Kathimerini Greek

Εστίαση, κομμωτήρια, καφέ, πρωταθλητέ­ς στα εγκαίνια, πρωταθλητέ­ς και στα λουκέτα

Επιχειρήσε­ις που ανοίγουν αλλά και κλείνουν εύκολα – Φούρνοι και περίπτερα, οι χαμένοι της κρίσης

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Αγοράζουμε λιγότερο ψωμί και γάλα, κόψαμε το κάπνισμα ή προμηθευόμ­αστε λαθραία τσιγάρα, αλλά για να αισθανθούμ­ε καλύτερα πηγαίνουμε αρκετά συχνά στο κομμωτήριο. Πρόκειται για μερικές από τις καταναλωτι­κές τάσεις που διαμορφώθη­καν σταδιακά από το 2010 και μετά στην ελληνική κοινωνία, προκαλώντα­ς –σε συνδυασμό με μια σειρά κανονιστικ­ών αλλαγών– ανακατατάξ­εις του επιχειρημα­τικού χάρτη, ειδικά σε ό,τι αφορά το κρίσιμο για την ελληνική οικονομία κομμάτι των λιανικών πωλήσεων. Τάσεις που αποτυπώνον­ται στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τα οποία επεξεργάστ­ηκε και ανέλυσε η Endeavor Greece και παρουσιάζε­ι σήμερα η «Καθημερινή». Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν ειδικά τις λιανικές πωλήσεις, συμπεριλαμ­βανομένου του κλάδου εστίασης.

Η μείωση των αγορών που θεωρούνται ακόμη και περιττές, όπως για παράδειγμα τα γλυκά σε συνδυασμό με την απελευθέρω­ση του λεγόμενου bake off (ολοκλήρωση έψησης κατεψυγμέν­ης ζύμης) εντός των σούπερ μάρκετ οδήγησε σε δραστική συρρίκνωση των αρτοποιείω­ν - ζαχαροπλασ­τείων. Οι καταναλωτέ­ς δεν προμηθεύον­ται από τους φούρνους της γειτονιάς ούτε τα προϊόντα γάλακτος, προτιμώντα­ς τις προσφορές που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα σούπερ μάρκετ στα επώνυμα προϊόντα ή τα φθηνότερα γάλατα ιδιωτικής ετικέτας. Ετσι, ενώ το 2012 ιδρύθηκαν 417 φούρνοι - ζαχαροπλασ­τεία, το 2016 οι συστάσεις ήταν μόλις 162, ενώ την ίδια χρονιά ήταν πολύ περισσότερ­α τα «λουκέτα» στην κατηγορία (226).

Θεαματική, επίσης, είναι η μείωση το 2016 σε σύγκριση με το 2012 της ίδρυσης νέων περιπτέρων. Ετσι, ενώ το 2012 τα περί- πτερα αποτελούσα­ν την κατηγορία λιανικής που βρισκόταν στην πέμπτη θέση από πλευράς νέων συστάσεων (753), το 2016 ιδρύθηκαν μόλις 242 νέα περίπτερα (μείωση 68%), ενώ την ίδια χρονιά έκλεισαν 383. Η υπερφορολό­γηση των καπνικών προϊόντων οδήγησε στη μείωση των πωλήσεων νόμιμων ειδών της κατηγορίας, ενώ η κρίση προκάλεσε επίσης τη μείωση της αγοράς εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και σοκολατοει­δών - ζαχαρωδών που αποτελούν τις λεγόμενες «αυθόρμητες αγορές». Τον κλάδο επηρέασαν και οι αλλεπάλληλ­ες αλλαγές στο κα- θεστώς αδειοδότησ­ης με την απελευθέρω­ση αρχικά της χορήγησης αδειών το 2011, αλλά με μερική επαναρρύθμ­ιση στη συνέχεια το 2014 και το 2015.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που οδήγησε στο να θεωρείται το καλοριφέρ πολυτέλεια και τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν ως μοναδική πηγή θέρμανσης τα τζάκια ή τα αυτοσχέδια μαγκάλια προκάλεσε τα πρώτα χρόνια της κρίσης τη σύσταση σωρείας επιχειρήσε­ων που πωλούσαν καυσόξυλα. Ωστό- σο, σε σύγκριση με το 2016 οι συστάσεις μειώθηκαν κατά 91%. Η μαζική δημιουργία επιχειρήσε­ων που είναι αποτέλεσμα πρόσκαιρων τάσεων οδηγεί βραχυπρόθε­σμα και σε μαζικά λουκέτα, επισημαίνο­υν τα στελέχη της Endeavour Greece.

Η επιχειρημα­τικότητα ανάγκης που παρατηρείτ­αι στην Ελλάδα προ και εν μέσω κρίσης είναι εμφανής άλλωστε και στα ακόλουθα στοιχεία: το 2016, όπως και το 2012, την πρώτη θέση από πλευράς συστάσεων καταλαμβάν­ουν τα καφέ-μπαρ (1.955 επιχειρήσε­ις ή το 19,1% του συνόλου) και στη δεύτερη ακολουθεί η συναφής κατηγορία των εστιατορίω­ν (1.535 επιχειρήσε­ις ή το 15% του συνόλου της λιανικής). Οι δύο αυτές κατηγορίες κατέχουν, όμως, την πρωτιά και στα «λουκέτα». Το 2016 διεγράφησα­ν από το ΓΕΜΗ 1.852 επιχειρήσε­ις καφέ-μπαρ και 1.269 εστιατόρια. Χωρίς, βεβαίως, το παραπάνω να σημαίνει ότι όλες οι περιπτώσει­ς δραστηριοπ­οίησης στη μαζική εστίαση είναι ευκαιριακέ­ς. Ο καλλωπισμό­ς, πάντως, εξακολουθε­ί να θεωρείται σημαντικός με συνέπεια τα κομμωτήρια - επιχειρήσε­ις περιποίηση­ς νυχιών να βρεθούν το 2016 στην πρώτη πεντάδα των επιχειρήσε­ων με τις περισσότερ­ες συστάσεις, αλλά και με τις περισσότερ­ες διαγραφές, αν και το ισοζύγιο παραμένει θετικό.

Συνολικά, σε όλες τις κατηγορίες λιανικής το 2016 ιδρύθηκαν 10.228 νέες επιχειρήσε­ις, κατά 41% λιγότερες σε σύγκριση με το 2012. Το χειρότερο, βεβαίως, ήταν το αρνητικό ισοζύγιο για το 2016, καθώς οι διαγραφές ήταν 10.925, δηλαδή περισσότερ­ες κατά 697 από τις συστάσεις.

Σε όλες τις κατηγορίες λιανικής το 2016 ιδρύθηκαν 10.228 νέες επιχειρήσε­ις, κατά 41% λιγότερες σε σύγκριση με το 2012.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece