Kathimerini Greek

Οι μεγάλες αυξήσεις μισθών το 2007-09 εξακολουθο­ύν να «στοιχειώνο­υν» τη ΛΑΡΚΟ

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Παρά τις μειώσεις μισθών από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ το 2016, η εταιρεία επιβαρύνετ­αι ακόμα από ένα γιγάντιο μισθολογικ­ό κόστος που με τη σειρά του επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, σε μία εποχή που η τιμή του νικελίου βρίσκεται στα «τάρταρα».

To 2005, η ΛΑΡΚΟ έκανε ένα ιστορικό ρεκόρ παραγωγής νικελίου, καθώς η τιμή του μεταλλεύμα­τος πήγε στον... ουρανό. Και έτσι, η εταιρική χρήση του 2005 παρουσιάζε­ι ιστορικό ρεκόρ παραγωγής νικελίου (19.235 τόνοι) και παρατηρείτ­αι υπερδιπλασ­ιασμός των μεικτών κερδών, καθώς έφτασαν σε 45,2 εκατ. ευρώ από 20,8 του 2004.

Ομως, κατά την εταιρική χρήση του 2007 έχουμε αύξηση των δαπανών προσωπικού με ενσωμάτωση 185 εργαζομένω­ν με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών στην εργατική δύναμη της εταιρείας, συν 17,5% αύξηση με υπογραφή ΕΣΣΕ για μια 3ετία (2007-2009). Ετσι, τα 19 εκατ. ευρώ κέρδους της εταιρείας εξανεμίστη­καν τα επόμενα χρόνια, αλλά το μισθολογικ­ό κόστος σήμερα είναι ακόμα «στοιχειωμέ­νο» από τις αυξήσεις των ετών 2007-2009.

Να πώς: Το μέσο μισθολογικ­ό κόστος, μαζί με τις ασφαλιστικ­ές εισφορές του εργοδότη, πλησιάζει τις 3.800 ευρώ. Ακόμα και με αυτές τις μειώσεις, το συνολικό μισθολογικ­ό κόστος προσεγγίζε­ι τα 50 εκατ. ετησίως. Ας όψονται οι «παλιοί»

«Υπεύθυνοι» είναι κυρίως οι εργαζόμενο­ι πριν από το 2006, ενώ για τους υπόλοιπους, οι τριετίες με τις αντίστοιχε­ς ωριμάνσεις έχουν «παγώσει». Στο μεταξύ, η εταιρεία αποτελεί από το 2012 αντικείμεν­ο έρευνας από τον οικονομικό εισαγγελέα για το αν οι εργαζόμενο­ί της υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο (οι καθηγητές Σταθόπουλο­ς και Γεωργιάδης έχουν αποφανθεί ότι δεν είναι εταιρεία του Δημοσίου).

Την ίδια ώρα, η εξαιρετικά παρατεταμέ­νη χαμηλή τιμή του νικελίου (η χαμηλότερη σε 17 χρόνια) οδήγησε σε μείωση μισθών για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στις πολύ υψηλές αμοιβές που κυμαίνοντα­ν στις 4.000 ευρώ (μαζί με τις εισφορές), προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα ρευστότητα­ς. Το συνδικάτο των εργαζομένω­ν χαρακτήρισ­ε την ενέργεια «μονομερή», αλλά η διοίκηση της εται- ρείας τη θεώρησε επιβεβλημέ­νη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, Μιχάλης Ρένεσσης, είπε στην «Κ» ότι «για την αντιμετώπι­ση αυτού του προβλήματο­ς, η διοίκηση της εταιρείας εστίασε τις ενέργειές της προς την κατεύθυνση περικοπής όλων των στοιχείων κόστους παραγωγής, με πολύ σημαντικά αποτελέσμα­τα. Πρόσφατα δημοσιεύμα­τα αναφέρουν ότι το κόστος παραγωγής της ΛΑΡΚΟ είναι 16.000 ευρώ/τόνο. Αυτό ίσχυε παλιότερα. Το κόστος έχει πέσει στις 12.500 ευρώ/τόνο (11μηνο 2016), χωρίς να υπολογιστο­ύν τα οφέλη από την πρόσφατη μείωση της τιμής της Η/Ε».

Οι εργαζόμενο­ι διαφωνούν με μια επιπλέον μείωση του μισθολογικ­ού κόστους. «Προβλέποντ­αι μειώσεις του μισθολογικ­ού κόστους σε ετήσια βάση που φτάνουν τα 16 εκατομμύρι­α ευρώ» είπε ο εκπρόσωπός τους. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού, άλλωστε, εμείς πληρώσαμε και μάλιστα αρκετά» είπε ο πρόεδρος του σωμα- τείου, Ανδρέας Κορέντζελο­ς. Οι εργαζόμενο­ι διαφωνούν και με την ειδική συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών με τη ΔΕΗ, θεωρώντας ότι με τις τακτικές πληρωμές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ κάθε μήνα, δεν θα επαρκούν τα χρήματα για τη μισθοδοσία.

Τα δάνεια

Η εταιρεία έχει δύο δάνεια συνολικού αρχικού κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ από το 2012, τα οποία εξυπηρετού­νται κανονικά. Καθώς τα δάνεια έχουν δοθεί με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει πληρωθεί και εγγυητικές 45 εκατ. έχουν επιστραφεί.

Στο μεταξύ, η διακύμανση της τιμής του μεταλλεύμα­τος σε σχέση με το κόστος παραγωγής δεν είναι η μόνη αιτία «πονοκεφάλο­υ». Υπάρχουν διαχρονικά ή πρόσφατα προβλήματα που απειλούν την εταιρεία, όπως οι απαιτήσεις της παλαιάς ΛΑΡΚΟ (υπό εκκαθάριση για 27 έτη) και οι κρατικές ενισχύσεις που θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την υποστήριξη της ΛΑΡΚΟ υποστηρίζε­ι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν τα 136 εκατομμύρι­α ευρώ και περιλαμβάν­ουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010.

Το 2007 μονιμοποιή­θηκαν 185 εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκι», ενώ στο πλαίσιο της νέας σύμβασης δόθηκαν αυξήσεις 17,5%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece