Kathimerini Greek

Περιμένοντ­ας να έρθουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

-

Δύσκολα θα γίνει η μεταβίβαση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν πριν από το Πάσχα στη Fraport Greece, αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι με γνώση των εκκρεμοτήτ­ων για την ολοκλήρωση της επένδυσης του 1,234 δισ. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κατά 20 έτη.

Για τα 14 αεροδρόμια οι δύο βασικότερε­ς εκκρεμότητ­ες είναι η υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της όλης ιδιωτικοπο­ίησης. Αν και η τελευταία αντιμετωπί­ζεται ως τυπική διαδικασία, η απόφαση μπορεί να καθυστερήσ­ει αφού τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν από την ελληνική πλευρά οψίμως. Ομως η σύμβαση με το ΕΚΑΒ δεν έχει καν συμφωνηθεί και τις δύο πλευρές χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση.

Και αυτό, διότι σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρηση­ς, το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για να παρέχει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στα αεροδρόμια και υποχρεώνετ­αι η παραχωρησι­ούχος να το επιλέξει. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, που μετά την ψήφισή της από τη Βουλή είναι νόμος του κράτους, όλες οι περιπτώσει­ς παροχής κρατικών υπηρεσιών παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρηση­ς χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα. Αλλά το εποπτεύον υπουργείο Υγείας εμφανίζετα­ι να αξιώνει αντάλλαγμα.

Η εκκρεμότητ­α για την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών καθυστερεί ένα ντιλ ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αερολιμένα­ς Αθηνών

Στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τα πράγματα είναι πολύ πιο πίσω: αν και η σύμβαση έχει συμφωνηθεί, δεν έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν και Μεταφορών. Και όταν, μάλιστα, κάτι τέτοιο θα πρέπει να πάει για έγκριση πρώτα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού, αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., αφού αποτελεί τροποποίησ­η σύμβασης του διαγωνισμο­ύ παραχώρηση­ς που είχε γίνει προ ετών. Το τίμημα που έχει συμφωνηθεί για την 20ετή παράταση είναι της τάξης των 580 εκατ. και θα καταβληθεί από τους μετόχους της ΔΑΑ που είναι το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το Δημόσιο (25%), η PSP Investment­s (40%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Η δε πώληση του 30% του ΤΑΙΠΕΔ μετατίθετα­ι μεσοπρόθεσ­μα ώστε να αποφευχθού­ν προβλήματα με την Ε.Ε. αλλά και να συναξιολογ­ηθεί η αξιοποίησή του μαζί με το 25% του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece