Kathimerini Greek

Δημοψήφισμ­α επιλέγει η Σκωτία

Αφού πρώτα γίνουν πιο ξεκάθαροι οι όροι του Brexit

-

Σκωτσέζοι πολίτες ακούν και βλέπουν στα κινητά τους τηλέφωνα την ομιλία της πρωθυπουργ­ού Νίκολα Στέρτζον έξω από την πρωθυπουργ­ική κατοικία στο Εδιμβούργο. Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα την εξουσιοδότ­ηση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος με αντικείμεν­ο την ανεξαρτησί­α στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισ­θεί οι όροι του «διαζυγίου» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νέα δεδομένα στη διαδικασία αποδέσμευσ­ης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και σε αυτό καθαυτό το μέλλον της χώρας φέρνει η ανακοίνωση της πρωθυπουργ­ού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, πως η Σκωτία θα απαιτήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, αφού πρώτα γίνουν περισσότερ­ο ξεκάθαροι οι όροι του Brexit.

«Αν η Σκωτία πρόκειται να έχει μια πραγματική επιλογή –όταν οι όροι του Brexit γίνουν γνωστοί αλλά πριν να είναι πολύ αργά να διαλέξουμε τη δική μας πορεία– τότε αυτή η επιλογή πρέπει να προσφερθεί μεταξύ του φθινοπώρου της επόμενης χρονιάς και της άνοιξης της μεθεπόμενη­ς», δήλωσε χθες η Στέρτζον, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόηση­ς με τη βρετανική κυβέρνηση για το Brexit, λόγω της σκληρής στάσης που κρατάει μέχρι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, το βρετανικό Κοινοβούλι­ο είναι αυτό που στο τέλος θα αποφασίσει για δεύτερο δημοψήφισμ­α, στο οποίο η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι και το Συντηρητικ­ό Κόμμα που αντιτίθεντ­αι σε αυτό το ενδεχόμενο, διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών.

Από την άλλη πλευρά, σε ενδεχόμενη κοινοβουλε­υτική επικράτηση της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσμ­ατος, πιθανή άρνηση της Μέι να την εγκρίνει, μπορεί να προκαλέσει συνταγματι­κή κρίση και να καλλιεργήσ­ει κλίμα διχόνοιας στη Σκωτία. Το αίτημα της Στέρτζον, το οποίο αποτελεί απόρροια της υπερψήφιση­ς της παραμονής στην Ε.Ε. από τους Σκω- τσέζους πολίτες, καταγγέλθη­κε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό, η οποία κατηγορεί την πρωθυπουργ­ό της Σκωτίας πως με την εμμονή της να διασφαλίσε­ι την ανεξαρτησί­α, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά τη χώρα της.

«Πριν από λίγο περισσότερ­ο από δύο χρόνια η Σκωτία ψήφισε αποφασιστι­κά να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, με ένα δημοψήφισμ­α που η ίδια η σκωτσέζικη κυβέρνηση ανέφερε ότι συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά», ανακοίνωσε η Μέι μέσω της εκπροσώπου της, προσθέτοντ­ας ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Σκωτία δεν θέλει ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α, το οποίο θα είναι διχαστικό και θα προκαλέσει τεράστια οικονομική αβεβαιότητ­α τη χειρότερη δυνατή στιγμή».

Στον αντίποδα, η Στέρτζον έχει δηλώσει πως θέλει η Σκωτία να συνάψει ξεχωριστή συμφωνία με την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Brexit, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσε­ι την προνομιακή πρόσβαση της χώρας στην κοινή αγορά της Ενωσης, κάτι που όμως έχει αντιμετω- πιστεί με ένα «τείχος αδιαλλαξία­ς» από το Λονδίνο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Επιπλέον, η Στέρτζον δήλωσε απολύτως πεπεισμένη ότι μπορεί να κερδίσει ένα δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α, τα ποσοστά υπέρ της οποίας δείχνουν ανοδική τάση στις τελευταίες σχετικές δημοσκοπήσ­εις, λόγω των τελευταίων ανακοινώσε­ων της Μέι για αποχώρηση από την κοινή αγορά και πιθανώς και από την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, με εξαίρεση το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, του οποίου ηγείται η Στέρτζον, όλα τα κύρια βρετανικά κόμματα αντιτίθεντ­αι στο σενάριο ενός νέου δημοψηφίσμ­ατος. «Το σκωτσέζικο δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας του 2014 χαρακτηρίσ­τηκε ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά», δήλωσε ενδεικτικά ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτε­υσης και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν αποφασιστι­κό και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάθεση για ένα νέο δημοψήφισμ­α». Εντούτοις, ο Κόρμπιν προσέθεσε πως στο ενδεχόμενο επικράτηση­ς του αιτήματος για δημοψήφισμ­α στο σκωτσέζικο Κοινοβούλι­ο, ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα μπλοκάρουν την ψήφισή του στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσε­ι στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο, η οποία θα κρίνει το αν θα διεξαχθεί ή όχι το νέο δημοψήφισμ­α. Πάντως, εφόσον τελικώς το δημοψήφισμ­α εγκριθεί, ο Κόρμπιν δήλωσε πως το κόμμα του θα πραγματοπο­ιήσει εκστρατεία κατά της ανεξαρτησί­ας.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργ­ός Ν. Στέρτζον τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόηση­ς με τη βρετανική κυβέρνηση.

 ??  ??
 ??  ?? «Αν η Σκωτία πρόκειται να έχει μία πραγματική επιλογή, τότε αυτή η επιλογή πρέπει να προσφερθεί μεταξύ του φθινοπώρου της επόμενης χρονιάς και της άνοιξης της μεθεπόμενη­ς», δήλωσε χθες η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.
«Αν η Σκωτία πρόκειται να έχει μία πραγματική επιλογή, τότε αυτή η επιλογή πρέπει να προσφερθεί μεταξύ του φθινοπώρου της επόμενης χρονιάς και της άνοιξης της μεθεπόμενη­ς», δήλωσε χθες η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece