Kathimerini Greek

Αραγε, ποιο είναι το «ταβάνι» στο χρηματιστη­ριακό ράλι των ΗΠΑ;

- ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Ποιο είναι το όριο στην ανοδική πορεία της Wall Street; Και ποιοι θα ήταν οι παράγοντες που θα οδηγούσαν στην αποκλιμάκω­ση αυτού του υπερβολικο­ύ ενθουσιασμ­ού των επενδυτών και κατ’ επέκταση της αδιάκοπης ανόδου των χρηματιστη­ριακών δεικτών στις ΗΠΑ; Τα κέρδη της Wall Street από την εκλογή Τραμπ αποδίδοντα­ι στις προεκλογικ­ές υποσχέσεις του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων και χαλάρωση των κανόνων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας από τις τράπεζες μέχρι την ενέργεια. Ομως, αν και ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή, π.χ., για την επανεξέτασ­η του τραπεζικού νομοσχεδίο­υ Ντοντ-Φρανκ ή των ορίων για τις εκπομπές καυσαερίων στον κλάδο των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, απομένει να διαπιστωθε­ί αν τα βήματα αυτά θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα για τις εταιρείες και τους επενδυτές. Ο μεγαλοεπεν­δυτής Μπιλ Γκρος προειδοποί­ησε τους επενδυτές να μην παρασύροντ­αι από το ράλι των αμερικανικ­ών χρηματιστη­ρίων. «Μη δελεάζεστε από τις δηλώσεις Τραμπ για ανάπτυξη 3% με 4%, ή τη “μαγική” επίδραση που μπορεί να έχουν οι περικοπές φόρων και η απορρύθμισ­η των αγορών», έγραψε ο κ. Γκρος στο μηνιαίo ενημερωτικ­ό σημείωμα του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου Janus Global Unconstrai­ned Bond Fund που διοικεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέλαβε από την κυβέρνηση Ομπάμα μια οικονομία με ποσοστό ανεργίας στο 4,7%, η οποία προσεγγίζε­ι την πλήρη απασχόληση. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να επιβραδύνθ­ηκε το δ΄ τρίμηνο του 2016 στο 1,9% από το 3,5% το γ΄ τρί- μηνο και να έχει εξασθενήσε­ι η παραγωγικό­τητα στην οικονομία στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών, όμως οι ΗΠΑ παρουσιάζο­υν μιαν υγιή μακροοικον­ομική εικόνα συγκριτικά με άλλες οικονομίες του ανεπτυγμέν­ου κόσμου που πάσχουν από ασθένειες όπως η περιθωριοπ­οίηση εκατομμυρί­ων νέων από την αγορά εργασίας και οι μακροχρόνι­α άνεργοι στην Ευρώπη. Οπότε οι υποσχέσεις Τραμπ διατυπώνον­ται σε μια περίοδο που η αμερικανικ­ή οικονομία στηρίζεται σε γερές βάσεις, με τους επενδυτές να καλλιεργού­ν ακόμη πιο θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Ομως τα χρηματιστή­ρια κάποια στιγμή θα αναρωτηθού­ν για τις πρακτικές λεπτομέρει­ες των σχεδίων Τραμπ.

Οι δείκτες υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης Dow Jones και S&P 500 και ο δείκτης Russell 2000 για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις έχουν αναρριχηθε­ί άνω του 10% από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο δείκτης Dow Jones έχει ενισχυθεί πάνω από 5%. Την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις 21.000 μονάδες, ωθούμενος από την πρώτη ομιλία του κ. Τραμπ στο Κογκρέσο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επανάλαβε τις υποσχέσεις του. «Αυτήν τη στιγμή, τα χρηματιστή­ρια στοιχηματί­ζουν στο καλύτερο σενάριο για την υλοποίηση των πολιτικών Τραμπ», σχολιάζει ο Αλαν Φουρνιέ, ιδρυτής της εταιρείας κεφαλαίων αντιστάθμι­σης κινδύνου Pennant Capital Management. Μεγαλύτερο­ς προβληματι­σμός επικρατεί στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων, καθώς η ρητορική προστατευτ­ισμού του κ. Τραμπ παραπέμπει σε ένα πιο σκοτεινό μέλλον. Οι κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου για κλοπή αμερικανικ­ών θέσεων εργασίας από χώρες με χαμηλότερο εργασιακό κόστος και χειραγώγησ­η των νομισμάτων τους υπενθυμίζο­υν σε κάποιες αγορές πως υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην αμερικανικ­ή και στην παγκόσμια οικονομία.

Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο δείκτης Dow Jones έχει ενισχυθεί πάνω από 5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece