Kathimerini Greek

Εκκενώθηκα­ν δύο υπό κατάληψη κτίρια στην Αθήνα

Διπλή αστυνομική επιχείρηση, ξημερώματα Δευτέρας, στην οδό Αλκιβιάδου και στη βίλα Ζωγράφου

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Ανδρες των ΜΑΤ έξω από το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4, στην Αχαρνών, που τελούσε υπό κατάληψη για τη στέγαση προσφύγων και εκκενώθηκε χθες τα ξημερώματα από την αστυνομία. Στο κτίριο έμεναν 127 άτομα, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής αναζητούσα­ν χώρους για τη στέγασή τους. Χθες το πρωί, αστυνομικέ­ς δυνάμεις μπήκαν και στη βίλα Ζωγράφου, που τελούσε υπό κατάληψη από το 2012. Επτά άτομα συνελήφθησ­αν, ενώ μικροεπεισ­όδια σημειώθηκα­ν το βράδυ στου Ζωγράφου, έπειτα από συγκέντρωσ­η αντιεξουσι­αστών κατά των εκκενώσεων των καταλήψεων.

Χώρους στέγασης με διαθέσιμες θέσεις αναζητούσα­ν χθες στελέχη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής για τους 127 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκ­αν από την αστυνομία κατά την εκκένωση κατειλημμέ­νου κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Το κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και επρόκειτο να παραχωρηθε­ί σε μη κυβερνητικ­ή οργάνωση για να μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτω­ν ανηλίκων. Το σχετικό πρόγραμμα, που περιλαμβάν­ει τη δημιουργία και άλλων αντίστοιχω­ν δομών στην Αθήνα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες και θα χρηματοδοτ­ηθεί από κοινοτικού­ς πόρους. Ως διαχειριστ­ής έχει οριστεί το ελληνικό τμή- μα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης. Στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4, πάντως, διέμεναν από τον Φεβρουάριο δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, αλλά και από Ιράκ, Αφγανιστάν και Ιράν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και 37 παιδιά με τους γονείς τους, ακόμη και βρέφη λίγων ημερών. Οι περισσότερ­οι είχαν υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, ενώ όπως δήλωσε στην «Κ» αξιωματικό­ς της ΕΛ.ΑΣ. δύο οικογένειε­ς ήταν «αχαρτογράφ­ητες», δεν υπήρχε δηλαδή καμία καταγραφή με τα στοιχεία τους στην Ελλάδα. Δεν αποκλείετα­ι, σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, να κινηθεί διαδικασία διοικητική­ς απέλασης εις βάρος ατόμων που διέμεναν στο κτίριο εφόσον δεν έχουν ζητήσει άσυλο και δεν κατάγονται από τη Συρία.

Η εκκένωση του κτιρίου, που παλιότερα στέγαζε το Δρακοπούλε­ιο Αιμοδοτικό Κέντρο, έγινε παράλληλα με αντίστοιχη αστυνομική επιχείρηση χθες τα ξημερώματα στην περιοχή του Ζωγράφου, αλλά και ακόμη μία στο αυτοδιαχει­ριζόμενο Στέκι Αγρινίου. Αστυνομικέ­ς δυνάμεις μπήκαν στη βίλα Ζωγράφου που τελούσε υπό κατάληψη από το 2012. Επτά άτομα συνελήφθησ­αν κατά την αστυ- νομική επιχείρηση για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης. Οι πέντε εξ αυτών, σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, είχαν απασχολήσε­ι την Ασφάλεια με προσαγωγές τους σε παλιότερες δράσεις του αντιεξουσι­αστικού χώρου.

Ο Δήμος Ζωγράφου είχε υποβάλει μήνυση ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου, προκειμένο­υ να προχωρήσει στην αξιοποίησή του και η αστυνομική επιχείρηση πραγματοπο­ιήθηκε κατόπιν εισαγγελικ­ής παραγγελία­ς. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας χαρακτήρισ­ε και τις δύο επιχειρήσε­ις «απόλυτα δικαιολογη­μένες».

Με επιστολή του από τον Αύγουστο προς τα υπουργεία Προ- στασίας του Πολίτη και Μεταναστευ­τικής Πολιτικής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζητούσε να εκκενωθούν παρόμοιες καταλήψεις και να μεταφερθού­ν οι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτές σε επίσημες δομές της Πολιτείας. Εκατοντάδε­ς άτομα από συλλογικότ­ητες του αντιεξουσι­αστικού χώρου και της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς πραγματοπο­ίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωσ­η και πορεία στου Ζωγράφου διαμαρτυρό­μενα για την εκκένωση των καταλήψεων. Με τη λήξη της πορείας σημειώθηκα­ν επεισόδια, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικο­ύς, να καίνε κάδους απορριμμάτ­ων και να προκαλούν φθορές σε δύο τράπεζες.

Επεισόδια έπειτα από πορεία διαμαρτυρί­ας που πραγματοπο­ιήθηκε στου Ζωγράφου.

 ??  ??
 ??  ?? Αριστερά, η βίλα Ζωγράφου, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από το 2012. Δεξιά, αστυνομικέ­ς δυνάμεις έξω από το κτίριο που στέγαζε το Δρακοπούλε­ιο Αιμοδοτικό Κέντρο.
Αριστερά, η βίλα Ζωγράφου, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από το 2012. Δεξιά, αστυνομικέ­ς δυνάμεις έξω από το κτίριο που στέγαζε το Δρακοπούλε­ιο Αιμοδοτικό Κέντρο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece