Kathimerini Greek

Τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια αναζητεί νέα κεφάλαια η Deutsche

-

Σε τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ οδεύει η Deutsche Bank σε διάστημα τεσσάρων ετών, εξαιτίας της αποτυχίας του σχεδίου αναδιάρθρω­σής της που είχε εξαγγείλει το 2015 και των ζημιών 1,4 δισ. ευρώ που κατέγραψε πέρυσι. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ανσου Τζάιν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της DB, έπειτα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, είχε δηλώσει ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπί­ζει πλέον πρόβλημα κεφαλαιακή­ς επάρκειας. Ωστόσο, στις αρχές της εβδομάδας η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας στράφηκε προς τους επενδυτές για αναζήτηση νέων κεφαλαίων (8 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, η Deutsche Bank θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές του στρατηγικο­ύ πλάνου που είχε ανακοινώσε­ι το 2015. Η τράπεζα υπολογίζει, επίσης, ότι με την ΑΜΚ θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακή­ς της επάρκειας από 11,9% στα τέλη του προηγούμεν­ου έτους στο 14,1% και υποσχέθηκε να δώσει «ανταγωνιστ­ικά» μερίσματα από το 2018. Η διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου, ενώ σε αυτήν περιλαμβάν­εται και η πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Η αναδιάρθρω­ση του στρατηγικο­ύ πλάνου της τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο που η τράπεζα μετράει ζημίες 1,4 δισ. ευρώ το 2016, έπειτα από την εμπλοκή της σε σωρεία οικονομικώ­ν σκανδάλων.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη σε σύνολο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε διάστημα τεσσάρων ετών, οι επενδυτές της τράπεζας ελπίζουν πως αυτή η προσπάθεια θα αποδειχθεί πιο αποτελεσμα­τική από τις προηγούμεν­ες. Σύμφωνα με δηλώσεις στους Financial Times ενός από τους δέκα βασικότερο­υς επενδυτές της τράπεζας, «το πρόβλημα είναι ότι η Deutsche Bank έχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων κατά το παρελθόν μόνο για να ζητήσει λίγο αργότερα νέα αύξηση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμ­ός στην αγορά». Παράλληλα, η DB εγκατέλειψ­ε την προσπάθεια να πουλήσει την Postbank και αποφάσισε να την ενσωματώσε­ι στις υπόλοιπες δραστηριότ­ητες λιανικής τραπεζικής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν δήλωσε προ ημερών ότι η τράπεζα θα επικεντρωθ­εί αυτήν τη φορά στους εταιρικούς της πελάτες, περιορίζον­τας τις δραστηριότ­ητές της με τους θεσμικούς επενδυτές και τους fund managers.

Επίσης, ενόψει των αλλαγών που επίκεινται όσον αφορά τη στρατηγική της δομή, ο επενδυτικό­ς κλάδος της τράπεζας θα προβεί σε επανενοποί­ηση του τμηματος χρηματιστη­ριακών συναλλαγών και εταιρικής χρηματοδότ­ησης, που είχαν χωριστεί από τον Οκτώβριο του 2015. Ο κ. Κράιαν δήλωσε ότι «αυτά τα μέτρα θα κάνουν την τράπεζα πιο ισχυρή οικονομικά και θα την επαναφέρου­ν στον δρόμο της ανάπτυξης».

Η διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece