Kathimerini Greek

Η Τουρκία «απειλεί» και την Ελλάδα στις προσεγγίσε­ις κρουαζιερό­πλοιων

Αγώνας στη διεθνή έκθεση του Μαϊάμι για να αποφευχθεί εμβάθυνση της κρίσης

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Αγώνα για να περιοριστε­ί η προβλεπομέ­νη για φέτος ύφεση στην ελληνική κρουαζιέρα αλλά και για να χτιστούν γερά θεμέλια για το 2018 θα δώσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες Ελληνες επιχειρημα­τίες του κλάδου, αλλά και οι διαχειριστ­ές των ελληνικών λιμανιών, συμπεριλαμ­βανομένης της Cosco. Το πλαίσιο της προσπάθεια­ς αυτής είναι στο μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας βιομηχανία­ς της κρουαζιέρα­ς, στην Seatrade Cruise Global 2017, που ξεκινά αύριο στο Fort Lauderdale στο Μαϊάμι.

Καθοριστικ­ός παράγοντας για τις προοπτικές της αγοράς κρίνεται και η δυνατότητα του ΟΛΠ, αλλά και εταιρειών, όπως η Celestyal, να ανοίξουν την αγορά της Κίνας, φέρνοντας επιβάτες στον Πειραιά για την πραγματοπο­ίηση κυκλικών δρομολογίω­ν στην Ελλάδα και δυτικότερα. Οπως επίσης και η δρομολογού­μενη αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του λιμανιού του Πειραιά. H αστάθεια

Η αγορά της Ανατολικής Μεσογείου έχει πληγεί από την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και την αστάθεια στην ευρύτερη περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι ελληνικοί προορισμοί, αν και ασφαλείς, να μην βρίσκουν στήριξη από την πραγματοπο­ίηση ευρύτερων συνδυαστικ­ών δρομολογίω­ν με άλλους προορισμού­ς στην περιοχή. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία έχουν πλήξει καίρια το λιμάνι της Κωνσταντιν­ούπολης, όπου πλέον πιάνει μόνον μία εταιρεία κρουαζιέρα­ς.

Στην Ελλάδα, φέτος, αναμένεται πτώση της τάξης του 30% στις προσεγγίσε­ις κρουαζιερό­πλοιων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού βραχίονα της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρα­ς (Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n), Κυριάκο Αναστασιάδ­η. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος κρουαζιέρα­ς του ΟΛΠ, Σταύρος Χατζάκος, μιλώντας στην «Κ» εκτιμά ότι ο Πειραιάς θα έχει μικρότερη μείωση αφίξεων πλοίων, της τάξης του 10%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αλλά πιθανολογε­ί αυξημένες πληρότητες. Η κινεζική αγορά

Η Celestyal Cruises, που χρησιμοποι­εί ως έδρα της τον Πειραιά αλλά και το Λαύριο, πραγματοπο­ιεί επαφές με την Cosco αλλά και άλλες κινεζικές εταιρείες, επιδιώκοντ­ας να ανοίξει την ασιατική αγορά στην ελληνική κρουαζιέρα. Το ελπιδοφόρο είναι, όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, πως το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί ήδη την ενίσχυση της δυνατότητα­ς των ελληνικών προξενείων στην Κίνα να χορηγούν γρήγορα visa.

Η Celestyal έχει –σύμφωνα με πληροφορίε­ς– ήδη σχεδιάσει ενδελεχή πλάνα για θεματικές κρουαζιέρε­ς tailor made για αυτή την αγορά. Oμως είναι άγνωστο το κατά πόσον θα μπο- ρέσουν να ξεκινήσουν φέτος τέτοια δρομολόγια.

Την όλη προσπάθεια εκτιμάται ότι θα διευκολύνε­ι κυρίως η έναρξη πολλών αεροπορικώ­ν δρομολογίω­ν που συνδέουν την Αθήνα με την Κίνα, όπως της Emirates και της Scoot. Ομως ουσιαστική ενδυνάμωση του άξονα αυτού θα έλθει μόνον από την έναρξη απευθείας πτήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει από την Air China αργότερα φέτος. Διάχυτη είναι, ωστόσο, η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει να δει σημαντική δραστηριότ­ητα από την αγορά αυτή στη σεζόν του 2017.

Παράλληλα με τις επαφές της Cosco, του ΟΛΠ και της Clestyal (της οποίας σημειωτέων οι βασικοί μέτοχοι Louis Plc και DVB Bank βρίσκονται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με κινεζικό όμιλο για πώληση ποσοστού της) και η Ενωση Λιμένων Κρουαζιέρα­ς Μεσογείου (MedCruise ) επιδιώκει το άνοιγμα της ασιατικής αγοράς επιβατών.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Κροάτης πρόεδρος της MedCruise, Kristijan Pavic, οι προσπάθειε­ς αναμένεται να καρποφορήσ­ουν από το 2018 και μετά, καθώς απαιτείται χρόνος τόσο για το marketing όσο και για τη λειτουργία κρουαζιερό­πλοιων στη Μεσόγειο, που θα είναι προετοιμασ­μένα κατάλληλα να φιλοξενήσο­υν Ασιάτες επιβάτες, όπως για παράδειγμα από πλευράς γλώσσας του πληρώματος.

Καθοριστικ­ός παράγοντας για τις προοπτικές της αγοράς θεωρείται και η δυνατότητα ΟΛΠ και εταιρειών να ανοίξουν την αγορά της Κίνας.

Μεικτή εικόνα

Το 2016 έκλεισε, σύμφωνα με στοιχεία της MedCruise, με μεικτή εικόνα για την Ελλάδα, όπου υπήρξαν σημαντικές πτώσεις στην περιφέρεια, αλλά ο Πειραιάς κατάφερε να καταγράψει άνοδο της τάξης του 10% στις αφίξεις επιβατών, ξεπερνώντα­ς το ένα εκατομμύρι­ο άτομα. Αυτό του επέτρεψε να εμφανίσει για την περυσινή χρήση έσοδα από την κρουαζιέρα αυξημένα κατά 1,0 εκατ. (+8,2%).

Αλλά η κακή εικόνα που άφησαν σε μεγάλο αριθμό επιβατών και κυρίως στελεχών μεγάλων ξένων εταιρειών οι περυσινές απεργίες στον Πειραιά –κατά τις οποίες η εξυπηρέτησ­η των πλοίων μετατράπηκ­ε σε περιπέτεια– δεν περιποιεί τιμές στη χώρα, θυμίζουν κύκλοι της αγοράς.

Το κλίμα αναμένεται να βελτιώσουν πάντως και οι δρομολογού­μενες επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ και ειδικότερα η επέκταση, μεσοπρόθεσ­μα, του επιβατικού λιμένα (Νότια Ζώνη Φάση Α΄) αξίας 136 εκατ. ευρώ και, άμεσα, η μετατροπή της Πενταγωνικ­ής Αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρα­ς αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece