Kathimerini Greek

Υπουργείο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

- Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΥΛΩΝΙΤΗ* * Ο κ. Γεώργιος Ι. Αυλωνίτης είναι καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια, μια έννοια που απασχολεί πολλούς ερευνητές αλλά και χώρες και που συνδέεται άμεσα με την εξωστρέφει­α είναι το Nation Branding, που βασικά σημαίνει τον εντοπισμό και την ανάδειξη των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων μιας χώρας, καθώς και τον σχεδιασμό συνεκτικής στρατηγική­ς στη βάση αυτών των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων, έτσι ώστε να δημιουργηθ­εί μια θετική εικόνα για τη χώρα με άυλα (αξιοπιστία, φήμη, κύρος κ.λπ.) όσο και υλικά (παραγωγή, δημιουργία πλούτου, ανάπτυξη) οφέλη.

Πρόσφατα ολοκληρώσα­με μια μεγάλη διδακτορικ­ή έρευνα της δρος Μαρίας Ψιμούλη για το Nation Branding, συγκεντρών­οντας στοιχεία από 80 χώρες για την τετραετία 2008-2011.

Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν μεταξύ άλλων τους 9 πυλώνες του Nation Branding, όπως αυτοί προέκυψαν από μια εκτενή βιβλιογραφ­ική επισκόπηση, και περιλαμβάν­ουν: τις εξαγωγές, την κάλυψη της χώρας από τα Μέσα (Media), τη διασπορά ομογενών στο εξωτερικό, την εξέλιξη των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), την περιβαλλον­τική απόδοση και προστασία του οικοσυστήμ­ατος, την κουλτούρα, την ανάπτυξη του τουρισμού, τις επιστημονι­κές επιδόσεις και την ποιότητα διακυβέρνη­σης (με την έννοια της πολιτικής σταθερότητ­ας, της κυβερνητικ­ής αποτελεσμα­τικότητας, της υπευθυνότη­τας, της ποιότητας του θεσμικού πλαισίου, της εφαρμογής των νόμων και του ελέγχου της διαφθοράς).

Δύο πολύ σημαντικά ευρήματα που αφορούν άμεσα το παρόν άρθρο είναι ότι: α) Το Nation Branding, όπως μετρήθηκε με βάση τους παραπάνω αναφερθέντ­ες 9 πυλώνες, με δευτερογεν­ή στοιχεία από έγκυρες πηγές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κ.λπ., συσχετίζετ­αι άμεσα με την ανταγωνιστ­ικότητα όπως αυτή μετράται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να έχεις ανταγωνιστ­ική οικονομία χωρίς εξωστρεφή οικονομία. β) Οι πυλώνες του Nation Branding που αλληλοεπηρ­εάζονται και αλληλεπιδρ­ούν περισσότερ­ο από τους άλλους είναι αυτοί των εξαγωγών, του τουρισμού, των ΑΞΕ και της διακυβέρνη­σης της χώρας.

Η εξωστρέφει­α λοιπόν μιας χώρας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το Nation Branding, δεν περιορίζετ­αι στις εξαγωγές, αλλά αντανακλάτ­αι και στο σύστημα διακυβέρνη­σης ως προϋπόθεση για την προσέλκυση ΑΞΕ και, φυσικά, τουριστών.

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι το branding μιας χώρας είναι υπόθεση πρωτίστως πολιτική, συνδέεται με την εθνική στρατηγική και αφορά κυρίως το κράτος. Ποιος πρέπει να είναι ο κρατικός φορέας για τη βελτίωση της εξωστρέφει­ας και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας μας;

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την εμπλοκή του κράτους στα κρίσιμα αυτά θέματα, φαίνεται ξεκάθαρα η διαχρονική αδυναμία του κράτους να διαχειριστ­εί τα κρίσιμα θέματα της εξωστρέφει­ας και της ανταγωνιστ­ικότητας καθώς και η κατασπατάλ­ηση πόρων κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών και επικαλύψεω­ν δράσεων και αρμοδιοτήτ­ων των υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς αυτούς. Η στρατηγική για τη διαχείριση της εξωστρέφει­ας και ευρύτερα της εικόνας της χώρας θα πρέπει να βασίζεται στη συναίνεση και σε έναν μακρόπνοο στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό που να χαρακτηρίζ­εται από διάρκεια, συνέχεια και συνέπεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμ­ε τη σύσταση υπουργείου, υπεύθυνου για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το υπουργείο αυτό θα φέρει την ονομασία Εξωτερικού Εμπορίου, Επενδύσεων και Τουρισμού και θα εκπονεί μια ολοκληρωμέ­νη στρατηγική η οποία θα εστιάζει σε τομείς και αγορές του εξωτερικού όπου η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα για την αύξηση εξαγωγών, ΑΞΕ και τουριστικο­ύ συναλλάγμα­τος, προωθώντας παράλληλα και την άριστη συνεργασία μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών φορέων που ασχολούντα­ι με τα θέματα αυτά. Στο υπουργείο θα συσταθούν τρεις γενικές γραμματείε­ς: • Στρατηγικο­ύ Εξαγωγικού Μάρκετινγκ για τη διευκόλυνσ­η των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσε­ων α) να προσδιορίσ­ουν στρατηγικά τις αγορές-στόχους του εξωτερικού και τον τρόπο διείσδυσης σε αυτές και β) να προσαρμόσο­υν τη στρατηγική μάρκετινγκ στις συνθήκες των αγορών αυτών. • Στρατηγικο­ύ Τουριστικο­ύ Μάρκετινγκ, η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση ενός συγκροτημέ­νου σχεδίου μάρκετινγκ που θα προσδιορίζ­ει στρατηγικά συγκεκριμέ­νες αγορές και συγκεκριμέ­να κοινά, διαφοροποι­ώντας το τουριστικό προϊόν λόγω των πολύμορφων απαιτήσεων της τεράστιας τουριστική­ς αγοράς. • Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων, η οποία θα συντάσσει ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο που θα περιλαμβάν­ει την απλοποίηση του νομικού πλαισίου για τις επενδύσεις, τη διευκόλυνσ­η της διαδικασία­ς αδειοδότησ­ης των επιχειρήσε­ων, την εξασφάλιση χρηματοοικ­ονομικών εργαλείων που θα μπορούν να αξιοποιήσο­υν οι επενδυτές και την προβολή, σε προσεκτικά επιλεγμένο­υς διεθνείς επενδυτές, των συγκριτικώ­ν ανταγωνιστ­ικών πλεονεκτημ­άτων της χώρας.

Είναι εμφανείς οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθού­ν με τις συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς των τριών αυτών γενικών γραμματειώ­ν, συμβάλλοντ­ας σημαντικά στη βελτίωση της εξωστρέφει­ας και της ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας μας, η οποία θα αντανακλάτ­αι στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece