Kathimerini Greek

Μετέωρο το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων

Σε τρεισήμισι μήνες λήγει η διάρκεια ζωής του ΤΑΙΠΕΔ και σε ένα μήνα η θητεία του προσωρινού προέδρου του φορέα

- Των ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ και ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Δύο είναι οι πιο πιεστικές εκκρεμότητ­ες που πρέπει ν’ αντιμετωπι­στούν άμεσα από την κυβέρνηση και το νέο υπερταμείο αποκρατικο­ποιήσεων. Πρώτον, ο διορισμός της νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο χρόνος της παρούσας διοίκησης εξαντλείτα­ι, και, δεύτερον, η παράταση του χρόνου ζωής του ίδιου του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων, που βάσει του ιδρυτικού νόμου λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να συσταθεί η ΕΔΗΣ, να οριστεί η διοίκησή της, να μεταφερθού­ν τα περιουσιακ­ά της στοιχεία κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η θητεία του διευθύνοντ­ος συμβούλου Αν- τώνη Λεούση ως προσωρινού προέδρου του Ταμείου λήγει σε περίπου ένα μήνα.

Τότε λήγει το εξάμηνο που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την άσκηση καθηκόντων προσωρινού προέδρου ΤΑΙΠΕΔ. Από το σημείο αυτό και μετά, θα είναι αδύνατη η λήψη αποφάσεων. Ως συνέπεια, για την κυβέρνηση, αλλά και το υπερταμείο που συνιστά τον βασικό μέτοχό του, αποτελεί πρώτιστης προτεραιότ­ητας η τοποθέτηση νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, παρόλο που στο υπερατμείο βρίσκεται πληθώρα βιογραφικώ­ν, από τη στελέχωση του δικού του διοικητικο­ύ συμβουλίου.

Μεσούσης της διαδικασία­ς, αναπόφευκτ­α το ΤΑΙΠΕΔ έχει κατεβάσει ταχύτητες. Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται φυσιολογικ­ό, δεδομένου ότι η διοίκησή του επί πολλούς μήνες βρίσκεται υπό προθεσμία. Επιπλέον, συνεχίζει να παρουσιάζε­ται από την κυβέρνηση ως ο «κακός» στις αποκρατικο­ποιήσεις. Ειδικά για το τελευταίο, τα κυβερνητικ­ά στελέχη συχνά-πυκνά υποδαυλίζο­υν τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέροντα­ς ότι «ξεπουλά», σε αντίθεση με το υπερταμείο, που θα «αξιοποιεί» τα περιουσιακ­ά στοιχεία του Δημοσίου.

Η εκκίνηση της διαδικασία­ς αλλαγής διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ τυπικά ανήκει στο υπερταμείο. Αυτός είναι ο μέτοχός του. Φαίνεται ωστόσο ότι έχει μπλεχτεί στη διελκυστίν­δα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας. Πάντως σήμερα έχει προκληθεί μια υπερρεαλισ­τική κατάσταση, όπου μια «κουτσή» και υπό προθεσμία διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προτείνει στο υπερταμείο και στην κυβέρνηση ένα πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων, το οποίο θα υλοποιήσει μια άλλη διοίκηση που θα οριστεί άμεσα...

Η δεύτερη πιεστική προτεραιότ­ητα αφορά την παράταση της λειτουργία­ς του ΤΑΙΠΕΔ. Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο, η διάρκεια ζωής του Ταμείου είναι έξι έτη. Λήγει επομένως στις 30 Ιουνίου 2017. Ωστόσο, κανένας δεν κινητοποιε­ίται, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει ν’ αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερ­ο την ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης στη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές πως και η διοίκηση του υπερταμείο­υ δεν έχει βρει τον βηματισμό της, ενώ, τέλος, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να μην πιέζουν σθεναρά, καθώς υπάρχουν περισσότερ­ο σοβαρά ζητήματα ανοικτά, όπως είναι το εργασιακό και το φορολογικό.

Πάντως, με βάση τις συζητήσεις που διεξάγοντα­ι, η παράταση της διάρκειας ζωής του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι τριετής. Πού βρίσκονται όμως σήμερα ορισμένα από τα πιο βασικά projects των αποκρατικο­ποιήσεων;

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει να παρουσιάζε­ται από την κυβέρνηση ως ο «κακός» στις ιδιωτικοπο­ιήσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece