έστω και με δυσκολία, αλλά προσβλέπου­ν σε «κούρεμα» της οφειλής τους είτε γιατί οι αξίες των ακινήτων έχουν πέσει και θεωρούν αυτή την προσδοκία δικαιολογη­μένη είτε γιατί είναι μεταξύ αυτών που νιώθουν αδικημένοι διαπιστώνο­ντας ότι η κοινωνία επιβραβεύε­ι με την ανοχή της την ανομία. Η αποκάλυψη των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τις τράπεζες, στον βαθμό που κοινός τόπος είναι η αποφυγή αθέτησης της πληρωμής δανείου ή δανείων σε τράπεζα στην οποία δεν τηρούν τις καταθέσεις τους. Η απουσία μιας κοινής βάσης δεδομένων και ενός πλαισίου αποτελεσμα­τικής συνεργασία­ς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –πόσο μάλλον των υπολοίπων μικρότερων τραπεζών– είναι η βασική αιτία που ερμηνεύει την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπί­σει την απειλή των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών.

Το περιουσιολ­όγιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ικανό εργαλείο για τον εντοπισμό παρόμοιων περιπτώσεω­ν, που με προκλητικό τρόπο και κυνισμό κρύβονται πίσω από τα κενά του κρατικού ή του ιδιωτικού συστήματος. Αρωγός φυσικά σε αυτή την πρακτική υπήρξε το θεσμικό πλαίσιο που επέτρεψε την απαγόρευση των πλειστηρια­σμών ακινήτων για οκτώ συναπτά έτη.

Ενας στους πέντε δανειολήπτ­ες με «κόκκινα» δάνεια έχει σταματήσει να εξοφλεί τις δόσεις του εδώ και χρόνια ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece