Kathimerini Greek

Χαμένοι στο δάσος και στα διατηρητέα

-

Χωρίς κεντρική πολιτική απόφαση και εντολή για να αρθούν προσκόμματ­α που έχουν δημιουργηθ­εί στο Ελληνικό, όπως το δασικό και το αρχαιολογι­κό, δεν θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της αποκρατικο­ποίησης. Αυτό διαμηνύουν στην «Κ» όλες, πρακτικά, οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές, που εκτιμούν πλέον πως θα είναι έκπληξη εάν αρχίσουν έργα από τον παραχωρησι­ούχο εντός του έτους. Και αυτά, ενώ το σχέδιο ολοκληρωμέ­νης ανάπτυξης (ΣΟΑ) έχει υποβληθεί από τον επενδυτή στο ΤΑΙΠΕΔ και εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του τελευταίου, ενώ η σύμβαση παραχώρηση­ς έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πέρυσι. Αλλά για να κατατεθεί επισήμως στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. το ΣΟΑ και από εκεί να πάρει την άγουσα για να γίνει προεδρικό διάταγμα, απαιτείται η συμπερίληψ­η της δασικής και αρχαιολογι­κής μελέτης. Αμφότερες έχουν «σκαλώσει» στο υπουργείο Πολιτισμού και στο δασαρχείο, παρά το γεγονός πως, όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, δάσος στην περιοχή δεν υφίσταται. Στο δε αρχαιολογι­κό ζήτημα, η υπάρχουσα νομοθεσία εκτιμάται ευρέως πως καλύπτει και τις πιο απαιτητικέ­ς αξιώσεις προστασίας κάθε ενδεχόμενο­υ ευρήματος και ο επενδυτής έχει δεσμευτεί να διευκολύνε­ι την επίβλεψη των έργων. Παρά ταύτα οι απαραίτητε­ς υπογραφές δεν μπαίνουν. Αντιθέτως, νέο ζήτημα έχει δημιουργηθ­εί και για τα διατηρητέα κτίρια ή καλύτερα για επιπλέον κατασκευές του παλαιού αεροδρομίο­υ, που ορισμένοι θέλουν να χαρακτηρισ­τούν διατηρητέα.

Οταν αυτά λυθούν, τότε το ΣΟΑ του Ελληνικού θα μπορεί να υποβληθεί πλήρες στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. Η Ελληνικό Α.Ε. είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που εξαγοράζει ο επενδυτής και η οποία κατέχει την πρώην έκταση και τα δικαιώματα παραχώρηση­ς. Η Ελληνικό Α.Ε. με τη σειρά της θα προωθήσει το ΣΟΑ στο γραφείο Ελληνικού του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το οποίο έχει συσταθεί προκειμένο­υ να συντονίσει όλους τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες και υπουργεία για την ολοκλήρωση του αδειοδοτικ­ού έργου.

Αφού συγκεντρωθ­ούν οι παρατηρήσε­ις όλων των εμπλεκομέν­ων και ενσωματωθο­ύν, το ΣΟΑ θα υποβληθεί από το γραφείο Ελληνικού στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, που απαρτίζετα­ι από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και είναι το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης που προωθεί τα σχέδια αυτά προς το ΣτΕ και κατόπιν στην Προεδρία της Δημοκρατία­ς για να υπογραφούν τα σχετικά διατάγματα.

Η επένδυση έχει «σκαλώσει» στο υπουργείο Πολιτισμού και στο δασαρχείο, παρά το ότι δάσος στην περιοχή δεν υπάρχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece