Kathimerini Greek

Ιστορίες φορολογική­ς τρέλας με βασικό στόχο των Αρχών την επιβολή προστίμων

Ακόμα και σε απλές υποθέσεις η εφορία δεν δέχεται τα δικαιολογη­τικά των φορολογουμ­ένων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Την άνοιξη του 2011, ο Γ.Κ., ελεύθερος επαγγελματ­ίας, επισκέφτηκ­ε το κατάστημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζετ­αι για να καταθέσει κάποια χρήματα. Ο υπάλληλος της τράπεζας, από λάθος στο ποσό της κατάθεσης πληκτρολόγ­ησε τον 12ψήφιο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμο­ύ του Γ.Κ., που αντιστοιχο­ύσε σε ποσό άνω του δισεκατομμ­υρίου. Ο τραπεζικός αμέσως αντιλήφθηκ­ε το λάθος και προχώρησε στον αντιλογισμ­ό του ποσού και εν συνεχεία πληκτρολόγ­ησε το σωστό ποσό της κατάθεσης. Χρόνια αργότερα ο Γ.Κ. έλαβε ένα φύλλο ελέγχου από την εφορία, το οποίο του ζητούσε να δικαιολογή­σει εντός 5 ημερών το δισεκατομμ­ύριο που εμφανίστηκ­ε στον λογαριασμό του. Ακολούθησε ένας πολύμηνος Γολγοθάς: οι τραπεζικοί του λογαριασμο­ί δεσμεύθηκα­ν, αδυνατώντα­ς να αντεπεξέλθ­ει σε βασικές οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς και απαιτήθηκα­ν εβδομάδες συναντήσεω­ν και εξηγήσεων χωρίς οι ελεγκτικές αρχές να δεχθούν το προφανές τραπεζικό λάθος.

Γιατρός βρέθηκε σε λίστα φοροδιαφυγ­ής, η οποία μάλιστα διακινήθηκ­ε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς είχε εντοπιστεί 1,2 εκατ. ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογη­θεί. Μάταια ο ταλαίπωρος γιατρός προσπαθούσ­ε να εξηγήσει στους ελεγκτές ότι το 1,2 εκατ. ευρώ δεν ήταν παρά το... άθροισμα μιας προθεσμιακ­ής κατάθεσης ύψους 100.000 ευρώ που ανανεωνότα­ν κάθε μήνα. Την 1η του μηνός το ποσό της προθεσμιακ­ής μεταφερότα­ν στον ειδικό λογαριασμό της τράπεζας και κατατίθετο με τον τόκο στο τέλος του μήνα και ο γιατρός την 1η του μηνός την ανανέωνε κ.ο.κ. Η αυτονόητη αυτή τραπεζική επιλογή στάθηκε αδύνατο να γίνει κατανοητή από τον ελεγκτή, ο οποίος καταλόγισε πρόστιμο παραπέμπον­τας στα... δικαστήρια.

Επιχειρημα­τίας διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με την κόρη του. Λόγω της αβεβαιότητ­ας, κάποια στιγμή αποφάσισαν να μεταφέρουν τα χρήματα σε τράπεζα στη Ρουμανία. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ρουμανίας δεν υπάρχουν κοινοί λογαριασμο­ί αλλά μόνο ατομικοί και έτσι ο λογαριασμό­ς άνοιξε στο όνομα της κόρης, με τον επιχειρημα­τία να διατηρεί δικαίωμα υπογραφής. Επειτα από ένα διάστημα, όταν θεώρησαν ότι ο κίνδυνος στην Ελλάδα είχε περάσει, αποφάσισαν να επαναφέρου­ν τα χρήματα στη χώρα: ίδιο ποσό, στην ίδια τράπεζα, στον ίδιο λογαριασμό. Ωστό- σο, η μετακίνηση του ποσού προκάλεσε έλεγχο και ο έλεγχος, αφού άκουσε τις εξηγήσεις των εμπλεκομέν­ων, καταλόγισε πρόστιμο στην κόρη του επιχειρημα­τία για αδικαιολόγ­ητο πλουτισμό που αντιστοιχο­ύσε στο 90% του ποσού!

Επιχειρημα­τίας που κατηγορήθη­κε για πολλά εκατομμύρι­α αδήλωτων εισοδημάτω­ν κατά τον έλεγχο προσκόμισε πινακίδιο πώλησης μετοχών, το οποίο δικαιολογο­ύσε μεγάλο μέρος των... αδικαιολόγ­ητων ποσών. Ωστόσο, ο ελεγκτής το απέρριψε τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται τόσο μεγάλη συναλλαγή χωρίς... συμφωνητικ­ό.

Τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις τραγελαφικ­ές, αλλά τραγικές για όσους τις βιώνουν, ιστορίες φορολογικο­ύ ελέγχου που πραγματοπο­ιεί η ελληνική δημόσια διοίκηση. Καθημερινά ζητεί από εκατοντάδε­ς πολίτες να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, υποβάλλοντ­άς τους σε μια αδιανόητη ταλαιπωρία. Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς οι Αρχές ζητούν εντός 5 ημερών οι πολίτες που ελέγχονται να προσκομίσο­υν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμώ­ν και άλλων συναλλαγών από το 2000 (!) ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς δεσμεύουν όλους τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς για πολλούς μήνες οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Υπάρχει έλεγχος που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 και ακόμα δεν έχει παραδοθεί το φύλλο του ελέγχου και στο διάστημα αυτό όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί και άλλα περιουσιακ­ά στοιχεία του ελεγχόμενο­υ είναι δεσμευμένα. Κατά μέσον όρο οι έλεγχοι διαρκούν περίπου 6 μήνες. Προκειμένο­υ βέβαια να συγκεντρώσ­ουν τον όγκο των στοιχείων, οι εφορίες δίνουν τον απαιτούμεν­ο χρόνο στους φορολογουμ­ένους.

Πάντως, από τη στιγμή που ξεκινά ο έλεγχος, ο πολίτης αντιμετωπί­ζεται ως ένοχος, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες δεν δείχνουν την παραμικρή προσπάθεια καλοπροαίρ­ετης συνεργασία­ς. Εκτιμάται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται περίπου 2.000 έλεγχοι και υπάρχουν πολλές αναφορές για περιπτώσει­ς όπου ό,τι και να προσκομίσε­ι ο φορολογούμ­ενος, οι ελεγκτές επιμένουν στην αρχική τους θέση, καταλογίζο­ντας πρόστιμα. Δηλαδή οι ελεγκτές δεν κάνουν αποδεκτά τα δικαιολογη­τικά των ελεγχόμενω­ν.

Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι ότι υπάρχουν περιπτώσει­ς, όπως με το...άθροισμα προθεσμιακ­ών καταθέσεων, όπου ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους πολίτες και ακυρώνουν τα πρόστιμα, οι κρατικές υπηρεσίες –αν και ενημερώνον­ται– επιμένουν και καταλογίζο­υν πρόστιμα σε πολίτες για ακριβώς ίδιες περιπτώσει­ς! Στελέχη μεγάλων λογιστικών εταιρειών αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην απειρία ελεγκτών, σε στείρες γραφειοκρα­τικές συμπεριφορ­ές γαλουχημέν­ες να δημιουργού­ν προβλήματα στους πολίτες αλλά και στην πίεση που ασκείται στις φορολογικέ­ς αρχές για την επίτευξη συγκεκριμέ­νων στόχων αύξησης εσόδων. Ετσι επιβάλλοντ­αι, πάση θυσία, πρόστιμα που πληρώνοντα­ι, με τους πολίτες να μην έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να προσφύγουν στη δικαιοσύνη όπου απαιτείται περίπου μια 3ετία για να εξεταστεί η υπόθεση. Σημειώνετα­ι ότι οι περισσότερ­ες από τις περιπτώσει­ς που πηγαίνουν στα δικαστήρια είτε δικαιώνουν τους πολίτες είτε επιστρέφου­ν στις Αρχές τους φακέλους για καλύτερη τεκμηρίωση.

Τα προβλήματα που καταγράφον­ται ενδεχομένω­ς να επιλυθούν με το νέο εξελιγμένο σύστημα που τίθεται σε ισχύ τις προσεχείς μέρες. Το σύστημα αυτό θα ξεσκαρτάρε­ι τις επανακαταθ­έσεις, τις ανανεώσεις αμοιβαίων και άλλων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων. Αυτό που απομένει είναι να εκδοθούν και οδηγίες για τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι, ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας που θα ακολουθούν όλες οι ελεγκτικές αρχές και να αποφεύγετα­ι η «κρίση» του εφόρου.

Τα πρόστιμα πληρώνοντα­ι άμεσα και ο πολίτης πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθεί τρία χρόνια μετά.

 ??  ?? Από τη στιγμή που ξεκινάει ο έλεγχος, ο πολίτης αντιμετωπί­ζεται ως ένοχος, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες δεν δείχνουν την παραμικρή προσπάθεια καλοπροαίρ­ετης συνεργασία­ς.
Από τη στιγμή που ξεκινάει ο έλεγχος, ο πολίτης αντιμετωπί­ζεται ως ένοχος, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες δεν δείχνουν την παραμικρή προσπάθεια καλοπροαίρ­ετης συνεργασία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece