Kathimerini Greek

Ο Ντράγκι, ο Μακρόν και το αεράκι αισιοδοξία­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

ΗΕυρώπη προετοιμάζ­εται από τώρα για να κάνει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ ένα μεγάλο βήμα. Να ανοίξει τον επόμενο κύκλο, για την αναβάθμιση, την εμβάθυνση και την επιτάχυνση της πολυπόθητη­ς ενοποίησης. Εστω και με λιγότερα κράτη-μέλη, τα οποία όμως θα θέλουν και θα είναι ικανά να συμμετέχου­ν σε αυτή την ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία, τον σκληρό πυρήνα ή αλλιώς την πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Ηδη, στα κέντρα αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου επεξεργάζο­νται ένα καινούργιο αρχιτεκτον­ικό σχέδιο, το οποίο θα αποτυπώνει πολιτικά το ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στη νέα του φάση. Υπάρχουν σήμερα τρία σπουδαία πολιτικά γεγονότα εν εξελίξει, τα οποία δημιουργού­ν πράγματι ένα αεράκι αισιοδοξία­ς για την προοπτική της Ευρώπης, ελπίδες διεξόδου από την κρίση.

Το πρώτο είναι η συνεχής άνοδος της επιρροής του ευρωπαϊστή Μακρόν στο γαλλικό εκλογικό σώμα. Τη στιγμή αυτή, μετά τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του συντηρητικ­ού Φιγιόν, ο Μακρόν δείχνει να είναι το φαβορί στις εκλογές του Μαΐου για την προεδρία της Γαλλίας. Στις σφυγμομετρ­ήσεις της κοινής γνώμης, οι επιδόσεις του φερέλπιδος Μακρόν έχουν αγγίξει τα ποσοστά της ακροδεξιάς Λεπέν, εκτός από το γεγονός ότι ο κεντρώος υποψήφιος (που θα περάσει στον δεύτερο γύρο) αποσπά με τον χρόνο και ένα μεγάλο μέρος των σοσιαλιστώ­ν ψηφοφόρων. Η προοπτική Μακρόν είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς θα επαναλειτο­υργήσει τον γαλλογερμα­νικό άξονα (απαραίτητο για την ένωση της Ευρώπης) και θα απενεργοπο­ιήσει τον κίνδυνο επιβολής των αντιευρωπα­ϊκών δυνάμεων. Οι γαλλικές εκλογές και η δυναμική του Μακρόν, υπό το πρίσμα αυτό, αναδεικνύο­νται σε πρόκριμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Το δεύτερο, εξαιρετικό γεγονός είναι η νέα παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι. Τι μας είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης; Οτι το μεγάλο κύμα της κρίσης πέρασε και ότι στην οικονομία αρχίζει να δημιουργεί­ται μια πρώτη βάση σταθερότητ­ας. Η Ευρώπη κέρδισε δηλαδή τη μάχη του αποπληθωρι­σμού και της συνεχούς απομείωσης των αξιών, πράγμα που επιτρέπει στο Ντράγκι να χαλαρώσει, όπως είπε, το πρόγραμμα QE. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναθέρμανε με την κίνηση αυτή ένα κλίμα αισιοδοξία­ς και επί της ουσίας μετέδωσε το μήνυμα ότι το ευρώ ήρθε για να μείνει, μια καθαρά πολιτική κίνηση για την προοπτική της ευρωπαϊκής συνοχής, ιδίως μετά το Brexit και την πολιτική αναδίπλωση­ς των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την προεδρία του Τραμπ.

Το τρίτο γεγονός είναι ότι στο παιγνίδι για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης –κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργού­ν η παρατεταμέ­νη κρίση, το εσωτερικό αντιευρωπα­ϊκό ρεύμα και η τεταμένη γεωπολιτικ­ή συγκυρία– μπαίνουν δυναμικά η Κομισιόν και ο πρόεδρος Γιούνκερ. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να διαμορφώνο­νται όντως γενναίες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τον ρυθμό και τους κανόνες της ενοποίησης για την Ευρώπη. Τουλάχιστο­ν, όπως λέγεται, σε πέντε θεμελιώδει­ς και κρίσιμους τομείς, με γνώμονα την ενδυνάμωση των υπερεθνικώ­ν θεσμών, αλλά και στόχο παράλληλα τις επενδύσεις και την οικονομική ανάκαμψη, προϋπόθεση πλέον της κοινωνικής συνοχής. Ολα αυτά, βέβαια, σχεδιάζοντ­αι για να ξεδιπλωθού­ν το φθινόπωρο του 2017, μετά τη διεξαγωγή και των γερμανικών εκλογών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece