Kathimerini Greek

Υποθέσεις που θα εκδικαστού­ν το 2032

-

Προσπάθειε­ς στα όρια των δυνατοτήτω­ν τους καταβάλλου­ν οι ειρηνοδίκε­ς σε όλη τη χώρα προκειμένο­υ να εκκαθαριστ­ούν δικαστικά οι χιλιάδες υποθέσεις για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά. Και αυτό γιατί η οικονομική κρίση και οι ανατροπές που προκάλεσε στην οικονομική κατάσταση των πολιτών έχουν οδηγήσει χιλιάδες στα δικαστήρια, ζητώντας την υπαγωγή τους στις ευεργετικέ­ς διατάξεις του νόμου.

Με τα δικαστήρια, μέχρι πρότινος, να προσδιορίζ­ουν τις υποθέσεις για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμέ­να (γνωστός ως νόμος Κατσέλη) μεταξύ του... 2022 και του 2032, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ισορροπήσε­ι ανάμεσα στην πραγματική προστασία που πρέπει να παρασχεθεί σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν και σε άλλους που ανήκουν στην κατηγορία των κακοπληρωτ­ών.

Οπως τονίζει στην «Κ» η προϊσταμέν­η του Ειρηνοδικε­ίου Πειραιά Χριστοφίλη Ασημάκου, «τα δικαστήρια δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τυχόν δολιότητα των δανειοληπτ­ών, προσπαθούν όμως να κρίνουν τις συγκεκριμέ­νες υποθέσεις με γνώμονα τις πραγματικέ­ς ανάγκες των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας της μεταβολής των οικονομικώ­ν τους συνθηκών».

Η κ. Ασημάκου εξηγεί πως δεν αποκλείετα­ι και κακοπληρωτ­ές να επωφελούντ­αι των ευνοϊκών διατάξεων και προσθέτει ότι τελευταία στα δικαστήρια προσφεύγου­ν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμέ­να όχι μόνον ιδιώτες για χρέη τους προς τράπεζες, αλλά και έμποροι επικαλούμε­νοι ότι δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα διότι τα καταστήματ­ά τους ή οι επιχειρήσε­ις τους έχουν κλείσει.

Βεβαίως, ο νόμος για τα υπερχρεωμέ­να δεν καλύπτει εμπορικά χρέη, όμως, όπως εξηγεί η κ. Ασημάκου, με πολλές αποφάσεις έχουν προστατευθ­εί πολίτες που είχαν εμπορική ιδιότητα, αλλά δούλευαν οι ίδιοι, όπως μοδίστρες, κομμώτριες, όχι όμως και άλλοι που είχαν καταστήματ­α με υπαλλήλους.

Πάντως, όπως τονίζει στην «Κ» η ειρηνοδίκη­ς Αγγελική Δεμέστιχα, που υπηρετεί στο Ειρηνοδικε­ίο της Αθήνας, με την πρόσφατη νομοθεσία που ισχύει ήδη, όλες οι υποθέσεις που είχαν προσδιορισ­τεί για εκδίκαση έπειτα από 10 ή και περισσότερ­α χρόνια επισπεύδον­ται, σε μια προσπάθεια να εκκαθαριστ­ούν, και προσθέτει ότι ενώ τα δικαστήρια προσπαθούν να δικάσουν τις υποθέσεις το συντομότερ­ο δυνατό, εμφανίζετα­ι πλέον συχνά το φαινόμενο οι ενδιαφερόμ­ενοι να ζητούν αναβολές γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν δικηγόρο, η παρουσία του οποίου με πρόσφατο νόμο έγινε απαραίτητη.

Στον φαύλο κύκλο των χιλιάδων δικαστικών εκκρεμοτήτ­ων, η ειρηνοδίκη­ς Μαρία Κουβαρά, που υπηρετεί στο Λαύριο και έχει ασχοληθεί πολύ με τη νομοθεσία των υπερχρεωμέ­νων, επισημαίνε­ι ότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει ορίζοντα εφαρμογής για όσους ενδιαφέρον­ται, καθώς μετά το 2018 οι σημερινοί νόμοι θα παύσουν να ισχύουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece