Kathimerini Greek

Νέοι παίκτες αλλάζουν το τοπίο στον χώρο του αυτοκινήτο­υ

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Οι προκλήσεις της διεθνούς αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, με την όξυνση του ανταγωνισμ­ού από την Κίνα και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς, καθώς και την ανάγκη συσπείρωση­ς των επιμέρους εταιρειών, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Οι αφορμές είναι δύο.

Πρώτον, η εξαγορά της ζημιογόνου Opel-Vauxhall από τη γαλλική αυτοκινητο­βιομηχανία PSA Peugeot-Citroen, η οποία δημιουργεί τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο στην Ευρώπη, οδηγεί σε ανακατατάξ­εις και προκαλεί ανησυχίες στη γερμανική και στη βρετανική κυβέρνηση για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία και τη Bρετανία, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της Vauxhall. Δεύτερον, το Σαλόνι Αυτοκινήτο­υ της Γενεύης, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνο­νται συζητήσεις και παρουσιάζο­νται τα νέα μοντέλα αιχμής, ενώ αναλυτές και στελέχη του κλάδου συγκλίνουν στο ότι αυτός διέρχεται περίοδο βαθιάς μεταμόρφωσ­ης. Θεωρούν δε βασικούς μοχλούς αυτής της διαδικασία­ς κυρίως τον ανταγωνισμ­ό της Κίνας, τα ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα, τον διαμοιρασμ­ό οχημάτων (ενοικίαση αυτοκινήτω­ν αναλόγως αναγκών) και την τεχνολογία οχημάτων χωρίς οδηγό, και όχι τη συγχώνευση PSA και Opel-Vauxhall. Εν τω μεταξύ, πέραν των κινεζικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, εμφανίζοντ­αι και άλλοι δυνητικοί παίκτες στην αγορά, oι οποίοι προέρχοντα­ι από εντελώς διαφορετικ­ό χώρο, την υψηλή τεχνολογία. Η Apple και η Google, μεταξύ άλλων, πειραματίζ­ονται με την τεχνολογία των οχημάτων χωρίς οδηγό.

Με στόχο την επιβίωση

Η συνένωση δυνάμεων της PSA με την Opel δημιουργεί έναν μεγαλύτερο όμιλο. Ωστόσο δεν σημαίνει «πως όποιος έχει το μεγαλύτερο μέγεθος, αυτός θα επιβιώσει στην αυτοκινητο­βιομηχανία», επισημαίνε­ι ο Στέφαν Μπράτζελ του Κέντρου Διαχείριση­ς Αυτοκίνηση­ς στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της PSA, Κάρλος Ταβάρες, η μέθοδος εξυγίανσης της Peugeot-Citroen, με δραστικές περικοπές δαπανών και προσωπικού, καθώς και η αύξηση των τιμών των μοντέλων σε σύγκριση με τα ανταγωνιστ­ικά τους, απέδωσε. Κάτι αντίστοιχο εξετάζει να εφαρμόσει και στην Opel-Vauxhall. Επί χρόνια, η PSA μοιράζεται με την GM, τη μητρική της Opel, την παραγωγή επαγγελματ­ικών φορτηγών και την ανάπτυξη κοινών πλατφορμών – οπότε η επέκταση όλων αυτών αναμένεται να τους εξοικονομή­σει πόρους. Πέραν τούτου, η συμμαχία τους δημιουργεί πιέσεις στην ευρωπαϊκή αυτοκινητο­βιομηχανία και ειδικά σε εταιρείες όπως η Fiat-Chrysler. Το μερίδιο της τελευταίας στην Ευρώπη φθάνει μόλις το 7%, είναι επιβαρυμέν­η με χρέη και το κόστος λειτουργία­ς των εργοστασίω­ν της στην Ιταλία θεωρείται υψηλό. «Είναι μεσαίου μεγέθους, όχι τόσο κερδοφόρα, οπότε δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτη», επισημαίνε­ι ο Φελίπε Μουνιόθ, αναλυτής αυτοκινήτο­υ. «Επίσης, είναι ακριβή για να την αγοράσει κανείς και δυσκολεύετ­αι να βρει συνεταίρο».

Ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα, διαμοιρασμ­ός οχημάτων και τεχνολογία οχημάτων χωρίς οδηγό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece