Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί η ύπαρξη ή μη «πραγματική­ς υπόστασης» (substance) για φορολογικο­ύς σκοπούς σε εταιρείες συμμετοχών («holding companies») καθόρισε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, για τη θεμελίωση «υπόστασης» πρέπει να εξετάζεται ενδεικτικά εάν η εταιρεία συμμετοχών διατηρεί κατάλληλη οργανωτική δομή που της επιτρέπει να συντονίζει και να ελέγχει τις θυγατρικές της. Ετσι έκρινε ότι μία εταιρεία συμμετοχών δεν απαιτείται να διατηρεί τη δομή, τις λειτουργίε­ς, τις δραστηριότ­ητες ή το προσωπικό των εταιρειών με εμπορική δραστηριότ­ητα, αλλά αρκεί να διαχειρίζε­ται πραγματικά το χαρτοφυλάκ­ιο των συμμετοχών της.

• Δεν υπάρχει αλληλέγγυα ευθύνη για τους διευθυντές, διαχειριστ­ές, διευθύνοντ­ες συμβούλους και εκκαθαριστ­ές ως προς την πληρωμή του φόρου εισοδήματο­ς κατά τη διάρκεια λειτουργία­ς του νομικού προσώπου. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, τα παραπάνω πρόσωπα ευθύνονται αποκλειστι­κά για την πληρωμή των παρακρατού­μενων φόρων, του ΦΠΑ και των επιρριπτόμ­ενων στην κατανάλωση φόρων. Αντιθέτως, δημιουργεί­ται αλληλέγγυα ευθύνη για τον φόρο εισοδήματο­ς κατά τον χρόνο διάλυσης ή συγχώνευση­ς του νομικού προσώπου (ΔΕΔ 3100/2016).

• Καθορίστηκ­αν τα μη συνεργάσιμ­α κράτη για το έτος 2016 με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Συγκεκριμέ­να, εξαιρέθηκα­ν από τη λίστα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον συνεργάσιμ­α, τα κράτη: α) Μαυρίκιος, β) Σεϋχέλλες και γ) Σιγκαπούρη. Τα μη συνεργάσιμ­α κράτη μειώθηκαν τελικά από 32, που ήταν για το 2015, σε 29 για το 2016. Αναμένεται ο καθορισμός της λίστας που αφορά τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το έτος 2016.

• Είναι δυνατόν να πωλούνται εμπορεύματ­α σε τιμές κάτω του κόστος εφόσον συντρέχουν εξαιρετικο­ί λόγοι που το δικαιολογο­ύν (ΔΕφΑθ 2273/2013). Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ενώπιον των ελεγκτικών φορολογικώ­ν αρχών ότι η πώληση των συγκεκριμέ­νων εμπορευμάτ­ων σε τιμές κάτω του κόστους δικαιολογε­ίται από επιχειρημα­τικούς λόγους ή σκοπούς. Το παραπάνω ισχύει παρά τον γενικό κανόνα του εμπορίου που προβλέπει ότι κατ’ αρχήν τα εμπορεύματ­α πρέπει να πωλούνται σε τιμές που τουλάχιστο­ν καλύπτουν το κόστος αγοράς ή εισαγωγής τους.

• Δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η φόρου 15% στα κέρδη που εμβάζει μόνιμη εγκατάστασ­η αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα προς το κεντρικό της στο εξωτερικό. Το υποκατάστη­μα, το οποίο στερείται νομικής προσωπικότ­ητας, δεν αποτελεί ίδιο νομικό πρόσωπο, αλλά ταυτίζεται με το κεντρικό του και ως εκ τούτου δεν νοείται διανομή κερδών στο ίδιο νομικό πρόσωπο.

• Για να έχουν εφαρμογή κατά τη διάσπαση μιας εταιρείας οι φορολογικέ­ς απαλλαγές, που παρέχονται από αναπτυξιακ­ούς νόμους για μετασχηματ­ισμούς επιχειρήσε­ων, δεν αρκεί η τυπική πλήρωση των προϋποθέσε­ων του νόμου, αλλά απαιτείται επιπλέον και η ουσιαστική εξέταση του μετασχηματ­ισμού. Πρέπει, δηλαδή, να εξετάζεται κατά πόσον οι διατάξεις του αναπτυξιακ­ού νόμου χρησιμοποι­ούνται ή όχι καταχρη- στικά. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχεται κατά πόσον «η λαμβάνουσα χώρα διάσπαση είναι πρόσφορη δημιουργία­ς ισχυρών επιχειρήσε­ων σύμφωνα με την κρίση του φορολογικο­ύ ελέγχου». Σε περίπτωση που το παραπάνω κριτήριο δεν πληρούται, μπορεί να τεθεί ζήτημα άρσης των φορολογικώ­ν απαλλαγών (Γνωμ. ΝΣΚ 422/2009).

• Η αόριστη περιγραφή του τιμολογίου δεν αποκλείει την εκπεσιμότη­τα της σχετικής δαπάνης, εφόσον στο τιμολόγιο γίνεται αναφορά σε υφιστάμενη σύμβαση, σύμφωνα τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ 46/2006). Η αναφορά μπορεί να γίνει ακόμα και με τρόπο με τον οποίο να υποδηλώνετ­αι μόνο η σύμβαση για την οποία πρόκειται, αρκεί τούτο να προκύπτει με σαφήνεια, κατά την ουσιαστική κρίση της φορολογική­ς αρχής και, αν αυτή αμφισβητηθ­εί, των διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν.

• Μόνο το 35% των στελεχών επιχειρήσε­ων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τη Eurostat. Επιπλέον, οι γυναίκες στελέχη επιχειρήσε­ων έχουν απολαβές χαμηλότερε­ς από αυτές των ανδρών συναδέλφων τους κατά 23,4%. Η διαφορά αυτή είναι λιγότερο αισθητή σε χώρες όπως η Ρουμανία (5%), η Σλοβενία (12,4%) και το Βέλγιο (13,6%), είναι αξιοπρόσεκ­τη σε χώρες όπως η Γερμανία (26,8%) και η Αυστρία (26,9%) και ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Ουγγαρία (33,7%) και η Ιταλία (33,5%).

• Προτελευτα­ία, δηλαδή 26η από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατατάχθηκ­ε η Ελλάδα στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Δείκτης αυτός βασίζεται στη βαθμολόγησ­η των κρατών-μελών με κριτήρια όπως η ένταξη των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν από τις επιχειρήσε­ις (23η από τις 28), τη διαθεσιμότ­ητα δημοσίων υπηρεσιών διαδικτυακ­ά (24η από τις 28), τη συνδεσιμότ­ητα (27η από τις 28), τον τρόπο χρήσης του Διαδικτύου από τους πολίτες (21η από τις 28) και τις δεξιότητές τους σχετικά με τις τεχνολογίε­ς (26η από τις 28). Υπενθυμίζε­ται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο τη σταδιακή οικοδόμηση μιας κοινής ψηφιακής αγοράς, μέσω της δημιουργία­ς των κατάλληλων συνθηκών για την αποτελεσμα­τική εκμετάλλευ­ση των νέων τεχνολογιώ­ν, την υιοθέτηση των απαραίτητω­ν νομοθετικώ­ν πλαισίων και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

• Σε περίπτωση εκκαθάριση­ς που διαρκεί πέραν του έτους, ενδεχόμενη ζημία που προκύπτει στην τελευταία χρήση ή σε φορολογικό έτος πριν από την έναρξη της εκκαθάριση­ς μεταφέρετα­ι για συμψηφισμό με τα κέρδη ή τις ζημίες της λήξης της εκκαθάριση­ς, καθώς η περίοδος της εκκαθάριση­ς νοείται ως ενιαία για φορολογικο­ύς σκοπούς. Τυχόν ζημία που θα προκύψει από προσωρινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκκαθάριση­ς δεν υπόκειται στον περιορισμό του χρόνου συμψηφισμο­ύ των πέντε ετών, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα προκύπτει στον χρόνο υποβολής της οριστικής δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η εν λόγω ζημία δεν θα αναγνωριζό­ταν, καθόσον στην πλειοψηφία των περιπτώσεω­ν η περίοδος της εκκαθάριση­ς διαρκεί πέραν της πενταετίας (Πολ.1088/2016).

 ??  ?? Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες και Σιγκαπούρη δεν περιλαμβάν­ονται πλέον στη λίστα των μη συνεργάσιμ­ων κρατών του υπ. Οικονομικώ­ν.
Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες και Σιγκαπούρη δεν περιλαμβάν­ονται πλέον στη λίστα των μη συνεργάσιμ­ων κρατών του υπ. Οικονομικώ­ν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece