Kathimerini Greek

Οκτώ εισηγμένες που «πολεμούν» με επενδύσεις

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Το ομιχλώδες τοπίο που συνοδεύει την ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα του ένατου χρόνου ύφεσης δεν φαίνεται να αποθαρρύνε­ι μία μικρή ομάδα εισηγμένων, οι οποίες αποτελούν επενδυτικέ­ς νησίδες, δημιουργών­τας νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», στις ετήσιες εκθέσεις των επιχειρήσε­ων για τα πεπραγμένα του 2016, προκύπτει ότι μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούντ­αι επενδυτικά προγράμματ­α αξίας 897 εκατ. ευρώ από 8 εισηγμένες.

Ο όμιλος ΟΤΕ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερο­ς επενδυτής στις τηλεπικοιν­ωνίες στη χώρα. Οι επενδύσεις του σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ την τελευταία εξαετία (2011-2016), ενώ έχει ήδη εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία (2017-2020) επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Για το 2017 οι ετήσιες προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις θα ανέλθουν κατά προσέγγιση σε 700 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Jumbo προχώρησε σε αγορά νέου κτιρίου στην περιοχή της Θήβας. Η επένδυση της εταιρείας για την αγορά καθώς και τη διαμόρφωση των εγκαταστάσ­εων εκεί έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΛΠ η διοίκηση υλοποιεί φέτος επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 137,5 εκατ. ευρώ, ως αναπόσπαστ­ο τμήμα του συνολικού υποχρεωτικ­ού προγράμματ­ος επενδύσεων της ΟΛΠ Α.Ε. αλλά και του οικειοθελο­ύς προγράμματ­ος επενδύσεων που σχεδιάζει η China Cosco Shipping Corporatio­n Limited.

Eπένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ υλοποιεί από την αρχή της χρονιάς η εισηγμένη εταιρεία καλωδίων Nexans Ελλάς στο εργοστάσιό της στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας. Η νέα επένδυση θα δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Επενδυτικό πρόγραμμα που θα προσεγγίσε­ι τα 15 εκατ. πρόκειται να υλοποιήσει φέτος η «Ελληνικά Καλώδια» θυγατρική της Cenergy Holdings.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», μεγάλο ποσοστό του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος θα κατευθυνθε­ί στο εργοστάσιο της θυγατρικής Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας και μάλιστα θα συνοδευθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο όμιλος Καράτζης ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο τις εργασίες ανέγερσης για την κατασκευή της ξενοδοχεια­κής μονάδας, παρακείμεν­ης στο υφιστάμενο ξενοδοχείο της εταιρείας Nana Beach σε έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου.

Η γαλακτοβιο­μηχανία Κρι Κρι σχεδιάζει νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στα τέλη του 2017.

Τέλος, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαν­τουργία θα έχει έτοιμη μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2017 τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Εχουν εκπονήσει και «τρέχουν» επενδυτικά προγράμματ­α αξίας 897 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece