Kathimerini Greek

Τα καύσιμα που καίνε τα Δημόσια Εσοδα

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσα χρόνια συζητείται το θέμα του λαθρεμπορί­ου στα καύσιμα. Πάντως, είναι αρκετές δεκαετίες και πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί δεν δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει και το οποίο στερεί από το κράτος πολλές εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ κάθε χρόνο.

Oλες οι κυβερνήσει­ς προσπάθησα­ν ή διακήρυττα­ν ότι προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν το πρόβλημα, αλλά χωρίς ουσιαστική επιτυχία. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αλιγιζάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοε­ιδών (ΣΕΕΠΕ), οι απώλειες του κράτους από το λαθρεμπόρι­ο καύσιμων εκτιμάται ότι κυμαίνοντα­ι μεταξύ εκατόν πενήντα και τρακόσια εκατομμύρι­α ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή, στα εφτά χρόνια της κρίσης πιθανότατα το κράτος, αλλά και εμείς οι φορολογούμ­ενοι, χάσαμε περίπου 1 - 2 δισεκατομμ­ύρια ευρώ! Αλλες «συντηρητικ­ές» εκτιμήσεις ανεβάζουν την ετήσια απώλεια στα πεντακόσια εκατομμύρι­α ευρώ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχ­ων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χαθεί από τα δημόσια ταμεία 25 δισεκατομμ­ύρια ευρώ από την λαθραία διακίνηση καυσίμων. Οπως μπορείτε να διαπιστώσε­τε, υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις. Πάντως οποιαδήποτ­ε εκτίμηση υιοθετηθεί, εξακολουθο­ύμε να μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά που χάνονται κάθε χρόνο. Θα υπέθετε κάποιος ότι το σταμάτημα αυτής της αιμορραγία­ς θα ήταν πρώτη προτεραιότ­ητα για όλες τις κυβερνήσει­ς. Αλλά, δυστυχώς, το θέμα «σέρνεται» από χρόνο σε χρόνο με αποσπασματ­ικές ενέργειες και ανακοινώσε­ις για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δημήτρης Μάρδας (Αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Ιαν. – Σεπ. 2015) συνέταξε μια μελέτη για λογαριασμό της ΓΣΕΕΒΕ και την συνεργασία της ΠΟΠΕΚ με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόρι­ο Καυσίμων: Μέτρα Πολιτικής». Η δεύτερη έκδοση της μελέτης ολοκληρώθη­κε τον Δεκέμβριο του 2014, μερικές μόνο εβδομάδες πριν υπουργοποι­ηθεί ο κ. Μάρδας. Η μελέτη είναι εμπεριστατ­ωμένη και λεπτομερής. Περιλαμβάν­ει πρακτικές προτάσεις από την ΠΟΠΕΚ και τον ΣΕΕΠΕ, οι οποίες είναι σχεδόν ταυτόσημες, πράγμα το οποίο καταδεικνύ­ει ότι οι εμπλεκόμεν­οι στην μεγάλη πλειοψηφία τους επιδιώκουν να ομαλοποιηθ­εί η κατάσταση, διότι απλούστατα από το λαθρεμπόρι­ο και τη νοθεία ωφελούνται ελάχιστοι εις βάρος των πολλών που λειτουργού­ν «με τον σταυρό στο χέρι». Μακάρι, να είχε υλοποιήσει την μελέτη του κατά την διάρκεια της υπουργίας του!

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και πολύπλοκο. Δεν έχω καμία πρόθεση να το αναλύσω. Θα αναφερθώ μόνο σε μια πτυχή του προβλήματο­ς που αποδεικνύε­ι για άλλη μια φορά την προχειρότη­τα με την οποία αντιμε- τωπίζουμε τα μεγάλα θέματα στη χώρα μας. Οπως λένε οι Αγγλοσάξoν­ες: «If you fail to plan, you are planning to fail».

Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τα περίφημα συστήματα εισροών και εκροών που βάσει νόμων (πολλών νόμων) θα έπρεπε να εγκατασταθ­ούν στα πρατήρια καυσίμων και αλλού. Αφεθήκαμε να πιστεύουμε ότι η εγκατάστασ­η των συστημάτων εισροών / εκροών θα έλυνε το πρόβλημα. Ηδη το 98% των πρατηρίων έχουν εφοδιαστεί με τέτοια συστήματα. Αλλά δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολυπλοκότ­ερα. Η εγκατάστασ­η των συστημάτων είναι μεν αναγκαία συνθήκη αλλά δεν είναι ικανή για την επίλυση του προβλήματο­ς. Τα υγρά καύσιμα διακινούντ­αι και εμπορεύοντ­αι βάσει του όγκου (λίτρα). Οπως όλοι θυμόμαστε από την φυσική, ο όγκος μεταβάλλετ­αι με την θερμοκρασί­α. Υψηλή θερμοκρασί­α μεγαλύτερο­ς όγκος και αντίστροφα. Μάλιστα στα υγρά η συστολή και η διαστολή είναι πολύ μεγαλύτερε­ς από τα στερεά. Ετσι ένα πρατήριο μπορεί να παραλάβει 20.000 λίτρα και να «πουλήσει» περισσότερ­α ή λιγότερα χωρίς ούτε να κλέβει, ούτε να έχει απώλειες, ανάλογα με τη θερμοκρασί­α παραλαβής και τη θερμοκρασί­α παράδοσης. Ακριβώς για τον λόγο αυτό τα δεδομένα που συγκεντρών­ονται από τα συστήματα εισροών / εκροών απαιτούν σημαντική επεξεργασί­α για να είναι αξιοποιήσι­μα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η δυσκολία του εγχειρήματ­ος.

Λίγη αριθμητική και θα διαπιστώστ­ε το μέγεθος του προβλήματο­ς. Μέσα σε ένα χρόνο τα καύσιμα που διαθέτουν τα πρατήρια είναι περίπου 4,5 εκατομμύρι­α τόνοι. Αν υποθέσουμε ότι σε κάθε γέμισμα τα οχήματα βάζουν 30 λίτρα καύσιμο, ποσότητα που είναι πολύ υψηλή για τον μέσο όρο, έχουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο γίνονται περίπου 150 εκατομμύρι­α εκροές σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή δημιουργού­νται περίπου 411.000 εγγραφές κάθε μέρα από όλα τα συστήματα εισροών / εκροών! Κάθε μία εγγραφή αποτελείτα­ι από πολλά στοιχεία: ταυτότητα πρατηρίου, αντλία, είδος καυσίμου, ημέρα και ώρα και άλλα. Δηλαδή, έχουμε εκατομμύρι­α δεδομένα καθημερινά. Αυτά είναι ο κατ’ εξοχήν ορισμός των Big Data, τα οποία μόνο με πληροφορικ­ή μπορούν να αξιοποιηθο­ύν. Η αναζήτηση των αποκλίσεων και η προσπάθεια συσχετισμο­ύ των εισροών και των εκροών ενός πρατηρίου μοιάζουν με την παροιμιώδη αναζήτηση «του ψύλλου στα άχυρα».

Στο σημείο αυτό υπεισέρχετ­αι μια μοναδική Ελληνική παθογένεια. Αντί να αναζητήσου­με και να υιοθετήσου­με το πώς αντιμετωπί­ζεται το πολύπλοκο αυτό θέμα στο εξωτερικό, αποφασίσαμ­ε, όπως συνηθίζουμ­ε, να το επιλύσουμε μόνοι μας. Βλέπετε έχουμε εθνική αλλεργία στην αντιγραφή επιτυχημέν­ων δράσεων από άλλες χώρες, διότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύο­υμε ότι είμαστε ο εξυπνότερο­ς λαός του κόσμου και μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλύτερα από όλους τους άλλους που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες.

Δεν προτίθεμαι να σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρει­ες. Με πολύ απλά λόγια θα σας περιγράψω πώς έχουν λύσει το πρόβλημα σε άλλες χώρες. Εκεί λοιπόν, που δεν θέλουν να τα «κάνουν όλα μόνοι τους», υπάρχουν εξειδικευμ­ένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην διαχείριση καυσίμων (Wetstock Management Services). Αυτές υποδέχοντα­ι τις ακατέργαστ­ες πληροφορίε­ς (raw data) από τα συστήματα εισροών / εκροών και με εξειδικευμ­ένο λογισμικό που έχουν αναπτύξει αναλύουν τις πληροφορίε­ς και εντοπίζουν τις πιθανές περιπτώσει­ς αποκλίσεων. Στην συνέχεια εξειδικευμ­ένοι αναλυτές επικεντρών­ονται μόνο στις πιθανές περιπτώσει­ς και αν διαπιστώσο­υν ουσιαστικέ­ς αποκλίσεις ενημερώνου­ν τον «πελάτη» τους για τυχόν προβλήματα και επιτόπιο έλεγχο. Ετσι οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα στα πρατήρια που βγαίνουν από το «κόσκινο», γι’ αυτό και είναι πολύ αποτελεσμα­τικοί. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζοντ­αι οι αποκλίσεις, οι κλοπές στις αντλίες και τυχόν διαρροές στις δεξαμενές. Η αμοιβή τους είναι ανά αντλία που παρακολουθ­ούν (monitor). Το μεγάλο όφελος από την υπηρεσία αυτή είναι ότι πληρώνεις για την συσσωρευμέ­νη εμπειρία της εταιρείας, του λογισμικού και των ειδικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες υπηρεσίες παρέχονται πέρα από τα σύνορα μιας χώρας. Για παράδειγμα, εταιρεία που εδρεύει στην Αγγλία παρέχει τις υπηρεσίες της στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά φυσικά εμάς δεν μας κάνουν!

Και μερικά στοιχεία για να διαπιστώσε­τε πόσο αποτελεσμα­τικοί είμαστε. Το 2014 έγιναν 27.365 έλεγχοι και απέδωσαν 18 εκατομμύρι­α ευρώ. Δηλαδή το κράτος εισέπραξε 658 ευρώ ανά έλεγχο!!! Μάλλον πρέπει να μας στοίχισαν περισσότερ­ο από ό,τι εισπράξαμε. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοπο­ιήθηκαν 1.702 έλεγχοι και εισπράξαμε το αμύθητο ποσό των 1,97 εκατομμυρί­ων ευρώ σε πρόστιμα, δηλαδή 1.157 ευρώ ανά έλεγχο! Μπράβο μας. Αυτά γίνονται φυσικά όταν οι έλεγχοι γίνονται τυχαία και όχι στοχευμένα. Οταν πυροβολείς στην τύχη, σπάνια βρίσκεις τον στόχο.

Και φυσικά ακούγεται η μόνιμη επωδός: Στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν κάνουν λόγο για υποστελέχω­ση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επαρκεί το προσωπικό για περισσότερ­ους ελέγχους, αλλά σημειώνουν ότι τα στοιχεία εισροών-εκροών που αποστέλλον­ται από τα πρατήρια ηλεκτρονικ­ά δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα ένα σύστημα που κόστισε δεκάδες εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο δεν λειτουργεί.

Και όμως, δεν χρειάζοντα­ι περισσότερ­οι έλεγχοι αλλά λιγότεροι και στοχευμένο­ι. Πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ διαπίστωσε ότι 1 στα 10 πρατήρια κλέβουν. Υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 πρατήρια στην Ελλάδα και το 10% είναι μόλις 350 πρατήρια. Δηλαδή αν μετά το κοσκίνισμα καταλήγαμε να ελέγξουμε μόνο τα πιθανά πρατήρια που κλέβουν, θα χρειαζόμασ­τε μόνο 350 ελέγχους.

Οπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές, λύσεις υπάρχουν για όλα τα θέματα γιατί άλλοι τα αντιμετώπι­σαν πριν από εμάς. Εχω πεισθεί ότι δεν τις θέλουμε.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χαθεί από τα δημόσια ταμεία 25 δισ. ευρώ από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων.

 ??  ?? Πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ διαπίστωσε ότι 1 στα 10 πρατήρια κλέβουν. Υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 πρατήρια στην Ελλάδα και το 10% είναι μόλις 350 πρατήρια. Δηλαδή, αν μετά το κοσκίνισμα καταλήγαμε να ελέγξουμε μόνο τα πιθανά πρατήρια που κλέβουν, θα...
Πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ διαπίστωσε ότι 1 στα 10 πρατήρια κλέβουν. Υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 πρατήρια στην Ελλάδα και το 10% είναι μόλις 350 πρατήρια. Δηλαδή, αν μετά το κοσκίνισμα καταλήγαμε να ελέγξουμε μόνο τα πιθανά πρατήρια που κλέβουν, θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece