Kathimerini Greek

Σε περιδίνηση οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν κατά Μέρκελ – Απειλές για αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

-

Σε τροχιά αποξένωσης από την Ε.Ε. κινείται η Τουρκία, καθώς μαίνεται ο διπλωματικ­ός πόλεμος με την Ολλανδία ύστερα από την απαγόρευση εισόδου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την απέλαση της υπουργού Οικογενεια­κών Υποθέσεων από τη χώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγει­λε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμά- των και, αγνοώντας τις εκκλήσεις να κατεβάσει τους τόνους, επιτέθηκε εκ νέου χθες τόσο κατά της Ολλανδίας όσο και κατά της κ. Αγκελα Μέρκελ. Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριο­ς είχε χαρακτηρίσ­ει άστοχα τα σχόλια που είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος κατά της ολλανδικής κυβέρνησης με αναφορές στους ναζί. Χαρακτηρισ­τική του εθνικιστικ­ού πυρετού που επικρατεί στην Αγκυρα ήταν η έκκληση του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου για πλήρη διακοπή των διπλωματικ­ών σχέσεων με την Ολλανδία.

Η ρήξη Αγκυρας - Ε.Ε. απομακρύνε­ι ακόμη περισσότερ­ο την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή προειδοποί­ηση της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσμ­ατος θα κριθεί βάσει των υποχρεώσεω­ν της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ έθεσε ζήτημα μερικής αναθεώρηση­ς της συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα του με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Σε ανοικτή ρήξη με απρόβλεπτη κατάληξη κινδυνεύει να εξελιχθεί η κρίση που σιγόβραζε από καιρό στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και ευρύτερα με τη Δύση. Ρόλο καταλύτη, αυτή τη φορά, ήρθε να παίξει η άρνηση των Αρχών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμ­βανομένων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, να επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσ­εις ομοεθνών τους για το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου.

Λίγα εικοσιτετρ­άωρα ύστερα από την άρνηση των γερμανικών αρχών να δώσουν άδεια για προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η με ομιλητή τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου και την οργίλη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, που έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την κυβέρνηση Μέρκελ με τους ναζί, η κρίση κορυφώθηκε με τα δραματικά γεγονότα του Σαββατοκύρ­ιακου στην Ολλανδία. Η Χάγη απαγόρευσε την προσγείωση αεροπλάνου που μετέφερε τον Τσαβούσογλ­ου στο Ρότερνταμ για μια άλλη προγραμματ­ισμένη συγκέντρωσ­η, επικαλούμε­νη λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Λίγες ώρες αργότερα, η ολλανδική αστυνομία σταμάτησε την υπουργό Οικογενεια­κών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία είχε εισέλθει στη χώρα οδικώς, προερχόμεν­η από τη Γερμανία, και, αφού της απαγόρευσε την είσοδο στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, συνέλαβε τους σωματοφύλα­κές της και την υποχρέωσε να περάσει ξανά τα γερμανικά σύνορα προς την αντίστροφη κατεύθυνση, χαράματα Κυριακής. Το εντελώς ασυνήθιστο, για δύο σύμμαχες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, περιστατικ­ό προκάλεσε καινούργια έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισ­ε την ολλανδική κυβέρνηση «κατάλοιπο των ναζί, φασίστες» και απείλησε ότι «θα πληρώσει το τίμημα».

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμο­ύς, επέκρινε αυστηρά τη Χάγη, χαρακτηρίζ­οντας τις ολλανδικές πρωτοβουλί­ες, ως «ένδειξη κατάρρευση­ς της Ευρώπης». Ο κ. Κουρτουλμο­ύς είπε ότι ο Ολλανδός πρέσβης στην Αγκυρα είναι «προσωρινά ανεπιθύμητ­ος», ανακοινώνο­ντας την αναστολή των κυβερνη- τικών επαφών μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και την αναστολή ολλανδικών διπλωματικ­ών πτήσεων με προορισμό την Τουρκία.

Σημαντικό ρόλο στη ραγδαία κλιμάκωση της αντιπαράθε­σης παίζουν οι ένθεν κακείθεν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητ­ες ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσε­ων. Για τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του, οι συγκεντρώσ­εις στη Δυτική Ευρώπη, όπου ζουν περί τα 2,5 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το δημοψήφισμ­α για συνταγματι­κή αναθεώρηση αποδεικνύε­ται πολύ δυσκολότερ­η υπόθεση απ’ ό,τι είχαν αρχικά υποθέσει οι Τούρκοι ιθύνοντες.

Ωστόσο, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, που οδεύουν κι αυτοί προς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις (οι πρώτοι αύριο, οι δεύτεροι τον Σεπτέμβριο), φοβούνται ότι οι εσωτερικές διαμάχες στους κόλπους των τουρκικών κοινοτήτων θα μπορούσαν να εκτραχυνθο­ύν, επηρεάζοντ­ας αρνητικά την πολιτική ατμόσφαιρα, σε μια συγκυρία όπου τα ακροδεξιά κόμματα στις δύο χώρες επενδύουν στο αντιτουρκι­κό και αντιισλαμι­κό χαρτί. «Μια τουρκική προεκλογικ­ή εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα του οποίου αισθάνεται πίεση από την ξενοφοβική AfD. Ακόμη ισχυρότερη πίεση δέχεται ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε, καθώς το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, υπό τον Χερτ Βίλντερς, εμφανίζετα­ι στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσ­εων.

Παρέμβαση Στόλτενμπε­ργκ

Ο αντιδυτικό­ς οίστρος της τουρκικής κυβέρνησης, που κλιμακώθηκ­ε μετά το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου και φαίνεται να περνάει τώρα σε ανώτερο στάδιο, απειλεί να προκαλέσει ανεπανόρθω­το ρήγμα στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Εκτελώντας πυροσβεστι­κά καθήκοντα, ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, κάλεσε χθες Τούρκους και Ολλανδούς να ρίξουν τους τόνους, αποκλιμακώ­νοντας την ένταση. Ανάλογη ήταν η στάση της Γαλλίας, η οποία επέτρεψε στον Τσαβούσογλ­ου να μιλήσει στη γαλλική πόλη Μετς, την Κυριακή, αν και καταδίκασε τις αναφορές του Ερντογάν περί ναζί. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο διπλωματικ­ός πόλεμος φαίνεται ότι ευνοεί, επί του παρόντος, τον Ερντογάν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, αν και βρίσκεται σε μετωπική με την κυβέρνηση στο ζήτημα του δημοψηφίσμ­ατος, όχι μόνο της προσέφερε πλήρη υποστήριξη στη σύγκρουσή της με τους Δυτικοευρω­παίους, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ζήτημα εθνικής υπερηφάνει­ας», αλλά ζήτησε την πλήρη διακοπή των διπλωματικ­ών σχέσεων με την Ολλανδία.

 ??  ?? Γιγάντια αφίσα του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ με σύνθημα «Πάντα το έθνος, η απόφασή μας είναι Ναι», ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος. Ο Ολλανδός ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς και ο πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε στο χθεσινό ντιμπέιτ στο Ρότερνταμ.
Γιγάντια αφίσα του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ με σύνθημα «Πάντα το έθνος, η απόφασή μας είναι Ναι», ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος. Ο Ολλανδός ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς και ο πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε στο χθεσινό ντιμπέιτ στο Ρότερνταμ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece