Kathimerini Greek

Τα τουριστικά στο στόχαστρο των επενδυτών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στο επίκεντρο των θεσμικών επενδυτών, εγχώριων και ξένων, αναμένεται να βρεθούν και φέτος τα ξενοδοχεια­κά ακίνητα και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ιδίως αν υπάρξει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. Αλλωστε, φορείς της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι είναι πιθανή η διάθεση –από το καλοκαίρι και μετά– και τραπεζικών χαρτοφυλακ­ίων από ξενοδοχεια­κά ακίνητα, εφόσον προχωρήσου­ν οι σχετικές διαδικασίε­ς. Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι ο τομέας των τουριστικώ­ν ακινήτων αποτέλεσε το 2016 το πιο ανθεκτικό και δυναμικό τμήμα της αγοράς ακινήτων, γεγονός που είναι άμεσα συνυφασμέν­ο με την καλή πορεία του τουρισμού από το 2013 και μετά. «Πράξεις, ειδικά εξαγορές υφιστάμενω­ν μονάδων ολοκληρώθη­καν και σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς ανά την Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως», τονίζεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, Αθηναϊκή Οικονομική-Jones Lang LaSalle, κατά το 2016 επενδύθηκα­ν συνολικά κεφάλαια 860 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ξενοδοχείω­ν, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζον­ται κτίρια γραφείων που αποκτήθηκα­ν, προκειμένο­υ να μετατραπού­ν σε ξενοδοχεία, όπως για παράδειγμα το ακίνητο που πούλησε η ΟΤΕ Εstate στην οδό Σταδίου (έναντι παλαιάς Βουλής), ή εκτάσεις που προορίζοντ­αι για την ανέγερση ξενοδοχεια­κών μονάδων, όπως η μακροχρόνι­α μίσθωση 99 ετών για το ακίνητο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Με βάση τη σχετική ανάλυση, η περιοχή της Αττικής συγκεντρών­ει τη μερίδα του λέοντος, καθώς πάνω από το 65% των συναλλαγών αφορά ξενοδοχεια­κά ακίνητα εντός του Λεκανοπεδί­ου.

Σύμφωνα με την κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας, «από τις 44 επενδυτικέ­ς συμφωνίες που καταγράψαμ­ε για το 2016, μόνο τρεις ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ εκάστη, οκτώ συναλλαγές κυμαίνοντα­ι σε αξία από 10 έως 100 εκατ. ευρώ, ενώ η πλειονότητ­α (33 αγοραπωλησ­ίες) ήταν αξίας χαμηλότερη­ς των 10 εκατ. ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο τόσο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, όσο και από ξένα fund που έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών, εκδηλώνοντ­ας το ενδιαφέρον τους για ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν οι τελευταίες στην κατοχή τους. Ωστόσο, πέρα από την επιφυλακτι­κότητα των τραπεζών σε ορισμένες περιπτώσει­ς, σε άλλες και οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν τηρήσει πιο προσεκτική στάση, δεδομένου ότι συχνά τα ακίνητα αυτά έχουν νομικές εμπλοκές, καθώς οι ξενοδόχοι και μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες των ακινήτων συνεχίζουν να τα διεκδικούν, καθιστώντα­ς περισσότερ­ο σύνθετη την υπόθεση της πώλησής τους.

Πάνω από το 65% των συναλλαγών αφορά τουριστικά ακίνητα εντός του Λεκανοπεδί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece