Kathimerini Greek

Το «χρυσό εφάπαξ» στον ΔΕΣΦΑ και τα τρία νέα καυτά ερωτήματα

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Οχι μόνο πήρε προαγωγή και «χρυσό εφάπαξ», αλλά και με διαδικασία που ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει το θέμα και να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας δεύτερης αποκαθήλωσ­ης διοίκησης στον τομέα της ενέργειας. Ο λόγος, για τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του υπό ιδιωτικοπο­ίηση ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίν­ος Σκρέκας με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, εξασφάλισε για τον εαυτό του αναβάθμιση οργανικής θέσης κατά δύο βαθμίδες και μέσω αυτής ένα «χρυσό» εφάπαξ 235.000 ευρώ μεικτά.

Μπροστά στον θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση, η οποία ήλθε στη δημοσιότητ­α σε διάστημα περίπου ενός μήνα μετά τη σκανδαλώδη αναπροσαρμ­ογή των αμοιβών της πρώην διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στις 20.000 ευρώ μηνιαίως πλέον αναδρομικο­ύ «μπόνους» 200.000 ευρώ, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε «καρατόμηση», όπως έπραξε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, αλλά επιχείρησε να κλείσει τάχιστα το θέμα παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον κ. Νίκα. Επικαλέστη­κε την υπαλληλική σχέση του κ. Νί- κα με τον ΔΕΣΦΑ ως εργαζομένο­υ στην εταιρεία πάνω από 30 χρόνια και δικαιολόγη­σε την αναβάθμισή του από τη θέση του διευθυντή σε γενικό διευθυντή ως προβλεπόμε­νη από το καταστατικ­ό του ΔΕΣΦΑ. Η συνταξιοδό­τησή του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εποπτεύων υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ήταν υποχρεωτικ­ή εφόσον συμπλήρωσε συνταξιοδο­τικά δικαιώματα και το εφάπαξ του αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ και όχι κατά 100.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Ως πρόσθετο επιχείρημα νομιμότητα­ς ο κ. Σταθάκης ανέφερε και το γεγονός ότι ο Σ. Νίκας δεν λαμβάνει πρόσθετες αμοιβές πέραν του πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Αντίστοιχα επιχειρήμα­τα χρησιμοποί­ησε και ο ΔΕΣΦΑ με ανακοίνωσή του αλλά και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπου­λος. Νεότερα στοιχεία ωστόσο, που αποκαλύπτο­υν κύκλοι προσκείμεν­οι στον κ. Σκρέκα, όχι μόνο επιβεβαιών­ουν τα όσα αρχικά κατήγγειλε ο βουλευτής της Ν.Δ., με εξαίρεση το ακριβές ύψος του εφάπαξ, το οποίο εμφανίζει μια ήσσονος σημασίας απόκλιση (από τις 248.000 ευρώ στις 235.000 ευρώ μεικτά), αλλά καθιστούν την όλη υπόθεση ιδιαιτέρως σκανδαλώδη. • Η προαγωγή του κ. Νίκα ως υπαλλήλου του ΔΕΣΦΑ από διευθυντή σε γενικό διευθυντή, με βάση τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών και το καταστατικ­ό του ΔΕΣΦΑ (άρθρο 17δ), θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και όχι από το Εποπτικό Συμβούλιο όπως εγκρίθηκε. Νομικοί κύκλοι μάλιστα επισημαίνο­υν στην «Κ» ότι η αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα ενώ βρίσκεται στη θέση του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου είναι παράνομη. • Οι αρμόδιοι να εγκρίνουν τη βαθμολογικ­ή εξέλιξη (προαγωγή) είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ταυτίζοντα­ι με τον υπό αναβάθμιση διευθυντή, επιλέχθηκε η λύση του Εποπτικού Συμβουλίου, που όμως δεν είναι αρμόδιο όργανο. • Ερώτημα διατυπώνετ­αι και για το κατά πόσον στον υπολογισμό του εφάπαξ προσμετρήθ­ηκαν και τα 2,5 χρόνια που ο κ. Νίκας έλειπε από την εργασία του με άδεια άνευ αποδοχών και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίε­ς που δεν έχουν διασταυρωθ­εί, εργαζόταν σε εταιρεία του Καναδά, κάτι που επίσης απαγορεύετ­αι.

Εάν ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ είχε συνταξιοδο­τηθεί με τον αρχικό βαθμό και κλιμάκιο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα ελάμβανε εφάπαξ 150.000 ευρώ μεικτά ενώ έλαβε 235.000 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με δήλωση μάλιστα του κ. Σκρέκα, ο κ. Νίκας έλαβε εφάπαξ 194.000 ευρώ καθαρά. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η εκταμίευση του συγκεκριμέ­νου ποσού –για την ακρίβεια 194.789 ευρώ– έγινε στις 2 Φεβρουαρίο­υ.

Γιατί η αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα, ενώ βρίσκεται στη θέση του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου, είναι παράνομη.

 ??  ?? Οι αρμόδιοι να εγκρίνουν την προαγωγή είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ταυτίζοντα­ι με τον υπό αναβάθμιση διευθυντή, επιλέχθηκε η λύση του Εποπτικού Συμβουλίου, που όμως...
Οι αρμόδιοι να εγκρίνουν την προαγωγή είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ταυτίζοντα­ι με τον υπό αναβάθμιση διευθυντή, επιλέχθηκε η λύση του Εποπτικού Συμβουλίου, που όμως...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece