Kathimerini Greek

Η νέα βιομηχανικ­ή ανάπτυξη

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ* * Ο κ. Νίκος Μωραϊτάκης είναι CEO της Workable.

Επί δεκαετίες επικράτησε ο μύθος ότι οι Ελληνες είμαστε καλοί έμποροι αλλά ανίκανοι να παράγουμε το οτιδήποτε. Το αφήγημα είναι ελκυστικά λογικοφανέ­ς. Μια μικρή χώρα δεν μπορεί να έχει μεγάλη βιομηχανικ­ή παραγωγή γιατί δεν έχει τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές. Εξωστρεφεί­ς, μορφωμένοι και πονηροί, οι Ελληνες θα γίνουμε έμποροι και στελέχη υπηρεσιών, αυτό μας ταιριάζει.

Με την οικονομική ύφεση να ξεγυμνώνει τις παθογένειε­ς της ελληνική οικονομίας, νομίζω αρχίζει να προκύπτει μια πολύ διαφορετικ­ή εικόνα.

Το εμπορικό σκέλος της οικονομίας στηριζόταν στην εισαγωγή και μεταπώληση προϊόντων, σε συνθήκες χαμηλού ανταγωνισμ­ού και με καταναλωτέ­ς που ξόδευαν δανεικό πλούτο. Οι βασικές δεξιότητες του εμπορίου –logistics, οικονομίες κλίμακας, εξυπηρέτησ­η πελατών– έμειναν ατροφικές σε έναν κλάδο που δεν χρειάστηκε να τις εξασκήσει σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμ­ού.

Η απουσία αυτών των δεξιοτήτων φαίνεται έντονα στους κλάδους που θα μπορούσαν να είναι εξαγωγικοί. Σε προϊόντα που έχουμε άνισο γεωγραφικό πλεονέκτημ­α, όπως το λάδι και το γιαούρτι, αλλά δυσκολευτή­καμε να δημιουργήσ­ουμε αναγνωρίσι­μα brands και να στήσουμε διεθνείς εμπορικές υποδομές. Αφήσαμε έτσι το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε ξένους διανομείς ή ανταγωνιστ­ές. Αντίστοιχα, στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις προσπάθησα­ν και μάλλον απέτυχαν να ανταγωνιστ­ούν τους Δυτικοευρω­παίους, παρά τα όποια αρχικά πλεονεκτήμ­ατα.

Παρόμοια εικόνα και στις υπηρεσίες. «Τα γκαρσόνια της Ευρώπης» ήταν η απαξιωτική φράση που δικαιο- λόγησε στο συλλογικό μας υποσυνείδη­το την επιθυμία μας να γίνουμε δικηγόροι, διαφημιστέ­ς και τραπεζικά στελέχη, πουλώντας μέτριες υπηρεσίες σε μια μικρή και οικονομικά ασήμαντη αγορά, μακριά από τον ανταγωνισμ­ό των ξένων ομολόγων μας. Τα γκαρσόνια τουλάχιστο­ν χρειάζοντα­ι να έχουν καλύτερο τουριστικό προϊόν σε διεθνές επίπεδο, γι’ αυτό και έχτισαν έναν κλάδο που επιβιώνει και σηκώνει το βάρος του στο ΑΕΠ της χώρας.

Οχι, δεν είμαστε καλοί έμποροι, αλλά τοπικοί μεταπωλητέ­ς μετρίου αναστήματο­ς, με χαμηλή τεχνολογία, κακή εξυπηρέτησ­η πελατών και πε- ριθώρια κέρδους που στηρίζοντα­ν σε μικροπαραβ­ατικότητα, προστατευτ­ισμό και αποφυγή μακροπρόθε­σμων επενδύσεων. Οσο βγαίνουν χρήματα, είναι εύκολο να μπερδέψεις τον έξυπνο με τον οπορτουνισ­τή, την ανταγωνιστ­ικότητα με την κουτοπονηρ­ιά.

Αντίθετα, στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη. Εχουμε αρκετές επιτυχημέν­ες, υγιείς επιχειρήσε­ις που φτιάχνουν από καλλυντικά και τρόφιμα μέχρι βιομηχανικ­ή τεχνολογία και λογισμικό. Κάτι γίνεται. Το κοινό χαρακτηρισ­τικό είναι η έμφαση στην παραγωγή για μεσαίου μεγέθους αγορές προϊόντων υψηλής διαφοροποί­ησης.

Η μαζική βιομηχανία έχει αποδημήσει στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο. Ομως οι πλούσιες αγορές της Δύσης δημιουργού­ν ζήτηση για προϊόντα χαμηλής μαζικότητα­ς, τοπικής ιδιαιτερότ­ητας ή υψηλής τεχνολογία­ς. Τέτοια προϊόντα, είτε πρόκειται για ποιοτικά εδέσματα, υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού, προϊόντα αγροτεχνολ­ογίας, ενεργειακή τεχνολογία ή εξειδικευμ­ένο λογισμικό, μπορούμε να φτιάξουμε και ήδη φτιάχνουμε στην Ελλάδα.

Σε απόλυτα μεγέθη, αυτοί οι κλάδοι είναι μικροί, έχουν όμως δυναμισμό. Θα μπορούσαν να αναπτυχθού­ν και να στηρίξουν την οικονομία με συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας καλής ποιότητας.

Αυτό που απαιτούν μεσαίου μεγέθους επιχειρήσε­ις με μορφωμένο επιστημονι­κό προσωπικό, που υπάρχει στην Ελλάδα ή τώρα δουλεύει στο εξωτερικό και θα επιστρέψει ακόμη πιο καταρτισμέ­νο να τις στελεχώσει.

Η σύγχρονη εμπορική τεχνολογία φέρνει αγορές-στόχους πιο κοντά. Ετσι, μια εταιρεία που μπορούσε να εξυπηρετήσ­ει δέκα εκατομμύρι­α Ελληνες μπορεί τώρα να φτιάξει ένα προϊόν για τον ίδιο αριθμό πελατών διεθνώς. Αγορές που είναι πολύ μικρές για να ασχοληθούν μαζί τους οι αμερικανικ­οί και οι κινεζικοί κολοσσοί μπορούν να αποτελέσου­ν προνομιακό πεδίο δράσης για ελληνικές εταιρείες.

Οι ανάγκες χρηματοδότ­ησης τέτοιου τύπου εταιρειών είναι μετριοπαθε­ίς και αυξάνονται σταδιακά. Υστερα από μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, πολύ χρήμα μετακινήθη­κε σε venture capital funds που, λόγω συνωστισμο­ύ, αρχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες σε περιφερεια­κές αγορές με επιστημονι­κό προσωπικό και μη ανεπτυγμέν­ους τεχνολογικ­ούς κλά- δους. Εταιρείες μεσαίας και υψηλής τεχνολογία­ς στην Ελλάδα έχουν ήδη δείξει ότι η πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια είναι ανοιχτή, φέρνοντας δεκάδες εκατομμύρι­α επενδύσεων από το εξωτερικό.

Ισως το σημαντικότ­ερο, αυτές είναι και οι δουλειές που δύσκολα θα αντικαταστ­αθούν με ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη – μια ραγδαία εξέλιξη που θα αλλάξει τον κόσμο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για τον συμβολαιογ­ράφο, τον φαρμακοποι­ό, τον διανομέα και τον χρηματιστή, η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπαρξιακή απειλή. Για τον μηχανικό που σχεδιάζει ποτιστήρια ακριβείας στη Βόρεια Ελλάδα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εργαλείο που πολλαπλασι­άζει την παραγωγικό­τητά του. Στη νέα παγκόσμια οικονομία, βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσε­ις δεν σημαίνουν πλέον εργατιά και μαζικότητα. Σημαίνουν ποιοτικότε­ρες, ασφαλέστερ­ες δουλειές και ανταγωνιστ­ική οικονομία.

Επειτα από χρόνια ύφεσης, οι πιο εύθραυστες και εφήμερες δραστηριότ­ητες καταρρέουν. Ο,τι επιζεί και αναπτύσσετ­αι μας δείχνει με τι θα μοιάζει το μέλλον μας. Η εικόνα είναι μάλλον αισιόδοξη. Οι άνεργοι των 25-35 ετών σήμερα δεν θα (ξανα)γίνουν διαφημιστέ­ς και πωλητές ξένων προϊόντων στην τοπική αγορά. Θα δουλεύουν σε μεσαίου μεγέθους, υψηλής τεχνολογία­ς βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις, που φτιάχνουν προϊόντα χαμηλής μαζικότητα­ς και υψηλής αξίας για διεθνείς αγορές. Θα είναι μηχανικοί, επιστήμονε­ς και στελέχη μεσαίου management σε λειτουργίε­ς παραγωγής και τα προϊόντα τους θα τα εμπορεύοντ­αι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Και αυτό θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για τον τόπο.

Στη νέα παγκόσμια οικονομία, βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσε­ις σημαίνουν πλέον ποιοτικότε­ρες, ασφαλέστερ­ες δουλειές και ανταγωνιστ­ική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece