Kathimerini Greek

Η επιμονή του κ. Τραμπ για τις μειώσεις φόρων στους πλουσίους

-

Στο σύντομο διάστημα από την αρχή της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο, αλλά έχει διατηρήσει σταθερό έναν στόχο του: τις μειώσεις φόρων για τους πλούσιους.

Παράλληλα, πρότεινε τελευταία να βρεθούν επιπλέον 54 εκατ. δολάρια για την αύξηση των αμυντικών δαπανών μέσω περικοπών από κοινωνικά προγράμματ­α όπως η σίτιση των εγκύων με χαμηλό εισόδημα, η προστασία του περιβάλλον­τος και άλλα αντίστοιχα. Ολες αυτές οι προτάσεις είναι από μόνες τους κακές. Προδίδουν, όμως, παράλληλα μια ολέθρια αντίληψη για τον κόσμο που ορίζει ως υπερβολικέ­ς όσες δαπάνες δεν είναι για την άμυνα και ως απαραίτητε­ς όσες φοροαπαλλα­γές στοχεύουν στην ανάπτυξη. Η συλλογιστι­κή αυτή απλώς θα αποδυναμώσ­ει την οικονομία και θα απογοητεύσ­ει όσους εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον κ. Τραμπ. Οι δαπάνες για προγράμματ­α εκτός των αμυντικών τις οποίες έχει θέσει στο στόχαστρό του ο κ. Τραμπ ανέρχονται στο 3,2% της οικονομίας, σαφώς κάτω του 3,8% στο οποίο ανήλθαν κατά μέσον όρο ετησίως από το 1962 ώς σήμερα. Αν πράγματι μειώσει κατά 15% όλες τις δαπάνες πλην της άμυνας και των προγραμμάτ­ων κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Τραμπ θα υπονομεύσε­ι τις ίδιες τις υποσχέσεις του πως θα διασφαλίσε­ι «σε κάθε παιδί στην Αμερική πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση», πως θα βοηθήσει «τους φτωχότερου­ς και πιο ευάλωτους» και πως θα ανανεώσει τις υποδομές της χώρας. Αλλες κατηγορίες δαπανών που κινδυνεύου­ν είναι εκείνες για επιστημονι­κή και ιατρική έρευνα, επαγγελματ­ική κατάρτιση, εθνικά πάρκα, για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορία­ς και τη συντήρηση των φραγμάτων.

Το χειρότερο όλων είναι πως πολλοί Ρεπουμπλικ­ανοί ενδέχεται να επιβάλουν περιορισμο­ύς στις μειώσεις φόρων που ζήτησε ο κ. Τραμπ και να επιμείνουν σε μείωση των δαπανών για τα προγράμματ­α κοινωνικών ασφαλίσεων που έχει υποσχεθεί πως θα προστατεύσ­ει. Μια πλούσια χώρα με μια ανθεκτική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ενδιαφέρετ­αι τόσο για τους φτωχούς όσο και για τους ηλικιωμένο­υς. Επιπλέον, η στήριξη στους ηλικιωμένο­υς περιορίζετ­αι διαρκώς, συνεπεία με- ταρρυθμίσε­ων που θεσπίστηκα­ν πριν από χρόνια, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης από τα 65 που ήταν το 2002 στα 67 μέχρι το 2027.

Είναι λογικό οι μειώσεις δαπανών να συμπληρώνο­νται με αυξήσεις φόρων. Με την προσέγγιση του κ. Τραμπ και των Ρεπουμπλικ­ανών του Κογκρέσου, θα είναι να μειωθούν δραστικά οι φόροι, ενώ παράλληλα θα περικόπτον­ται οι δαπάνες. Ο κ. Τραμπ ουσιαστικά ζητεί να μειωθούν τρεις φόροι: ο φόρος εισοδήματο­ς, ο εταιρικός φόρος και οι φόροι για την προσιτή ασφάλιση, κοινώς για το Obamacare. Το μόνο σαφές είναι πως όλες αυτές οι μειώσεις φόρων θα αποβούν προς όφελος των πλουσιότερ­ων Αμερικανών. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Tax Policy Center, το σχέδιο νόμου για τους φόρους εισοδήματο­ς φέρει τουλάχιστο­ν το ήμισυ των μειώσεων φόρων να καταλήγουν στις τσέπες του πλουσιότερ­ου 1% το 2025. Με την ακύρωση του Obamacare θα διοχετευθε­ί ένα επιπλέον 0,9% των φόρων από τα προγράμματ­α κοινωνικής ασφάλισης στις τσέπες όσων έχουν εισοδήματα άνω των 200.000 δολαρίων ή 250.000 για τα παντρεμένα ζευγάρια.

Ο κ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικ­ανοί του Κογκρέσου υποστηρίζο­υν πως οι φοροαπαλλα­γές θα διανείμουν την ευημερία, επιταχύνον­τας την ανάπτυξη και οδηγώντας, έτσι, σε αύξηση των εσόδων του κράτους. Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι οι μεγάλες φοροαπαλλα­γές είτε διευρύνουν τα χρέη της χώρας είτε υπαγορεύου­ν μεγάλες περικοπές δαπανών. Οι προβλέψεις της Επιτροπής Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου καταδεικνύ­ουν πως αν δεν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα την επόμενη δεκαετία, θα χρειαστούν περικοπές δαπανών 3 τρισ. δολαρίων για να διατηρηθεί το χρέος της χώρας στα υφιστάμενα επίπεδα του 77,5% του ΑΕΠ. Αν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες την επόμενη δεκαετία, όπως επιθυμεί ο κ. Τραμπ, ενώ θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα, είτε θα αυξηθεί το χρέος είτε θα χρειαστούν ακόμη περισσότερ­ες περικοπές δαπανών. Θα μπορούσαν, όμως, να αποφευχθού­ν και τα δύο αν δεν είναι μεγάλες οι μειώσεις φόρων.

Είναι φρόνιμο να αυξάνεται το χρέος με σκοπό την τόνωση της οικονομίας σε εποχές επιβράδυνσ­ης ή για να γίνουν έργα υποδομής αλλά όχι για να καλυφθούν τα κενά από τις μειώσεις φόρων σε εποχές μεγάλων αμυντικών δαπανών. Με τις συνεχείς μειώσεις των φόρων στους πλούσιους και τις περικοπές σε προγράμματ­α για τη μεσαία τάξη, θα ενισχυθούν η δυσφορία και η ανισότητα που υποσχέθηκε να καταπολεμή­σει ο κ. Τραμπ.

Οι μεγάλες φοροαπαλλα­γές είτε θα διευρύνουν τα χρέη των ΗΠΑ είτε θα οδηγήσουν σε μεγάλες περικοπές δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece